начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

формално престъпление - пострадало лице

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: формално престъпление - пострадало лице

Мнениеот radeva » 02 Юни 2009, 15:55

karlson написа:Добре де, специално за чл. 234в - дори да приемем, че има вреда, как ще се докаже - нещо не мога да го проумея
Фактически, да има неправомерно присъединяване и именно поради факта, че не може да бъде определена вредата от това присъединяване законодателят е "съчинил" формално престъпление, за да не остане деецът ненаказан.
Както знаем присъдата не може да почива на предположения - дайте идея как достоверно ще се изчисли размера на вредата.

Точно, понеже размерът на вредата не би могъл да се докаже във всеки един случай, вредата не е съставомерна, т.е. законодателят отива и по-далеко, като инкриминира създаването на условия за "непълно отчитане" на потребеното. Конкретният размер на пряката и непосредствена вреда от така създадените условия за непълно отчетане е въпрос на доказване, не знам точно как ще се изчисли, за това има експертиза, тук въпросът е принципен -- дали въобще се допуска пострадалото лице да защити интересите си, или да ги търси по ГПК?
Но аз мисля, че вреда може да се докаже, все пак, ако въобще ти признаят, че има вреда, нали? че има пострадало лице? и в този случай, може да се осъществи и процесуална икономия, да се воде 1 процес, вместо 2. Или въпросът е, дознанието да не си създава чак толкова много работа.
radeva
Нов потребител

Мнениеот karlson » 02 Юни 2009, 16:57

Не става въпрос за обема на работата на дознанието - то се занимава с достатъчно странични неща, та за едни вреди ще се притеснява...
Проблемът е чисто практически - как ще се изчислят вредите - те винаги трябва да са обективни и несъмнено установени, както всичко останало в наказателното производство - както и да го извъртам не мога да си представя каква ще е тая експертиза, която ще ги изчисли - може би вещото лице ще трябва да брои крушките и да изчислява мощността на печката или пералнята. Подобно заключение ще лежи само на предположения без да има обективна основа...
Вредите тук са само и единствено на гражданскоправна плоскост като пропуснати ползи или неоснователно обогатяване, защото при класическия случай на закачане с жица за електропреносната мрежа няма и договор между страните...
karlson
Потребител

Мнениеот kpavlova » 02 Юни 2009, 20:03

Конкретният размер на пряката и непосредствена вреда от така създадените условия за непълно отчетане е въпрос на доказване, не знам точно как ще се изчисли, за това има експертиза, тук въпросът е принципен -- дали въобще се допуска пострадалото лице да защити интересите си, или да ги търси по ГПК?
Но аз мисля, че вреда може да се докаже, все пак, ако въобще ти признаят, че има вреда, нали? че има пострадало лице? и в този случай, може да се осъществи и процесуална икономия, да се воде 1 процес, вместо 2. Или въпросът е, дознанието да не си създава чак толкова много работа.

234в също е формално престъпление.Деянието може да е деликт, разбира се .Вредата - потребената, но неотчетена енергия, все нечии активи намалява , нали така ?Има си вреда и тя е реална.Ощетено е ЮЛ, вредите му са несъставомерни обаче.
Това означава, че прокуратурата и разследващите органи не носят тежест на доказване за тези вреди.Носи я ощетения с крехката си възможност да влияе върху доказването в досъдебната фаза.
Чл.74 определя кой е пострадал в досъдебното производство.Той е човек.Ощетеното ЮЛ няма всичките тези права по чл.75, а изчерпателно изброени в НПК права.За да не спорим,трябва ли да е така , така ли е , приемаме , че напълно го приравняваме на пострадал ощетеното ЮЛ по права и в досъдебната фаза, без никакви разлики.
Досъдебното производство не Ви е същинския проблем :oops: .Приемаме, че експертиза на вредите се направи, по констативните протоколи на доставчика / които сами по себе си не стигат/
Престъплението е формално и за него чл.78 а е приложим, ако деецът не е осъждан към датата на деянието.В съдебната фаза е недопустим граждански иск, когато производството се развива по този ред.
Доказателствения проблем- че енергия действително е потребена, от кого е потребена и колко точно е потребена- на този граждански иск / по максимална мощност на установените в присъединения обект уреди явно- не стига само експертиза, трябва и други доказателства/, дори делото да върви по общия ред, препятства развитието на нак.процес, а за това НПК поставя ограничения.
Тъй че песимистично гледам на начинането :oops: , но наистина Ви желая успех.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот radeva » 03 Юни 2009, 11:03

Юпи-и-и! Добра новина -- МВР В.Търново ме допуска като пострадало лице по 234в, не че ще има някакъв практически резултат, но въпросът е принципен, нали! :lol:
radeva
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Юни 2009, 11:07

radeva написа:Юпи-и-и! Добра новина -- МВР В.Търново ме допуска като пострадало лице по 234в, не че ще има някакъв практически резултат, но въпросът е принципен, нали! :lol:

:D Честито колега , радвам се че успяхте да наложите позицията си , която е правилна според мен.Успех и занапред. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот radeva » 03 Юни 2009, 11:21

:D Честито колега , радвам се че успяхте да наложите позицията си , която е правилна според мен.Успех и занапред. :D

Много благодаря! Вчера имах единствено отговора на РП Габрово и се чудех дали съм права, благодаря ви, че ме подкрепихте! :D
radeva
Нов потребител

Мнениеот plamena26 » 03 Юни 2009, 15:10

Според буквалното тълкуване на проф.Стойнов и кражбата прераснала в грабеж по 198, ал.3 е формално престъпление защото изпълнителното деяние се изразява само в сила или заплашване защото имаме вече отнета вещ.Така че и тук не трябва да допускаме пострадал. :lol:
plamena26
Потребител

Мнениеот fani_i » 03 Юни 2009, 16:39

По въпроса за грабежа по чл.198, ал.3 - просто резултатът му е настъпил по-рано :D - все пак е съставно.
fani_i
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право