- Дата и час: 10 Яну 2025, 02:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Свидетелство за съдимост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Свидетелство за съдимост
В един хубав ден получавам писъмце от съда, че съм осъдена по чл.417 и чл. 418 по ГПК, без дори да съм получила призовка или какъвто и да е документ за състоящото се дело. На това м*****а му, и на парите. Предстои ми смяна на работата, и ще ми трябва свидетелство за съдимост. Въпросът ми е дали на свидетелството ще пише че съм осъждана, и дали това е пречка за назначаване.
- pompom
- Нов потребител
Re: Свидетелство за съдимост
Не. В свидетелството за съдимост ще се отбележат само осъжданията Ви за извършени от Вас престъпления с влязла в сила присъда или друг акт на съда, имащ силата на присъда. Доколкото разбрах (цитирате ГПК) сте осъдена по гражданско дело. Тези решения на съда не се вписват в свидетелството за съдимост. Ако не сте извършили престъпления, в свидетелството Ви ще се отбележи "не е осъждан".
- system
- Активен потребител
Eй заради такива въпроси си мисля, че е крайно време да се въведе предмет в средното училище, включващ в материала и основи на правото
- karlson
- Потребител
То по наше време имаше "Етика и право", но сега не знам дали има. А в икономическите техникуми се изучаваше "Правни отношения".
- system
- Активен потребител
Много благодаря за отговора.
Наистина ще е хубаво и много полезно да се въведе такъв предмет.
Наистина ще е хубаво и много полезно да се въведе такъв предмет.
- pompom
- Нов потребител
OFFTOPIC:
Абсолютно подкрепям.
Не може гражданите на една страна, която има претенциите да бъде "правова", човек завършил средното си образование, да знае там каква валентност имал незнам си кой атом, какво било "сложно съчинено подчинено" изречение, а в същото време да си няма най-елементарна представа от това, на какви правила е подчинено обществото, в което живее.
Какво е разделение на властите, какво "прави" паралментът, какво "прави" правителството, какво е общински съвет, какво е кмет, какво е закон, какво е наредба и правилник, какво "прави" полицията и какво съда, какво е "държавна администрация", кое от коя институция зависи, и при какъв проблем към кого да се обърнем...
Всички тези въпроси ни касаят ежедневно, а това да познавш отговите им за гражданинa в правова държава, е като да знаеш да напишеш собственото си име. За съжаление, обществото ни е доста безпросветно, в тази област... Не знам дали от 10 случайно срещнати човека на улицата, поне един би отговорил на повече от един от поставените въпроси...
Абсолютно подкрепям.
Не може гражданите на една страна, която има претенциите да бъде "правова", човек завършил средното си образование, да знае там каква валентност имал незнам си кой атом, какво било "сложно съчинено подчинено" изречение, а в същото време да си няма най-елементарна представа от това, на какви правила е подчинено обществото, в което живее.
Какво е разделение на властите, какво "прави" паралментът, какво "прави" правителството, какво е общински съвет, какво е кмет, какво е закон, какво е наредба и правилник, какво "прави" полицията и какво съда, какво е "държавна администрация", кое от коя институция зависи, и при какъв проблем към кого да се обърнем...
Всички тези въпроси ни касаят ежедневно, а това да познавш отговите им за гражданинa в правова държава, е като да знаеш да напишеш собственото си име. За съжаление, обществото ни е доста безпросветно, в тази област... Не знам дали от 10 случайно срещнати човека на улицата, поне един би отговорил на повече от един от поставените въпроси...
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Прав сте, Инспекторе.
Елементарните правила трябва да бъдат познавани от всеки гражданин. Елементарните правни действия трябва да бъдат усвоени от всеки.
Никой не очаква от гражданина да знае как се пише НАТУРАЛЕН акт или договор за продажба на МПС, или как се регистрира "ФИРМА". Но всички трябва да знаят какво съдържа свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на висящи наказателни дела, за липса на задължения към държавата или общината и т. н. и как се изготвят. Всеки трябва да знае къде може да си извади препис от НАТУРАЛНИЯ си акт или от решението по регистрация на "фирмата" си. Информацията в тази област трябва да бъде поднесена още преди навършване на пълнолетие ясно, разбрано, с примери и "сламки".
Тук вече навлизаме в друга област ... в която явно още спят
Елементарните правила трябва да бъдат познавани от всеки гражданин. Елементарните правни действия трябва да бъдат усвоени от всеки.
Никой не очаква от гражданина да знае как се пише НАТУРАЛЕН акт или договор за продажба на МПС, или как се регистрира "ФИРМА". Но всички трябва да знаят какво съдържа свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на висящи наказателни дела, за липса на задължения към държавата или общината и т. н. и как се изготвят. Всеки трябва да знае къде може да си извади препис от НАТУРАЛНИЯ си акт или от решението по регистрация на "фирмата" си. Информацията в тази област трябва да бъде поднесена още преди навършване на пълнолетие ясно, разбрано, с примери и "сламки".
Тук вече навлизаме в друга област ... в която явно още спят
- system
- Активен потребител
Ех, Систем...Точно това правят сами гражданите - пишат си НАТУРАЛНИТЕ актове, договорите за продажба, на МПС, предварителните договори за ПП на недвижими имоти, за регистрацията на фирми да не говорим - независимо дали по стария или сегашния ред, сами си ходят по делата...НО не знаят елементарни правни процедури, които действително могат сами да извършват, при това - без да си навредят на интересите.
- fani_i
- Потребител
За мен беше истинско удоволствие да видя тук, че дежурните ми врагове от форума мислят като мен!
Така е! Поповете рипат та се късат да въвеждат несвързано с държавата и обществото вероучение в училищата (аз съм атеист), а децата трябва да изучават основите на правото. За да бъдат граждани на тази държава! А който иска да вярва в нещо - кой му пречи!
Съдебни магистрати! Имате и ще имате лоби в парламента. Защо не направите нещо по въпроса? Това е важно за правовата държава!
Така е! Поповете рипат та се късат да въвеждат несвързано с държавата и обществото вероучение в училищата (аз съм атеист), а децата трябва да изучават основите на правото. За да бъдат граждани на тази държава! А който иска да вярва в нещо - кой му пречи!
Съдебни магистрати! Имате и ще имате лоби в парламента. Защо не направите нещо по въпроса? Това е важно за правовата държава!
- plamen_penev
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|