начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Процедура при побой

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Процедура при побой

Мнениеот iv4o_90 » 05 Юни 2009, 15:11

Здражейте искам да попитам каква е процедура.Миналия четвъртък (28-ми) ми нанесоха побой,при който ми беше натрошен брутално носа и имах няколко хематома в главата.Слава Бога и благодарение на бързите реакции и моментално напавената ми операция съм жив и се оправям вече.Искам да осъдя човека,причинил ми това,ако може да ме насочите каква е процедурата.Имам 2-ма свидетели и анамнезата ми е готова.
iv4o_90
Нов потребител

Re: Процедура при побой

Мнениеот system » 05 Юни 2009, 18:08

Така, както го описвате (с тези хематоми в главата), най-вероятно Ви е причинена средна телесна повреда. Трябва да се обърнете към Районната прокуратура в района, в който е извършено това, което описвате. Напишете тъжба (наименованието, което използвам, не е съвсем точно, но в случая няма значение - може да я озаглавите "жалба", "сигнал" или "молба") (до прокурора, в която трябва да опишете това, което е станало, като посочмите имената на свидетелите и техните адреси, и приложите медицинската документация.
Съветвам Ви да се обърнете към колега адвокат за съвет и евентуално изготвяне на "тъжбата".
Успех!
system
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 05 Юни 2009, 18:36

По-добре побързайте, тъй като се нуждаете от така наречената "визия" - тоест едно е да влезете в съда с шевове, друго е здрав.

Ама "средните телесни повреди" може и да Ви донесат доста добри пари като обезщетение.

Посещението при адвокат е 20 лева, минимум.

Делото е от 250 до 300 лева, минимум.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот babyfoot » 08 Юни 2009, 17:05

system написа:Така, както го описвате (с тези хематоми в главата), най-вероятно Ви е причинена средна телесна повреда. Трябва да се обърнете към Районната прокуратура в района, в който е извършено това, което описвате. Напишете тъжба (наименованието, което използвам, не е съвсем точно, но в случая няма значение - може да я озаглавите "жалба", "сигнал" или "молба") (до прокурора, в която трябва да опишете това, което е станало, като посочмите имената на свидетелите и техните адреси, и приложите медицинската документация.
Съветвам Ви да се обърнете към колега адвокат за съвет и евентуално изготвяне на "тъжбата".
Успех!

...и Ви съветвам да не представяте към тъжбата си оригиналите на мед.документи, а заверени техни копия (не е необходимо да е нотариално заверено копието).
Ако деянието срещу Вас е извършено по т.нар. "хулигански подбуди" (Вашият адвокат най-добре ще Ви разясни какво означава това и как се доказва, за да е съставомерно деянието по чл.131, ал.1, т.12 НК). възможно е престъплението да не е било по т.12 от този състав, но пак да представлява лека телесна повреда по някоя друга точка от чл.131, ал.1 НК.
Дали нараняванията Ви представляват лека или средна телесна повреда - това ще покаже експертната съдебно-медицинска справка (ако не е образувано досъдебно производство), която се базира на епикризата, с която са Ви изписали от болничното заведение.
При всички случаи едно е важно да знаете - първата Ви работа е да потърсите правна помощг в лицето на адвокат, по възможност - пеналист!
Успех!
babyfoot
Потребител

Назад към Наказателно право