начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Самоуправство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самоуправство

Мнениеот kokojambo » 09 Юни 2009, 14:28

Здравейте съфорумници,

Бих искал да чуя мнението ви за трактовката на самоуправството по НК.
Следният казус: съсобствен недвижим имот, единият съсобственик с 4/5 ид. части другият с 1/5. Този вторият твърди, че няма ключ за постройката, първият оспорва това твърдение. Знам, че има едно решение на ВС от 90-те години, че подобен казус би следвало да се квалифицира като самоуправство, но подсъдимият е признал, че не е дал ключ.
Какво смятате вие?
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Re: Самоуправство

Мнениеот REVOLUTION » 09 Юни 2009, 14:35

Е какво е станало-разбил вратата , сменил ключалката или....?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот namakak » 09 Юни 2009, 14:46

Трактовка по казуса и вещното право.Споразумение и даване на ключ,щом не е сменил бравата.С плащане на данъка по имота и акт за наследници всеки има вещно право на имота,докато не се разделят идеалните части или възоснова на друго постановено решение.Само при изричен отказ от това си право,нотариално заверен,наследникът няма такива права.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 09 Юни 2009, 17:56

Самоуправство, извършено от кого, колега ?
От това, което сте написал, аз изпълнен състав на престъпление не виждам.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот miriam » 10 Юни 2009, 00:04

значи, колега кокоджамбо /ох дано да сте мъж да не обидя и вас /в наказателното право глаголите са нещо изключително важно , споменавайте ги и то точно-тия какво сега двамата правят , псувам те , удрям те , заплашвам те че ще ида при кварталния ако не ми дадеш ключ , разбивам вратата , сменям патрона с мой без да те снабдя , насипвам оксипол вътре в ключалката ?

пък и самоуправството винаги е въпрос на преценка-какъв ден е , колко е часът , кой е насреща , колко време има до заплата , дежурен ли съм днес , ПМС , МПС и т.н. фактори , след съвокупната преценка на които прокурорът те праща по гражданския ред да си оправиш батаците , или /признавам , много рядко/ едно самоуправство , но с покана. Да се възползваш от привилегията да дадеш ключ/ да ти дадат ключ...
miriam
Потребител

Мнениеот kokojambo » 11 Юни 2009, 13:20

Първо -благодаря на всички за изказаните мнения и становища. Казусът не е кой знае колко интересен, но ме заинтригува след като прочетох едно решение на съда в което подобни на изложените факти бяха квалифицирани правно като самоуправство. Конкретиката на случая не е екзотична, няма ексцесии или заплахи, просто единият съсобственик твърди нещо, другият отрича това фактическо положение....Според мен си е чисто ВП спор..., но исках да чуя и др.мнения :D
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Юни 2009, 15:05

Има самоуправство, когато не дадеш ключовете, според мен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Наказателно право