начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Mетаюридически корени на правото

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Mетаюридически корени на правото

Мнениеот Astronomer » 19 Май 2009, 14:45

Във връзка с изследване върху понятието за престъпление ще Ви помоля да ми подскажете от къде мога да си намеря етимологията на думи като: вина, човек, воля, искане, потребност и подобни, които се използват от правото думи, за да обяснят престъплението и да вменят вина на дееца. Имам предвид техния произход и значение в латинския, немския и други езици евентуално.
Astronomer
Младши потребител

Re: Mетаюридически корени на правото

Мнениеот chadel » 20 Май 2009, 13:02

Кант баце. Предполагам, че Калахан може да те светне за още литература.
chadel
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 20 Май 2009, 23:40

Astronomer написа:Във връзка с изследване върху понятието за престъпление ще Ви помоля да ми подскажете от къде мога да си намеря етимологията на думи като: вина, човек, воля, искане, потребност и подобни, които се използват от правото думи, за да обяснят престъплението и да вменят вина на дееца. Имам предвид техния произход и значение в латинския, немския и други езици евентуално.

ПОГЛЕДНИ РЕЧНИКА НА НАЙДЕН ГЕРОВ !

И какво смяташ да пишеш за вината ??? Аз изчетох всичко де има на български
език и да ти кажа останах очарован. В Народната Библиотека има всичко. Четох Наказателното на Хипел и na Пренс. Ами да ти кажа, че това, което се учи сега в България е пълна БОЗА !

Като започнем от вината до множество престъпления.
advokat__nikolov

Мнениеот DEKAH » 21 Май 2009, 09:48

advokat__nikolov написа:

ПОГЛЕДНИ РЕЧНИКА НА НАЙДЕН ГЕРОВ !

И какво смяташ да пишеш за вината ??? Аз изчетох всичко де има на български
език и да ти кажа останах очарован. В Народната Библиотека има всичко. Четох Наказателното на Хипел и na Пренс. Ами да ти кажа, че това, което се учи сега в България е пълна БОЗА !

Като започнем от вината до множество престъпления.

Слушай какво ти говори Николов. Много чете тоя младеж.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 21 Май 2009, 09:50

имаше една рубрика, тревожните мозъци...мнооо ми се хареса
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 21 Май 2009, 16:04

Погледнете на проф. Майер Наказателното право- има интересни неща.

А ако ви трябват корените на Наказателното право, вижте Хипел, Наказателно право ( на български език ). Започва се още времена преди Хамурапи, т.е.1700 пр. Хр. Ще разберете как е завършило едно дело срещу петел, който снесъл яйце и го мислели за дявол и го осъдили. Даже досъдебно производство е имало. Това става в Цюрих към 1700 г. Та изгорили горкия петел. :? :?
advokat__nikolov

Мнениеот Astronomer » 21 Май 2009, 20:54

Благодаря на адвокат Николов за предоставената информация, литература и мнение от негова страна. Ще се поинтерсувам от тези трудове, за които той спомена. Все пак мисля си, че би трябвало да се вземат предвид обаче и други фактори освен самото наказателно право, да кажем философски изследвания, морални, психологически, исторически, религиозно. Защото именно всичките те, които изброих имат по някакво участие в учението за вината и престъплението, основни понятие в НП, защото то се крепи единствено на тях. Има много трудове, които би трябвало да се вземат в предвид, като например "Етика" на Шопенхауер и по-точно учението за волята и неговата гледна точка, защото може би пък самата воля е предпоставка за вината и последната се крепи на нея, затова трябва да се види пък "свободната воля" до каква степен е обоснована, а не да се подминава от професорите по НП като някаква малка гара. Друг труд е Наказателното право на Н. Долапчиев и може би "Генеалогия на морала" на Ницше. В момента се опитвам да напиша нещо като есе или реферат или нещо от този сорт от да кажем 10-20 страници, но с по-голяма концентрация, където да се изложи една теза и множество гледни точки за вината и нейното историческо обосноваване. Може би пък това есе ще внесе опорните точки за една бъдеща дискусия. Ще се радвам ако някой друг също се опита да направи това. По този начин ще спечели само правото. Поздрави.
Astronomer
Младши потребител

Мнениеот olioniko » 17 Юни 2009, 01:47

Astronomer написа:...... от къде мога да си намеря етимологията на думи ........... Имам предвид техния произход и значение в латинския, немския и други езици евентуално.

Нарича се етимологичен речник - търси речник за всеки от езиците които те интересуват.
ПРИМЕР : http://www.books.bg/books/149/12107.html?PHPSESSID=dafffaaf7545ca464a9b5c9400ff60f7

ВНИМАНИЕ: етимологията на думата може да подведе относно нейния смисъл

ПРИМЕР : "паганизъм" идва от латински през френски paganisme от pagus-поле, село, но не означава "селячество", а назовава съвкупноста от антични религиозни култове в Европа различни от християнството, синоним - езичество.
olioniko
Младши потребител

Назад към Наказателно право