начало

Сарафов пита Киселова за имунитетите на Ибрямов и Лена Бориславова Сарафов пита Киселова за имунитетите на Ибрямов и Лена Бориславова

обжалване на условна присъда-спешна помощ :cry:

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обжалване на условна присъда-спешна помощ :cry:

Мнениеот geri4ka » 25 Яну 2010, 13:58

Здравейте,
искам да ви питам как може да се обжалва условна присъда и да се замени с оправдателна присъда?случаят е следния:приятелят ми си тръгва от домашно събиране с приятели в нетрезво състояние и по погришка облича чуждо яке в което има цифров фотоапарат.момчето на което е якето подаважалба и иска дело.апарата не ми е върнат но му е обезщетен като му е въэстановена цялата стойност.но въпреки всичко приятелят ми днес получи условна присъда лишаване от свобода 3 месеца с 3 години изпитателен срок.моля ви кажете ми има ли н,какъв шанс при обжалването да смениме условната с оправдателна и какво трябва да се напряви. :cry:
geri4ka
Младши потребител

Re: обжалване на условна присъда-спешна помощ :cry:

Мнениеот REVOLUTION » 25 Яну 2010, 14:02

Принципно-Да може.Трябва да обжалвате решението на РС.Задължително трябва да си ангажирате адвокат.Подозирам че сте нямали!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот geri4ka » 25 Яну 2010, 14:38

имаме адвокат който не ме удовлетворява и ще наемеме друг но искам да знам какви са процедурите и ми трябва възможно най-бързо за да мога да пуснеме молбата в съда :roll:
geri4ka
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Яну 2010, 20:53

Срокът за обжалване е кратък,а и при Вас част от него вече е изтекъл.Ако все още не сте пуснали жалбата,може да влезе в сила докато наемете друг защитник.Как да Ви се обясни процедурата,това са правни въпроси.Написва се жалба и се депозира в съда с две думи.
Очевидно е че при Вас е станало някакво недоразумение с тия якета.Може би е трябвало да върне фотоапарата после,но това вече няма значение.
Условната присъда е тежко наказание,но при Вас няма друг начин.Действайте.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 26 Яну 2010, 12:51

Надали е недоразумение.Ако беше, щеше да върне апарата, когато е открил грешката, а не да го свои.Очевидно го е своил, тъй като е заплатил апарата, а не го е върнал.
1968
Потребител

Мнениеот sunrise » 26 Яну 2010, 12:54

geri4ka написа:Здравейте,
искам да ви питам как може да се обжалва условна присъда и да се замени с оправдателна присъда?случаят е следния:приятелят ми си тръгва от домашно събиране с приятели в нетрезво състояние и по погришка облича чуждо яке в което има цифров фотоапарат /На колко е оценен фотоапарата?/.момчето на което е якето подаважалба и иска дело.апарата не ми е върнат /А защо не му е върнат,щом е взет по погрешка/но му е обезщетен като му е въэстановена цялата стойност.но въпреки всичко приятелят ми днес получи условна присъда лишаване от свобода 3 месеца с 3 години изпитателен срок./То това е минимума за лишаване от свобода. Да не би да е минал със споразумение/моля ви кажете ми има ли н,какъв шанс при обжалването да смениме условната с оправдателна и какво трябва да се напряви. :cry:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 13:19

1968 написа:Надали е недоразумение.Ако беше, щеше да върне апарата, когато е открил грешката, а не да го свои.Очевидно го е своил, тъй като е заплатил апарата, а не го е върнал.

Ти пък сега.Надали е недоразумение..
Щом казва,така,значи е така.Точка :)
А между другото,бе се получило интересен казус,ако е така.Впоследствие установил,но не го върнал.
Редки случаи,но на пияна глава,колко му е да объркаш някое яке със своето или пък някоя чужда жена :)
Чл. 207. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който намери чужда движима вещ и в продължение на една седмица не съобщи за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил, се наказва с глоба от сто до триста лева.

(2) Същото наказание се налага и на този, който противозаконно присвои чужда вещ, която е попаднала у него
случайно или по погрешка.

Стават и такива грешки.Фотоапарата-грешка.Якето-пак-грешка.
Но не трябва да се губи надежда.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 26 Яну 2010, 14:36

:D ами щом казва и аз съм съгласен.Трябва да има доверие в Човека.
1968
Потребител

Мнениеот krasitodorov » 26 Яну 2010, 23:45

До geri4ka.
Поддържам съвета на колегите REVOLUTION и svettoslav да си намерите час по-скоро адвокат, който да напише въззивната жалба.
В помощ на geri4ka:
1.Срокът за подаване на въззивната жалба е 15 дневен от обявяване на присъдата (Чл. 319. (1)НПК), поради което трябва да побързате;
2.Въззивната жалба е писмена. В нея задължително се посочват: съдът, до който се подават; от кого се подават и какво искане се прави. В жалбата се посочват също и неизяснените обстоятелства и доказателствата, които следва да се съберат и проверят от въззивния съд, ако имате такива. Жалбата се подписва от подателя.(Чл. 320. (1) и (2) НПК)
3.Като основание за отмяна на присъдата Ви съветвам да посочите явна несправедливост на наказанието, като изтъкнете, че то очевидно не съответства на обществената опасност на деянието и дееца, на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, както и на целите по чл. 36 от Наказателния кодекс. Адвокатът Ви трябва да знае какво се крие зад тези неща :)
4.Въз основа на това основание Ви съветвам да поискате от въззивния съд да упражни правомощието си по чл. 334, т. 2 НПК, т.е. да отмени първоинстанционната присъда и да постанови оправдателна присъда.
Дано да съм бил полезен.
krasitodorov
Младши потребител

Назад към Наказателно право