начало

Сарафов пита Киселова за имунитетите на Ибрямов и Лена Бориславова Сарафов пита Киселова за имунитетите на Ибрямов и Лена Бориславова

2 отложени последователни „Л С”

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

2 отложени последователни „Л С”

Мнениеот justmy » 23 Фев 2010, 09:14

Привет. освен чл. 66 от НК, споразумение кога се прилага :?: :idea: когато деецът се е признал за виновен ли :arrow:Благодаря предварително на всички отзовали се да помогнат с някаква информация.
Последна промяна justmy на 24 Фев 2010, 21:58, променена общо 2 пъти
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
Аватар
justmy
Потребител

Re: 2 отложени последователни „Л С”

Мнениеот Гост. » 23 Фев 2010, 12:17

Привет.
Отговорът е в 381 и 384, но май нещо аз не съм ви разбрала, защото това и сама си знаете.

п.п. Така щото и аз ще питам как се прилага два пъти института на чл. 78а ( не че не знам защо и как стана) :lol: - имам две такива делца. :oops:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 1968 » 23 Фев 2010, 15:01

След реабилитация, poli_g, или при множество преди началото на 2009 г. :D
1968
Потребител

Мнениеот perlit_1 » 23 Фев 2010, 20:25

Споразумението е институт на процесуалното право и е уреден в чл. 381 и следва. от НПК. Надвам се това да помогне.
perlit_1
Младши потребител

Мнениеот justmy » 24 Фев 2010, 22:08

Привет.
Отговорът е в 381 и 384, но май нещо аз не съм ви разбрала, защото това и сама си знаете.

п.п. Така щото и аз ще питам как се прилага два пъти института на чл. 78а ( не че не знам защо и как стана) :lol: - имам две такива делца. :oops:

...благодаря за идеята,poli_g....(все още не съм дама) :idea: :oops: :roll:

имах впредвид нарушена условна присъда-при какви положения при деяние(същото де факто поради заболяване)би било отново присъдено отлагане или споразумение или нещо подобно :?: Благодаря

Чл. 384. (1) При условията и по реда на тази глава първоинстанционният съд може да одобри споразумение за решаване на делото, постигнато след образуване на съдебното производство, но преди приключване на съдебното следствие.

(2) Съдът назначава защитник на подсъдимия, когато той сам не е упълномощил.

(3) В този случай споразумението се одобрява само след съгласието на всички страни.
Чл. 381. (1) След приключване на разследването по предложение на прокурора или на защитника може да бъде изготвено споразумение между тях за решаване на делото. Когато обвиняемият не е упълномощил защитник, по искане на прокурора съдия от съответния първоинстанционен съд му назначава защитник, с когото прокурорът обсъжда споразумението.

(2) Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления по глава първа, глава втора, раздели I и VIII, глава осма, раздел IV, глава единадесета, раздел V, глава дванадесета, глава тринадесета, раздели VI и VII и по глава четиринадесета от особената част на Наказателния кодекс.

(3) Когато с престъплението са причинени имуществени вреди, споразумението се допуска след тяхното възстановяване или обезпечаване.

(4) Със споразумението може да се определи наказание при условията на чл. 55 от Наказателния кодекс и без да са налице изключителни или многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства.

(5) Споразумението се изготвя в писмена форма и съдържа съгласие по следните въпроси:

1. има ли извършено деяние, извършено ли е то от обвиняемия и извършено ли е виновно, съставлява ли деянието престъпление и правната му квалификация;

2. какъв да бъде видът и размерът на наказанието;

3. (доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 01.06.2009 г.) какъв да бъде първоначалният режим и типът затворническо заведение на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, когато не се прилага чл. 66 от Наказателния кодекс;

4. на кого да се възложи възпитателната работа в случаите на условно осъждане;

5. каква възпитателна мярка да се наложи на непълнолетния обвиняем в случаите по чл. 64, ал. 1 от Наказателния кодекс;

6. какво да стане с веществените доказателства, когато не са необходими за нуждите на наказателното производство по отношение на други лица или други престъпления, и на кого да се възложат разноските по делото.

(6) Споразумението се подписва от прокурора и защитника. Обвиняемият подписва споразумението, ако е съгласен с него, след като декларира, че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

(7) Когато производството е срещу няколко лица или за няколко престъпления, споразумение може да бъде постигнато за някои от лицата или за някои от престъпленията.

(8) Ако с едно деяние обвиняемият е извършил няколко престъпления или ако един обвиняем е извършил няколко отделни престъпления, със споразумението се прилагат чл. 23 и 25 от Наказателния кодекс.
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
Аватар
justmy
Потребител

Назад към Наказателно право