начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

протокол за доброволно предаване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

протокол за доброволно предаване

Мнениеот mayasday » 01 Апр 2010, 11:10

Моля за мнение! Накратко преди 3 месеца станах собственик на нов мобилен телефон от магазин , където ми издадоха гаранция. Оказа се, че телефонът не работи и след доста препирни от магазина са съгласиха да ми сменят апарата. При подмяната ми издадоха уж нова гаранционна карта.
три месеца по късно от районно то ми се обаждат, за да ми съобщят, че мобилният апарат е обект на кражба и трябва да го върна доброволно или да ме призоват от районното в града, от който са го откраднали и да отида там да ме разпитат и да го върна. Аз реших да го върна доброволно, за което ми направиха протокол.
Не видях никъде доказателства, че апаратът ми е чужда собственост. Единственото, което установихме с разследващия полицай беше, че номерата на гаранцията и кутията не съвпадат с тези на апарата.

Как Мога да докажа , че имам право на обезщетение от продавачите, след като те не признават този протокол и твърдят, че номерата на иззетия апарат не съвпадат с тези на гаранцията, издаденда от тях - истина! те просто ме измамиха! Как да докажа измама, невъзможно ли е.
Благодаря предварително на тези , които ще дадат мнение
mayasday
Нов потребител

Re: протокол за доброволно предаване

Мнениеот lawyer_plsabev » 01 Апр 2010, 11:46

Разгледай си хубаво документите - фактура и евентуално кутията на телефона,касова бележка и по реда на гражданско производство можеш да претендираш връщането на платената цена от продавача,като следва да се докаже,че телефона продаден ти от магазина и този който ти е иззет по описаният начин от полицейския служител е един и същи-т.е. че ти след покупката на телефона описан в документите не си го подменил със краден от същата марка и модел.Най-вероатно е установено чрез справки от мобилните оператори,че протежаваният от тебе моб. телефон по IMEI e обявен за обект на кражба,а това ако си бил добросъвестен и не си сравнил номерата IMEI по фактуа,договор за покупко-продажба и този на лепенката вътре ,най-често под капака и/или под батерията е трудно да установиш.Имай пред вид,че тази лепенка може да се подмени,но зададения IMEI на телефона като продукт и засичан от моб. опретор не може да се подменя.В заключение-трябва да водиш дело,за парите,или да провериш дали наистина предадения телефон е обект на кражба.Пази си протокола с който си предал телефона на разследващия полицай-при дело и претендиране за връщане на предадената вещ ще ти е необходим
lawyer_plsabev
Нов потребител

Мнениеот lawyer_plsabev » 01 Апр 2010, 12:12

Възможо е по принцип да се докаже измамата.Като можеш да подадеш и жалба до РУМВР по местонахождение на магазина или съответната прокуратура.Доказването тогава ще следва да се извърши,но не и без твоето съдействие от органите на досъдебното производство,като при доказване можеш срещу продавача да предявиш граждански иск,или другия път който описах по-горе.
lawyer_plsabev
Нов потребител

Мнениеот mayasday » 01 Апр 2010, 14:09

Благодаря за подробната информация!Ако продавачът не ми върне парите, трябва да търся начин да докажа, че не съм подменила телефоните, което е истинско предизвикателство, въпреки!
mayasday
Нов потребител

Мнениеот lawyer_plsabev » 02 Апр 2010, 20:50

Ако в магазина са "човъркали" телефона и подменили ИМЕИ-я така че да съвпада с този на опаковката и договора,това означава че в последствие някой е върнал порвоначалният имей.Едва ли добросъвестен купувач,пазарувайки от магазин ще предположи,че му се пробутва крадена стока та да си сверява имей-я от опаковката,договора и апарата-лепенка и вграден имей.Още повече,дамата едва ли знае как да си провери имей-я чрез клавиатурата на телефона.После-кой ще има интерес да върне първоначалния продуктов номер още повече пък и да го уцели-да е на краден телефон от същата марка и модел.Налага се извода-имея не е сменян,а и аз самият не зная да се сменя,иначе "синьодрешковците" щяха да го закъсат с "Р"-то при прилагането на СРС-тата,а просто добросъвестният купувач си го купува,слага си картата и така го ловят.Не претендирам за изчерпателност-просто до този извод стигам от това дето прочетох.
lawyer_plsabev
Нов потребител

Мнениеот mayasday » 03 Апр 2010, 11:51

просто за информация .. от магазина се оправдаха , че крадецът явно е сменил телефона с техен от витрината. ... продавачът е забравил да напише на гаранцията новия IMEI .... Дадоха ми нов апарат, но не и кутия и лепенка със съответен IMEI на нея и ми казаха да престана да им губя времето с моите искания за лепенки , касов бон и други глупости. Явно с полицията няма да имат проблеми, нещо което за мен е озадачаващо.
Човек трябва много да внимава къде си дава парите
mayasday
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Апр 2010, 20:48

mayasday написа:просто за информация .. от магазина се оправдаха , че крадецът явно е сменил телефона с техен от витрината. ... продавачът е забравил да напише на гаранцията новия IMEI .... Дадоха ми нов апарат, но не и кутия и лепенка със съответен IMEI на нея и ми казаха да престана да им губя времето с моите искания за лепенки , касов бон и други глупости. Явно с полицията няма да имат проблеми, нещо което за мен е озадачаващо.
Човек трябва много да внимава къде си дава парите

Ако това не е всъщност някакъв "първоаприлски казус",поведението на питащия също е странно.Как така ще Ви кажат да не ги занимавате с глупости,лепенки и т.н.Лично аз не си представям такъв случай.Напротив.В тая криза теманета правят за клиентите.Такаче това за "глупостите",според мен си еза 1-ви април.
А иначе
че крадецът явно е сменил телефона с техен от витрината.

А кой знае дали е не е така?
Явно с полицията няма да имат проблеми,
Изобщо няма да имат проблеми.Явно че са недосегаеми.Никакви проблеми.Продават си крадени телефони безпроблемно.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Апр 2010, 20:49

Интересно откъде ли ги крадат? :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 04 Апр 2010, 20:59

и ми казаха да престана да им губя времето с моите искания за лепенки , касов бон и други глупости.

А бе не е изключено на 100%,но някакси не мога да си го представя.Де да знам :?
Последна промяна svettoslav на 06 Апр 2010, 15:31, променена общо 1 път
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право