- Дата и час: 10 Яну 2025, 17:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изнасилване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
изнасилване
Смята ли се за изнасилване по чл. 152 НК аналния секс?
- sheldon
- Нов потребител
Re: изнасилване
sheldon написа:Смята ли се за изнасилване по чл. 152 НК аналния секс?
Да.
-
teogeo - Активен потребител
Не. Това е блудство (ако лицата са от различен пол) или хомосексуален акт - ако е между лица от един и същи пол. За да има изнасилване, необходимо е да има съвкупление, т. е. вагинален секс. Пострадалото от изнасилване лице е винаги от женски пол.
Ако сте решили да опитате подобна "екстра", следва да имате предвид, че това също е престъпление, ако е с малолетна (чл. 149 НК) или ако е с навършила 14 години, но аналният акт е придружен със сила или заплашване или привеждане в безпомощно състояние (мисля, че чл. 150 от НК, но не съм сигурен). Ако имате желание за хомосексуални действия, те също са наказуеми, ако са с малолетно или непълнолетно лице, ако са придружени със сила или заплашване и т. н. Справка - чл. 157 от НК.
Ако сте решили да опитате подобна "екстра", следва да имате предвид, че това също е престъпление, ако е с малолетна (чл. 149 НК) или ако е с навършила 14 години, но аналният акт е придружен със сила или заплашване или привеждане в безпомощно състояние (мисля, че чл. 150 от НК, но не съм сигурен). Ако имате желание за хомосексуални действия, те също са наказуеми, ако са с малолетно или непълнолетно лице, ако са придружени със сила или заплашване и т. н. Справка - чл. 157 от НК.
Последна промяна di_jenzie на 10 Май 2010, 19:00, променена общо 1 път
- di_jenzie
- Младши потребител
Някои го мислят за блудство, но и според мен е изнасилване
- nksuccess
- Потребител
Благодаря за разяснението, но идеята ми беше следната:
Лицето от мъжки пол Х (29 год.) използвайки сила прави анален секс с лицето от женски пол У (20 год.) . Изнасилване ли е ?
Лицето от мъжки пол Х (29 год.) използвайки сила прави анален секс с лицето от женски пол У (20 год.) . Изнасилване ли е ?
- sheldon
- Нов потребител
Ако въпросът е учебникарски, отговорът е НЕ.
НЕ Е изнасилване по чл. 152.
Ако въпросът е по реален казус, то фактът че изнасилване няма, се явява по-скоро правно-техническа подробност, защото описаното деяние съставлява престъпление по чл. 150 НК и се наказва с лишаване от свобода до 6 г.
"teogeo" и "nksuccess", ако са юристи, бързо да се замислят с какво трябва да черпят тези, които са ги пуснали на изпитите по наказателноправните дисциплини.
Ако въпросът е по реален казус, то фактът че изнасилване няма, се явява по-скоро правно-техническа подробност, защото описаното деяние съставлява престъпление по чл. 150 НК и се наказва с лишаване от свобода до 6 г.
"teogeo" и "nksuccess", ако са юристи, бързо да се замислят с какво трябва да черпят тези, които са ги пуснали на изпитите по наказателноправните дисциплини.
- capt_dreyfus
- Младши потребител
capt_dreyfus написа:Ако въпросът е учебникарски, отговорът е НЕ.
Ти мигача (и черпенето) остави на нас... Ами я кажи откъде го вадиш тоя глас...
Остави ме мен. Не съм юрист аз, аз съм човек от народа... (каскета ми е на химическо чистене)
Прочети някъде тълкувание на термините "интромисия" / съвкупление и от какъв тип могат да бъдат те.
Ето ти и една насока:
"проникването на единия партньор в другия, по време на секс, посредством полов член"
-
teogeo - Активен потребител
Можеш да видиш РЕШЕНИЕ № 515 ОТ 21.11.2001 Г. ПО Н. Д. № 469/2001 Г., II Н. О., РЕШЕНИЕ № 450 ОТ 08.10.2002 Г. ПО Н. Д. № 155/2002 Г., II Н. О. НА ВКС, РЕШЕНИЕ № 430 ОТ 11.08.1992 Г. ПО Н. Д. № 349/1992 Г., I Н. О. НА ВС и т.н и т.н.
tino76, ще използвам промяната на това Ви мнение, за да Ви отправя публично предупреждение за бан. По какъв начин схващате биологията на жените, с лица от каква етническа принадлежност желаете да осъществявате полов акт и по какъв начин, в този форум е недопустимо да обсъждате. Модераторите не могат да влияят на манталитета на потребителите, както и на естествения им усет за морал, но определено могат да повлияят на това какво точно се публикува във форумното пространство на Лекс.
Останалите участници следва също да са наясно, че темата ще бъде внимателно следена и в момента, в който излезе извън рамките на обсъждане между юристи, с подходящия тон и термини, същата ще бъде незабавно изтрита.
tino76, ще използвам промяната на това Ви мнение, за да Ви отправя публично предупреждение за бан. По какъв начин схващате биологията на жените, с лица от каква етническа принадлежност желаете да осъществявате полов акт и по какъв начин, в този форум е недопустимо да обсъждате. Модераторите не могат да влияят на манталитета на потребителите, както и на естествения им усет за морал, но определено могат да повлияят на това какво точно се публикува във форумното пространство на Лекс.
Останалите участници следва също да са наясно, че темата ще бъде внимателно следена и в момента, в който излезе извън рамките на обсъждане между юристи, с подходящия тон и термини, същата ще бъде незабавно изтрита.
Последна промяна zodiac на 10 Май 2010, 21:57, променена общо 1 път
Причина: Употреба на цинизми, нарушаване на общите условия на Лекс.
Причина: Употреба на цинизми, нарушаване на общите условия на Лекс.
-
tino76 - Потребител
Ако питате мен, темата откъм правната й страна се изчерпи. Нюансите в съдебната практика относно разграничаването в определени случаи на блудствените от хомосексуалните действия едва ли представляват интерес за питащия. Все пак си позволявам да добавя нещо във връзка с последвалия пост:
Ако подобен случай има (ако не задавате въпроса си на принципа лаф да става), сигнализирайте в най-близкото РУ на МВР или в прокуратурата. За Вас като неюрист е без значение как ще наречете деянието - блудство или изнасилване. Впоследствие колегите от полицията и прокуратурата ще го прецизират, ако се стигне до обвинение. Повече от желателно е незабавно освидетелстване на пострадалата от съдебен лекар.
sheldon написа:Благодаря за разяснението, но идеята ми беше следната:
Ако подобен случай има (ако не задавате въпроса си на принципа лаф да става), сигнализирайте в най-близкото РУ на МВР или в прокуратурата. За Вас като неюрист е без значение как ще наречете деянието - блудство или изнасилване. Впоследствие колегите от полицията и прокуратурата ще го прецизират, ако се стигне до обвинение. Повече от желателно е незабавно освидетелстване на пострадалата от съдебен лекар.
- di_jenzie
- Младши потребител
оф ок ок, но само да ти кажа дюд, че начинът по който си структурираш изреченията издава напълно непознаване на правилата на българския език. Съветвам те по малко да киснеш по форумите, отправяйки измислени предупреждения за бан и за морал?!? и да четеш повече книжки. Учителките едно време разправяха, че било полезно ама кой да слуша :)
-
tino76 - Потребител
tino76 написа:оф ок ок, но само да ти кажа дюд, че начинът по който си структурираш изреченията издава напълно непознаване на правилата на българския език. Съветвам те по малко да киснеш по форумите, отправяйки измислени предупреждения за бан и за морал?!? и да четеш повече книжки. Учителките едно време разправяха, че било полезно ама кой да слуша :)
Това беше некоректно.
Уважаеми господине, тук повечето сме юристи и сзе свикнали, когато някой ни обвини в нарушение, да го конкретизира ... от какъвто и характер да е то. Между другото, не знам образователното Ви ниво (а и не ме интересува), но в поста на модератора нямаше нарушения на "правилата на българския език". Само Ви осведомявам, че повечето от нас, преди да започнат следването си в тази специалност, са преминали през изпит по български език и литература.
А предходният Ви (и впоследствие променен) пост наистина си беше за бан.
- di_jenzie
- Младши потребител
tino76 написа:... Съветвам те по малко да киснеш по форумите, отправяйки измислени предупреждения за бан и за морал?!? и да четеш повече книжки. ...
Реалност - бан за 7 дни.
moderator
-
zodiac - Младши потребител
Медицинската експертиза установява дали е имало проникване с разкъсвания или е доброжелателно.В първия случай,блудство насила с опастност за живота,психика,увреденост,инвалидност:wink:
Насилие си е.
Насилие си е.
-
namakak - Потребител
Има спор теоретичен, но съдебната практика е категорична- престъпното съвъкупяване по 152 е вагинално.
Което не пречи, колегите teogeo и nksuccess да изложат аргументи.
Което не пречи, колегите teogeo и nksuccess да изложат аргументи.
- Гост.
- Старши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|