начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Експерт по изследване на машинописен текст

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Експерт по изследване на машинописен текст

Мнениеот badini » 16 Май 2010, 13:49

Здравейте,
имахме назначена техническа експертиза на документ от 1943 година.
Експерта в частта на експертизата, касаеща изследването на печатния текст е дал становище, че текста е изпълнен на писеща машина , защото тогава е имало такива устройства. Що се касае до идентифициране на машината, трябвало да му се представят печатни машини, за да може да я идентифицира. Нямало следи от лентата на печатната машина и почти липсвало релеф на обратната страна на листа, особено от пунктуацията, за това текста е бил изпълнен под индиго - черно на цвят.
Може ли да ми дадете съвет за допълване или ново искане за изследване на печатното съдържание.Ако може име на вещ експерт за Варна.
badini
Младши потребител

Re: Експерт по изследване на машинописен текст

Мнениеот zheleff » 16 Май 2010, 20:22

Емил Атанасов - бивш шеф на експертите на ОДМВР-Варна с мнооого служба и от времето когато е имало пишещи машини
zheleff
Младши потребител

Мнениеот street » 17 Май 2010, 17:18

Колега Е.Атанасов, да не би да не е вече в ОД-то??? От теб разбирам това.
Иначе си прав много добър специалист е.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот zheleff » 19 Май 2010, 18:33

street, Емо не е вече в ОД-то но работи експертизи.
zheleff
Младши потребител

Мнениеот street » 19 Май 2010, 19:21

ааа, аз не знаех напуснах преди около 8-9 месеца дознанието ;), явно след това се пенсионирал предполгам ;).
Мерси за инфото :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот badini » 25 Май 2010, 22:14

Ходих при Атанасов, но той не ми обърна никакво внимание и ме прехвърли на някакъв друг свой колега, на който не разбрах името. Не можаха да ми помогнат.
badini
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Май 2010, 19:14

Здравейте,
От – около месец не разполагам с физическата възможност да участвам по-активно в темите тук. Успявам само от време на време да ги по-прегледам. Съжалявам, че не мога да помогна конкретно с препоръка за експерт във Варна, но в питането на badini ми направи впечатление следното: " Нямало следи от лентата на печатната машина и почти липсвало релеф на обратната страна на листа..." Без да се вживявам в ролята на експерт, но благодарение на опитът ми над една стара "Марица" а и една електрическа - пишещи машини, си спомням, че дори и при писане на три документа под индиго, винаги си личеше релеф, и то на пунктуационните символи, най – вече на точките и запетайте. И ако в в цитатът на badini липсваше израза "почти", щях силно да се усъмня дали текстът, който се нуждае от експертиза не е принтнат...!? Но, пък от друга страна ако документът наистина е от 43-та година, то седейки из между други документи би било нормално да няма следи от релеф. А дали е писан под индиго или директно под лентата на пишещата машина, има начин да се разбере и в домашни условия при това без да се навреди на документа.
nikodim77
Активен потребител

Назад към Наказателно право