начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Срок за връчване на акт при ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за връчване на акт при ПТП

Мнениеот r0ksi » 17 Фев 2006, 12:40

Във вторник, 14 февруари, отивайки на работа със съпруга ми около 10:30 на Т-образното кръстовище на бул. Мария Луиза и ул. Опълченска в София, блъснахме една баба. Софиянци знаят, че в момента ул. Опълченска е в ремонт и е затворена. Светофара не работи, има подлез. Ударът, доколкото може да се говори за такъв, стана в самия край на спирачния път, колата беше на практика спряла. След удара бабата падна на земята, но беше в съзнание и контактна. Повикахме линейка и КАТ както му е реда. В КАТ съпругът ми писа показания, върнаха му документите и казаха, че вината не е наша, че е имало неправилно пресичане и прочее.
Според мен, по спомен, се движехме с около 60 км в час. Бабата излезе на платното отляво, заобикаляйки чак края на оградата, пазеща пешеходците от трамвайната спирка, направи няколко колебливи крачки напред назад и в крайна сметка се метна върху предния капак. Естествено, след като бабата се показа на платното, съпругът ми веднага скочи на спирачките, но нямаше възможност да се изместим в дясно, щото имаше друга кола, нито в ляво, щото там беше оградата и спирката......... Бабата закачихме на 2 метра в самото кръстовище, след въпросната ограда-...
След измерването се оказа че имаме 32 метра спирачен път на мокър асфалт /както дочух от разговора между полицаите, което бахли го ква скорост означава/. На същия ден около полвин час преди произчествието, от 9 до към 10 часа прехвърчаше лек сняг. На предния капак има едва забележима вдлъбнатина от удара, съвсем в средата, на предния ръб.
Не сме попълвали никакъв протокол нито акт или друг документ, различен от показанията, не са ни давали да подписваме нищо.
Свидетели няма.
Възрастната жена е здрава, няма нищо счупено, в момента обаче се намира в Пирогов, оставена за наблюдение, с хематом.

Въпросът ми е какво е най-вероятно да следва оттук нататък?
В какъв срок от КАТ могат да ни връчат евентуално акт ?
Полицаите ни помолиха да не повдигаме иск пред застрахователя по КАСКОТО за щети, заради финансовото състояние на бабата.
r0ksi
Нов потребител

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 20:22

Това че не ви е съставен Акт за установяване на административно нарушение не означава, че не сте виновни в случая за настъпилото ПТП. Трябваше да ви бъде издаден екземпляр от Протокол за ПТП, сигурен съм, че има съставен такъв от оргжаните на МВР. Самия протокол с обясненията които съпругът Ви е дал и документите от изписването на бабата ще бъдат изпратени в СРП за да се установи дали има извършено престъпление. След като бъдат събрани всички необходими документи и ако се установи че бабата има средна или тежка телесна повреда се назначава автотехническа експертиза за изясняването на вината. Въпреки че не ви е съставен Акт за установяване на административно нарушение, може автотехническата експертиза да твърди, че именно Вие сте виновни за настъпилото ПТП и да ви бъде повдигнато обвинение. Въпросът за повдигане на така наречения иск пред застрахователя или по точно подаване на щета е най малкия Ви проблем в случая. Във вашия случай не Ви е сътавен акт за установяване на административно нарушение и най вероятно няма да Ви бъде съставен такъв със сигурност може да разберете като си вземете Протокола за ПТП от КАТ във него е записано към кой участник в ПТП е взето административно отношение дали към Вас или към бабата. Надявам се да съм бил полезен донякъде!
Гост

Мнениеот r0ksi » 20 Фев 2006, 10:50

Благодаря Ви!

Нямаме екземпляр от протокола за ПТП. Според консултация със вещо лице - експерт по автотехнически експертизи скоростта, с която сме се движели, е в рамките на закона. Затова и толкова ме интересуваше срокът, в който трябва да бъде издаден евентуално акт- според ЗАНН е 3 месеца.
r0ksi
Нов потребител

Re: Срок за връчване на акт при ПТП

Мнениеот pitasht » 20 Юни 2011, 08:55

и мой познат имаше такъв проблем. Стана ПТП но той бе откаран в бърза помощ какво са правили служителите на реда той и не знае но му е било отнето предимството, а акт няма Накарали го по негови думи да напише декларация че няма претенции към КАТ какви ли може да има? и му казали вие с другия шофьор ще се разберете
Възможно ли е да не се издаде акт за ПТП-то и какви са правата му?
Попаде молба до КАт но 2 седмици ни звук ни стон и едва ли нещо ще се случи.
Спорде Вас отказа да се издаде акт за установяване на нарушетието подлежи ли на обжалване пред съда?
pitasht
Активен потребител

Назад към Наказателно право