начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

принудителни мед мерки по чл. 89 НК служебно от съда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

принудителни мед мерки по чл. 89 НК служебно от съда

Мнениеот onzitam4 » 24 Апр 2012, 23:30

Здравейте.
Внесен е обвинителен акт за кражба. В хода на съдебното следствие се назначи психиатрична експертиза, заключението на която е, че подсъдимият към момента на деянието е бил невменяем. Поради което съдът оправдава подсъдимия, но на осн. чл. 89 НК му наложи Принудителна медицинска мярка " Принудително лекуване в обикновено психо-неврологическо заведение".

Аз съм подал жалба, в която посочих, че в съдебното производство след внесен обвинителен акт, съдът няма право да налага мерки по чл. 89 НК. Аргументирах се като посочих, че за принуд. мед. мерки има отделно производство:

Част седма НПК
ОСОБЕНИ ПРОИЗВОДСТВА
Глава тридесет и четвърта.
ПРИЛАГАНЕ НА ПРИНУДИТЕЛНИ МЕДИЦИНСКИ МЕРКИ. РЕАБИЛИТАЦИЯ
Раздел I.
Прилагане на принудителни медицински мерки

Посочих, че съдът не може да прилага мерките по чл. 89 НК служебно, а следва да бъде сезиран надлежно от Районен прокурор, в отделно производство, съгл. чл. 427 и сл. НПК.

Прав ли съм в случая? Благодаря!
onzitam4
Младши потребител

Re: принудителни мед мерки по чл. 89 НК служебно от съда

Мнениеот Pause » 25 Апр 2012, 08:16

Здравейте! :D
Според мен е прав съда,съвременното общество следва да полага грижи за болните хора въпреки ,че са извършили антиобществена проява.Затова и до постановяване на присъдата съдът може да го изпрати за принудително лечение.
Което,кореспондира и с целите на наказанието да се поправи или превъзпита ,противно би било обратния ефект за подсъдимия.
Чл.25 НПК.
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: принудителни мед мерки по чл. 89 НК служебно от съда

Мнениеот L_Tabakow » 25 Апр 2012, 11:39

Колега, разбира се че може !
Чл. 70. (1) В досъдебното производство съответният първоинстанционен съд в състав от един съдия и двама съдебни заседатели по искане на прокурора, а в съдебното производство - съдът, който разглежда делото, по искане на страните или по свой почин може да настани обвиняемия за изследване в психиатрично заведение за срок до тридесет дни.
L_Tabakow
Младши потребител

Назад към Наказателно право