- Дата и час: 10 Яну 2025, 23:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давностен срок - отнета шофьорска книжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Колко години е давностния срок при присъда по чл. 78А от НК - отнемане на шофьорска книжка. Това, което намирам е 2 години, а адвокатът ми каза 2,5 год. Какво следва, ако не се предаде доброволно шофьорската книжка в установения срок? Къде мога да намеря информация за предвидените наказания за шофиране без книжка и т.н. Благодаря предварително!
- GEORGI_G
- Младши потребител
Мисля, че като четох преди 1-2 месеца ЗДвП, но на хартиен носител, някъде накрая имаше специално изнесена таблица за нарушенията по ЗДвП и съответно какви са наказанията, като са разделени на - отнемане на точки, глоба и срок за лишаване от правоуправление.
Обаче за този давностен срок на Решение по 78А НК, направо ме хвърли в размисъл. Ще се поровя и ако има нещо, ще ти пиша!
Обаче за този давностен срок на Решение по 78А НК, направо ме хвърли в размисъл. Ще се поровя и ако има нещо, ще ти пиша!
- bibi_iv
- Младши потребител
Благодаря за информацията - започвам да чета. Аз намерих следното от НК, мисля, че 5-та точка се отнася за мен, но не знам колко е актуално:
Чл.82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
1. (изм.,ДВ,бр.153 от 1998 г.) двадесет години, ако наказанието е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор;
2. петнадесет години, ако наказанието е лишаване от свобода повече от десет години;
3. десет години, ако наказанието е лишаване от свобода от три до десет години;
4. пет години, ако наказанието е лишаване от свобода по-малко от три години, и
5. две години за всички останали случаи.
Чл.82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
1. (изм.,ДВ,бр.153 от 1998 г.) двадесет години, ако наказанието е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор;
2. петнадесет години, ако наказанието е лишаване от свобода повече от десет години;
3. десет години, ако наказанието е лишаване от свобода от три до десет години;
4. пет години, ако наказанието е лишаване от свобода по-малко от три години, и
5. две години за всички останали случаи.
- GEORGI_G
- Младши потребител
ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
- Clavdivs.
- Потребител
Отново много благодаря за отговора. Но сега въпросът ми е - при положение, че наказанието е глоба + отнемане на книжка, давността 2 год. ли е или 2 год + 6 месеца? Ако платя глобата, но не върна книжката, давността 6 месеца ли е? Извинявам се ако въпросите са ми глупави, но за мен са от изключителна важност.
Ако продължа да шофирам без книжка, само това ли е наказанието, или ме очаква и нещо по-лошо:
ЗДвП, Чл. 177 (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв:
1. Който управлява МПС, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред.
Ако продължа да шофирам без книжка, само това ли е наказанието, или ме очаква и нещо по-лошо:
1. Който управлява МПС, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред.
- GEORGI_G
- Младши потребител
GEORGI_G написа:Ако продължа да шофирам без книжка, само това ли е наказанието, или ме очаква и нещо по-лошо:
Е винаги има и по-лошо Като Ви опаткат по 177 ЗДвП и пак продължавате да шофирате - айде на батя' у кочаните:
Наказателен кодекс
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
Щом имате адвокат питайте него, че Лютий сега ще Ви награби...
- Clavdivs.
- Потребител
Благодаря на kpavlova за пояснението. Искам само да подчертая, че глобата изобщо не ми е проблем. Ще я платя дори с удоволствие. Обаче книжката ми е наистина жизнено важна. Да разбирам ли, че давностния срок за отнетата ми книжка е шест месеца, а не 2 години?
- GEORGI_G
- Младши потребител
Аз поне го разбирам така.Могат да се позовават на прекъсване на давността, ако са Ви канили да предадете книжката в КАТ и не сте отишли- тогава срокът е шест месеца плюс една втора- 9.
- kpavlova
- Активен потребител
Re: Давностен срок - отнета шофьорска книжка
Ще трябва да обновя темата За съжаление така и не разбрах каква е давността, след която не могат да ми вземат книжката. Явно не е девет месеца /6+3/, защото ме потърсиха /не ме намериха/да си върна книжката година и половина след присъдата. Толкова много хора питах и никой не може да ми каже с точност. Адвокатът ми беше казал, първо, че давността е 1,5 год., а след това ми беше казал 2 год. Така, че не мога да съм сигурен и в неговото твърдение. А за да се позоват на прекъсване на давността, не трябва ли да съм редовно призован? Моля за отговор.
- GEORGI_G
- Младши потребител
Тъй като казвате, че всъщност Ви е наложено административно наказание по чл. 78 а от НК, то давността за изпълнение за наказанието /за всяко едно от тях/ ще бъде 2 години - обикновена и три години /2 плюс 1/ абсолютна давност. Прилага се давността по чл. 82 от НК, тъй като деянието, което сте извършили, се явява престъпление, а не административно нарушение /което сочи, че ЗАНН няма никакво касателство тук, още повече, че имаше изричен текст в особената част на НПК, който посочваше кои текстове от ЗАНН са приложими, сега не ми се рови да го търся/, но просто деянието, поради по - ниската си степен на обществена опасност, се наказва с административно наказание "глоба" по реда на чл. 78 а ал. 1 от НК и с такова "лишаване от право" по чл. 78 а ал. 4 от НК. Давността за изпълнение на наказанието тече от момента на влизане в сила на присъдата/решението, с което са Ви ги наложили.
Имайте предвид обаче, че давността не се прилага служебно, т. е. докато могат, органите на КАТ ще Ви търсят. Имайте предвид също така, че през периода на обикновената давност, в момента, в който Ви вземат книжката, ще си изтърпите цялото административно наказание, възражението Ви за изтекла погасителна давност би могло да бъде взето предвид от административния орган едва след изтичането на трите години абсолютна давност. И най - вече, това, че не са Ви намерили на посочения от Вас адрес /нередовно призоваване, както сте го нарекъл/, всъщност сочи на Ваше виновно поведение - имал сте адрес, посочен на административния орган - не сте открит на него, проблемът си е Ваш. Погасителната давност се прекъсва винаги, когато съответният орган предприеме действие по реализиране отговорността на наказаното лице, така че фактически, оформяйки съобщение или призовка, че не сте открит на адреса, прекъсва давността.
Понеже едва сега видях, че Клавдиус Ви е цитирал ЗАНН, то ще помоля колегата да си прочете и чл. 379 от НПК: вземат се предвид единствено чл. 17 - чл. 21 от ЗАНН. Това 82 и давноста по ЗАНН може в едно административнонаказателно, но не и в такова производство.
Имайте предвид обаче, че давността не се прилага служебно, т. е. докато могат, органите на КАТ ще Ви търсят. Имайте предвид също така, че през периода на обикновената давност, в момента, в който Ви вземат книжката, ще си изтърпите цялото административно наказание, възражението Ви за изтекла погасителна давност би могло да бъде взето предвид от административния орган едва след изтичането на трите години абсолютна давност. И най - вече, това, че не са Ви намерили на посочения от Вас адрес /нередовно призоваване, както сте го нарекъл/, всъщност сочи на Ваше виновно поведение - имал сте адрес, посочен на административния орган - не сте открит на него, проблемът си е Ваш. Погасителната давност се прекъсва винаги, когато съответният орган предприеме действие по реализиране отговорността на наказаното лице, така че фактически, оформяйки съобщение или призовка, че не сте открит на адреса, прекъсва давността.
Понеже едва сега видях, че Клавдиус Ви е цитирал ЗАНН, то ще помоля колегата да си прочете и чл. 379 от НПК: вземат се предвид единствено чл. 17 - чл. 21 от ЗАНН. Това 82 и давноста по ЗАНН може в едно административнонаказателно, но не и в такова производство.
- bay4o
- Потребител
Много благодаря за изчерпателния и обоснован отговор. Значи ще си чакам да изтече абсолютната давност от 3 год.
П.П. Искам и да попитам, ако си изкарам Удостоверение за отсъствие за криминални прояви, при положение, че съм освободен от наказателна отговорност и ми е наложено административно наказание, какво ще пише на това удостоверение?
П.П. Искам и да попитам, ако си изкарам Удостоверение за отсъствие за криминални прояви, при положение, че съм освободен от наказателна отговорност и ми е наложено административно наказание, какво ще пише на това удостоверение?
- GEORGI_G
- Младши потребител
Да си отговоря сам на въпроса - пише, че не съм криминално проявен
- GEORGI_G
- Младши потребител
за теб може така да пише, но за определени държавни ще пише, че си бил осовбождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК. което означава, че може в определени случаи да не те назначат на работа например..
- zornunddorn
- Потребител
здравеите
искам да ви попитам като имам наложено административно наказание-лишаване от правооправление за 6 месеца имали срок след които не може да влезе в сила.благодаря предварително за информациятал
искам да ви попитам като имам наложено административно наказание-лишаване от правооправление за 6 месеца имали срок след които не може да влезе в сила.благодаря предварително за информациятал
- shastlivka
- Нов потребител
GEORGI_G написа:Ще трябва да обновя темата За съжаление така и не разбрах каква е давността, след която не могат да ми вземат книжката. Явно не е девет месеца /6+3/, защото ме потърсиха /не ме намериха/да си върна книжката година и половина след присъдата. Толкова много хора питах и никой не може да ми каже с точност. Адвокатът ми беше казал, първо, че давността е 1,5 год., а след това ми беше казал 2 год. Така, че не мога да съм сигурен и в неговото твърдение. А за да се позоват на прекъсване на давността, не трябва ли да съм редовно призован? Моля за отговор.
Това, че са те потърсили да си върнеш книжката си е напълно нормално.Но не означава, че могат да ти я вземат, след като е изтекъл срок от 1,5 година от датата на влизане в сила на Решението, с което си освободен от наказателна отговорност.
Тъй като едва ли постоянно ще успяваш да им се скриваш, в момента, в който те намерят, се явяваш в съответното районно управление и при поискване да предадеш книжката си им правиш възражение, че погасителната давност за изтърпяване на наказанието е изтекла.Тъй като е възможно да ти съставят писмено разпореаждане, в него написваш че давността за изтърпяване на наказанието е изтекла.
А на конкретния ти въпрос, колко е давността - давността за изтърпяване на наложено наказание "лишаване от правоуправление за срок от ..." в случаите, в които е наложено по реда на чл.78а, ал.4 във връзка с чл.343г, ал.1 НК /това вероятно пише в решението на съда/ е 6/шест/ месеца от датата на влизане в сила на съдебното решение, като този срок се увеличава с 1/2, т.е. още 3 месеца или след изтичане на 9/девет/ месеца от влизане на решението в сила, книжката ти не може да бъде отнета. А се увеличава с тези 3 месеца, тъй като най-вероятно през този 6-месечен период, ще се окаже, че органите на МВР са те търсили или поне направление "Пътна полиция " КАТ, е изпратило писмо до районното ти управление да ти бъде иззета книжката.
В случаите на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, се прилагат разпоредбите на ЗАНН, включително и по въпроса за давността.
- vvidenova
- Нов потребител
блаодаря за изчерпателният отговор. на всички във форума късмет.
- shastlivka
- Нов потребител
И аз благодаря много за отговора на vvidenova. Освен, че звучи много компетентен, ме устройва повече. Дано това вече да е верния отговор на въпроса ми
Да, точно това пише в съдебното решене.vvidenova написа:... А на конкретния ти въпрос, колко е давността - давността за изтърпяване на наложено наказание "лишаване от правоуправление за срок от ..." в случаите, в които е наложено по реда на чл.78а, ал.4 във връзка с чл.343г, ал.1 НК /това вероятно пише в решението на съда/...
- GEORGI_G
- Младши потребител
и аз имам аналогичен проблем.сключих извънсъдебно споразумение което съда утвърди.наказан съм с 6 месеца пробация и 3 месеца отнемане на книжката . тъй като нямам никакъв документ от това споразумение моля да ми обясните който знае:
1 .от кат ли ще ме потърсят да им предам книжката
2. от кога тече срока на отнемането на книжката . от датата на предаването ли или от датата на утвърденото от съда
3.за пробацията важат същите въпроси.
благодаря
1 .от кат ли ще ме потърсят да им предам книжката
2. от кога тече срока на отнемането на книжката . от датата на предаването ли или от датата на утвърденото от съда
3.за пробацията важат същите въпроси.
благодаря
- sevkom
- Нов потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|