- Дата и час: 10 Яну 2025, 02:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Откраднат мобилен телефон - полицията отказва съдействие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
37 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Откраднат мобилен телефон - полицията отказва съдействие
Хехе, както каза колегата - полицията не е бюро изгубени вещи!
Човека си е забравил телефона някъде - данни за престъпление - няма.
Може да му е паднала батерията - данни за престъпление пак няма.
Дали не е по-добре полицията да се занимава с някой грабеж, станал същият ден, и да търси отнетия gsm за разкриване на това престъпление, отколкото забравения телефон на Митко?
Иначе моите поздравления, че Димитър честно и откровено е казал, че го е забравил, а не да каже, беше в джоба - джебчийска кражба. Като така биха го посъветвали доста адвокати - признайте си го, не си кривете душите!
ПОЛИЦИЯТА РАБОТИ ПО ЗАКОНИ, КОИТО ГИ МИСЛЯТ АДВОКАТИ - ТАКА ЧЕ АКО ПОЛИЦИЯТА Е НЕЕФЕКТИВНА, ТО КОСВЕНО ПРИЧИНА ИМАТ ВАШИ КОЛЕГИ.
Човека си е забравил телефона някъде - данни за престъпление - няма.
Може да му е паднала батерията - данни за престъпление пак няма.
Дали не е по-добре полицията да се занимава с някой грабеж, станал същият ден, и да търси отнетия gsm за разкриване на това престъпление, отколкото забравения телефон на Митко?
Иначе моите поздравления, че Димитър честно и откровено е казал, че го е забравил, а не да каже, беше в джоба - джебчийска кражба. Като така биха го посъветвали доста адвокати - признайте си го, не си кривете душите!
ПОЛИЦИЯТА РАБОТИ ПО ЗАКОНИ, КОИТО ГИ МИСЛЯТ АДВОКАТИ - ТАКА ЧЕ АКО ПОЛИЦИЯТА Е НЕЕФЕКТИВНА, ТО КОСВЕНО ПРИЧИНА ИМАТ ВАШИ КОЛЕГИ.
- nikiboy
- Потребител
Господин Инспектор в МВР, ако ще говорим конкретно спомнете си фактическата обстановка описана от пострадалия Димитър, който е написал по горе, че се е свързал с шофьора на автобуса и е било установено, че телефона липсва от седалката където е бил забравен. А иначе съм съгласна с описаното от Вас и е факт, че този състав е глупав и разследването не би било особено продуктивно, да не кажа и хич, но и никога не се знае. При разследването формули няма. На мнение съм, че случаят с липсващия телефон следва да бъде регистриран в системата на МВР, хайде нека е с входящ номер поне, най-малкото защото тази вещ е възможно някой ден да се окаже средство за извършване на друго престъпление и още повече никога не се знае "от къде ще изкочи зайчето".
- loriana
- Нов потребител
loriana написа:........и още повече никога не се знае "от къде ще изкочи зайчето".
Често се смеете на правописни грешки от страна на полицаи - но разликата във Вашето образование и тяхното е съществена - зайчето би трябвало да изСкочи.
Нищо лично. Всеки греши.
Продължавам да твърдя, че няма смисъл цял ден във всяко районно един служител на МВР да завежда, да разпитва и да предприема други действия, защото граждани като Митко са си изгубили лична вещ.
Ако полицията отделя ресурс да се занимава с изгубени вещи, то тогава кой ще се занимава с престъпления?
- nikiboy
- Потребител
То всичкото хубаво, ама име едно Постановленийце от 70та година... за намерени, загубени, забравени вещи.. Има и един член в НК - 207 (намиране на чужда движима вещ и несъобщаване на собственика й или на властта в продължение на..)... Проблемите са два: за този 207 не могат да се искат разпечатки, тъй като е леко престъпление... Но в случая наистина става въпрос за кражба - героят на нашата тема не е прекъснал владението върху вещта, дори да я е забравил в автобуса...
- sunshine_75
- Потребител
"И тъй като владението не се прекъсва, когато вещта бъде временно оставена или забравена на определено място, в П 6-71-Пл. е прието, че “вземането на забравена вещ в превозно транспортно средство, в чакалня или друго обществено заведение с намерение да бъде присвоена е кражба”". В подкрепа на горния пост.
- deniva
- Нов потребител
deniva написа:"И тъй като владението не се прекъсва, когато вещта бъде временно оставена или забравена на определено място, в П 6-71-Пл. е прието, че “вземането на забравена вещ в превозно транспортно средство, в чакалня или друго обществено заведение с намерение да бъде присвоена е кражба”". В подкрепа на горния пост.
Около 50 % от ресурса на доста добри професионалисти в МВР ежедневно се ХАБИ с издирване на вещи, които ТПЗ оставят в пристъп на абсолютно безхаберие на обществени места, в които обществени места понякога се намират над 5000 човека от къде ли не.
Бил съм в държави, в които самото създаването на условия за извършване на престъпления е закононарушение, подплатено със солидна глоба.
От този типично за българското законодателство подход (на триците скъпи, на брашното евтини) в държавата ни страдат истинските жертви на престъпления. И ще продължават да страдат. А ние ще продължаваме да се занимаваме с грандиозната човешка простотия.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Doc03, здравей! Абсолютно съм съгласна с поста ти, не смятам, че е житейски правилно,... но положението е такова.. Лека
- sunshine_75
- Потребител
Никибой, как така коментираш образованието ми, след като то ти е абсолютно неизвестно. Иначе благодаря ти за поправката.
Док03, изумена съм от този факт, който си изнесъл, цитирам "Около 50 % от ресурса на доста добри професионалисти в МВР ежедневно се ХАБИ с издирване на вещи". Чудя се да се смея ли, да плача ли и най-лошото е че има хора, които ще ти повярват. Я най-хубаво да вземем да глобим Митко, че си е забравил телефона на обществено място и с това е създал предпоставки, някой друг да извърши престъпление.
Док03, изумена съм от този факт, който си изнесъл, цитирам "Около 50 % от ресурса на доста добри професионалисти в МВР ежедневно се ХАБИ с издирване на вещи". Чудя се да се смея ли, да плача ли и най-лошото е че има хора, които ще ти повярват. Я най-хубаво да вземем да глобим Митко, че си е забравил телефона на обществено място и с това е създал предпоставки, някой друг да извърши престъпление.
- loriana
- Нов потребител
loriana - достатъчно ми е да чуя или прочета нещо казано или писано от някого за да си направя бърза преценка относно неговите знания и респективно образование.
А иначе поправката беше шега - но леко поучителна, че всеки може да сгреши.
В МВР се занимават доста често с излишни дейсности отнемащи ресурс. Темата МВР не желая да я коментирам, защото за мое огромно съжаление не повече от 20% от гражданите биха имали повод да дадат положителна оценка за ведомството.
Грозен е момента, че в днешно време кражби на моб. телефони и други подобни сравнително лесни за проследяване и разкриване по софтуерен принцип престъпления са вързани заради един закон, който е гласуван по емоционален принцип.
Аз нямам нищо против да ме подслушват, но пък с радост ще искам да разбера, че чрез подслушване са предотвратили взривяването на съседа ми ( и пораженията по мен ), че еди си кой продава наркотици и моето дете е можело да изгори и т.н. и т.н. !
Още веднъж - браво на Митко, че не е отишъл и казал - джебчийска кражба.
Само от самоувреждане на автомобили с каско, където собственика си чупи фаровете щото пожълтяли, стъклото щото еди си какво и т.н. в България на ден се регистрират най-малко 100 престъпления срещу движима вещ с неизвестен извършител. По тях се работи, макар и фиктивно понякога, но се работи, пише и т.н., хаби се време, ресурс материали - и защо, защото от застрахователя искат бележка от МВР. А всеки може да заяви и получи такава. Така че честните хора са малко.
А иначе поправката беше шега - но леко поучителна, че всеки може да сгреши.
В МВР се занимават доста често с излишни дейсности отнемащи ресурс. Темата МВР не желая да я коментирам, защото за мое огромно съжаление не повече от 20% от гражданите биха имали повод да дадат положителна оценка за ведомството.
Грозен е момента, че в днешно време кражби на моб. телефони и други подобни сравнително лесни за проследяване и разкриване по софтуерен принцип престъпления са вързани заради един закон, който е гласуван по емоционален принцип.
Аз нямам нищо против да ме подслушват, но пък с радост ще искам да разбера, че чрез подслушване са предотвратили взривяването на съседа ми ( и пораженията по мен ), че еди си кой продава наркотици и моето дете е можело да изгори и т.н. и т.н. !
Още веднъж - браво на Митко, че не е отишъл и казал - джебчийска кражба.
Само от самоувреждане на автомобили с каско, където собственика си чупи фаровете щото пожълтяли, стъклото щото еди си какво и т.н. в България на ден се регистрират най-малко 100 престъпления срещу движима вещ с неизвестен извършител. По тях се работи, макар и фиктивно понякога, но се работи, пише и т.н., хаби се време, ресурс материали - и защо, защото от застрахователя искат бележка от МВР. А всеки може да заяви и получи такава. Така че честните хора са малко.
- nikiboy
- Потребител
Doc03 е прав - за абсолютно всичко. Системата е такава, че за разследването на ВСИЧКИ престъпления отиват едно и също количество време, енергия, пари и нерви. Въпросът е нормативен, и за съжаление, не зависи в никаква степен от мнението или волята на никого от нас, практически реализиращи наказателната репресия. В определен момент наистина се оказваме "задръстени" с несъществени неща. Тази "несъщественост" се определя не от това, че обезстойностяваме проблемите на пострадалите, а от това, че събрани на едно бюро, едни проблеми са много по-маловажни и дребни, в сравнение с други. Дали Doc03 ще разследва кой е откраднал телефона на Митко или изнасилването на едно непълнолетно момиче, или смъртта на трима при катастрофа - той ще положи същите усилия... Затова е такава реакцията му. Истина е и друго: докато не попаднеш в ада, не можеш да повярваш колко е горещо... Лека вечер, колеги. И честит празник в аванс на всички полицаи. Да са здрави им желая. И още мноооого други неща, ама се увлякох леко..
- sunshine_75
- Потребител
sunshine_75 - никой празник не се празнува преди денят си, освен помените.
Не знам защо, но празника на МВР го изтеглиха напред, а не седмица след!
- nikiboy
- Потребител
nikiboy написа:sunshine_75 - никой празник не се празнува преди денят си, освен помените.
ХеХе
Хубав въпрос.
Не е ясно кои ще останат да празнуват, ако го изтеглят "след". Избори идват, все пак. Метли разноцветни....
-
от телефончето ... до помена на ситемата - де го чукаш де се пука - добре де полицаите са грешни души - може би без .... бившите - ама тоя митко ако намери телефон как реагира .... ми и той тъй - както се счита за нормално , а не за престъпно - казва си : късмет! и че друг ще "бучи" не му пука - като забравим формалностите - де е проблема - имаме си полицаи такива кавито сме и ние , а и "престъпниците" - в тоя случай и те не са много различни , за това е крайно време да си спомним чл.9 ал.2 от НК - никъде по света ,но и у нас , не се хвърлят сили и средства за разследване на малозначителни инциденти каквито са загубените телефончета,ако му се пише до прокуратура и му се иска да получи обоснован и аргументиран писмен отговор "отвисоко" - нека си пише човека - без значение до прокуратура или до началник на РПУ или до началник на гара... а полицаите да си празнуват - когато и както могат и като си се организират НАЗДРАВЕ!
- dino6506
- Потребител
loriana написа:Никибой, как така коментираш образованието ми, след като то ти е абсолютно неизвестно. Иначе благодаря ти за поправката.
Абсолютно. Не глоба, а солидна глоба.
Различните общества предполагат различно отношение към деликта.
Знаейки състоянието на обществото ни, не мисля че е прилив на здрав разум да си изоставиш на обществено място, без никакъв контрол скъпо струваща вещ. Лично аз, поради особеностите на района ми, съм заринат с подобни жалби. Над 75% - чиста математика.
А и "пострадалите" са свръх нагли, та на третия ден идват да питат дали сме им намерили ЖиСиЕм-чето.
За разлика от единиците с разбитите апартаменти, автомобили и офиси. Тези последните хора, едва ли не се чувстват виновни и дори казват "извинете, аз само да попитам, има ли някакво развитие ?". Как да им обясня, че не съм мръднал и на сантиметър.
Защото съм изслушал и утешил 4-5 опечалени забравани на чанти (дневно), на същите съм издал удостоверения (основна дейност!), че да не ги глоби паспортна служба за безхаберието (все пак има и ЗБДС, нали ?), изпрал съм застраховките на 7-8 чужденци седмично (те питат "кога ще ми дадете бележка?, а не "може ли да ми се открият вещите", а като кажеш, че си им намерил вещите, гледат като попикани мушката).
Провел съм около 10 "допълнителни мероприятия" седмично, за да намеря НИ-то, което НИ преди две години съм го направил ИИ, този същият тогава си е написал къде е продал краденото, и него съм го намерил, та и пръстчетата на НИ-то са открити в апартаментчето, но това видиш ли не е достатъчно и това си е НИ и трябва да измислим (сътворим) нов ИИ, че да продължи разследването.
Да не говорим за годишно около 80-100 броя друсаняци, VIP-синчета, които някой е бийнал в дискотеката, защото "пострадалият", обладан от духа на кокаинчито и хванал за ци......те съпругата на човек, който е отишъл семейно да празнува 10 годишнина от брака си.
И върху всичко това добавени стотиците простотии, които българските граждани, отритнати от институциите (или поради липсващи такива) изливат върху полицията, защото дори и от дрискащи по балкона гълъби да се оплачат - в РПУ-то са длъжни да им приемат жалбата и да направят проверка.
Продължавай, народе, в същия дух. Те вакантните места се увеличават. И скоро ще станат повече от заетите.
-
Този път няма как да не се съглася с теб. За съжаление описаната картинка е абсолютно вярна. Успех на всички колеги! Пожелавам ви здрави нерви и търпение!
Честит празник!
Честит празник!
- loriana
- Нов потребител
мале как добре си описал 20% от работата си, може би другите 80% си ги оставил, защото никой няма да повярва, нали?
Да са живи и здрави трезвомислещите в МВР, а защо не и в държавата!
Да са живи и здрави трезвомислещите в МВР, а защо не и в държавата!
- nikiboy
- Потребител
За успокоение на автора на темата - sasgl_
До скоро (до преди да ни обяват за гадни подслушвачи), всички телефончета, официално заявени за изгубени или забравени съм ги намирал. С изключение на 2 случая - бяха изпаднали в таксито. Но там бакшишите играеха със заложната къща (и с други хора).
Може би съмият факт, че човекът не лъже (рядко срещано днес), ме е карал да мисля, че уважава институцията, в която работя и точно това ме е карало да направя малко повече от "... ама вие сте длъжни ...".
Бъди здрав, sasgl_
До скоро (до преди да ни обяват за гадни подслушвачи), всички телефончета, официално заявени за изгубени или забравени съм ги намирал. С изключение на 2 случая - бяха изпаднали в таксито. Но там бакшишите играеха със заложната къща (и с други хора).
Може би съмият факт, че човекът не лъже (рядко срещано днес), ме е карал да мисля, че уважава институцията, в която работя и точно това ме е карало да направя малко повече от "... ама вие сте длъжни ...".
Бъди здрав, sasgl_
-
37 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|