начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Обсебване на автомобил

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обсебване на автомобил

Мнениеот sashop » 29 Авг 2006, 08:30

Много моля,ако може някой да ми отговори !През 1999г.моят тъст се разболя и получи инвалидност първа категория с чужда помощ.Живееше след пенсионирането си от армията на вилата в с.Петърч.Ние със дъщеря му се грижихме за него.Местен гражданин го помоли да отстъпи правата си на инвалид за закупуване на автомобил.
Моят тъст не е давал писменно съгласие пред нотариус за което гарантирам.Повече не е ставало на въпрос за подобни услуги.
През 2005 г.тъстът ми почина.Но същата година получаваме от ДЗИ иск с който ни уведомяват,че с автомобил собственост на моя тъст е извършено ПТП.Отидохме в ДЗИ и съобщихме,че е станала грешка.
Но на компютъра продължава и до днес да излиза името на починалия човек.По името от акта открихме водача на "ОПЕЛ ВЕКТРА"
СО 1735 -Юрий Дойчинов живущ в кв.Банишора.Отидохме при него с молба да прехвърли нотариално автомобила на свое име,след като разбрахме,че го е закупил от Ивайло Колев от с.Петърч-обл.София,който неизвестно как е извадил пълномощно на името на починалия ми тъст.
Но г-н Дойчинов каза,че препродал автомобила трети път на лице за което не си спомня нищо.Пълна амнезия.
Съпругата ми започна да пуска жалби до районна прокуратура К-брод,отговора беше,че не е от тяхната компетенция и това са междуличностни взаимоотношения.За което имаме писмен отговор.
Обърнахме се към КАТ София окръг и там юриста свива рамене.
Обърнахме се към Полиция К-брод и там незнаеха като какъв да бъде издирван автомобила.
Но всички са единодушни,че ако се извърши престъпление с този автомобил ще търсят собственика(покойник)или неговия пряк наследник.
Мислихме да обявим автомобила за национално издирване,но тогава ние ще носим отговорност.
Абсурда е налице,но все се надявам,че има начин да бъде издирен посочения автомобил и да бъде прехвърлен на човека,който си го е купил и си го кара.
С уважение:Александър Панев
sashop
Младши потребител

Мнениеот rts » 29 Авг 2006, 14:45

Ако тъстът Ви на датата, на която е дадено пълномощното "от него" да бъде закупен автомобил на негово име е бил на легло у Вас и Вие сте абсолютно сигурни, че не е могло да има начин той да се подпише пред нотариус за каквото и да е, подайте жалба в Прокуратурата, като приложите акта за ПТП-то и изложите горните обяснения. Искайте да бъде образувано нак.дело за извършена документна измама. Копие от жалбата, подадена в прокуратурата с поставен входящ номер (копието с оригиналния входящ номер запазете за себе си) подайте в ДЗИ и съда (ако има заведен съдебен иск) с молба производството срещу Вас да бъде прекратено. Нуждаете се от адвокат. Ако иска е на малка стойност, може да решите и да платите сумата, но по такъв начин косвено признавате, че автомобила е бил собственост на тъста Ви.
rts
Активен потребител

Обсебване на автомобил

Мнениеот sashop » 30 Авг 2006, 00:13

Здравейте,много Ви благодаря за отговора!Но проблема е такъв,че от
Районна Прокуратура Костинброд ни пращат във Полицията,а пък там казват,че сме за Прокуратурата.Толкова ли е сложно,човекът е починал и някой използва правата му на инвалид това да бъде спряно.
Стигнахме до извода,че ще бъде по-лесно ако обявиме колата за издирване и без това вече се води по документи на съпругата ми като наследник.Тогава си мислиме,че собственика сам ще моли да се прехвърли колата.Така ни посъветваха и самите следователи,защото няма под каква форма да я издирват(каквото и да означава този отговор на следствени служби).Интересува ме дали ще ни подведат под отговорност,ако обявиме колата за издирване,че е открадната?
Поздрави Александър
sashop
Младши потребител

Мнениеот edit » 30 Авг 2006, 09:17

Може да не сочите, че е открадната. Посочете, че упълномощителят е починал и че новия наследник няма представа къде се намира наследствената му вещ, т. е. наистина ще се сочат данни за обсебване - чл. 206 НК. В този смисъл Вие не твърдите, че лицето Х е извършило престъпление, а искате от компетентните органи да проверят фактите и да усановят метонахождението на автомобила, за можете да уредите гражданско правните отношения по отношение на вещта. Вие сочите обстоятелтвата- те преценяват има ли данни за извършено престъпление или не.Така няма основание в един слънчев ден, владелеца на вещта да ви обвини в набедяване, да не говорим, че това е твърде условно, тъй като името на това лице не Ви е известно. Опитах се за Ви обясня, че за Вас няма никаква опасност. Подайте молба и искайте издирване на автомобила.
edit
Потребител

Мнениеот sashop » 30 Авг 2006, 19:59

Благодаря,веднага ще подадем молба в Полицията .
С уважение:Александър Панев
sashop
Младши потребител

Re: Обсебване на автомобил

Мнениеот nelka777 » 17 Мар 2012, 12:54

При мен пък се получи друго. Закъсах с колата на родителите ми в гр. В.дол и оставих автомобила там за ремонт в автосервиз. На другия ден се оказа, че работникът / бивш затворник с условна присъда/взел от сервиза през нощта ключа за колата и колата /документите бяха в мен, никога не съм им ги оставяла/, и отпрашил с автомобила. Карал без книжка , защото няма такава и в 3 часа след полунощ се блъска в дърво и пада в дерето на една река. Оставям им читава кола, а те ми я връщат на хармоника. От сервиза предложиха на родителите ми цена за автомобила наполовина по-ниска от застрахователната+условие, да им прехвърлим нашата кола. Пуснахме жалба за кражба в МВР В.дол, от където ни уведомиха, че ще заведат произшествието само като ПТП! Сега застрахователят иска писмо, че от МВР-В.дол, че е започнало разследване за кражба, но такова няма. Какво да правим?
nelka777
Младши потребител

Мнениеот nelka777 » 21 Мар 2012, 17:34

Благодаря!
Прокуратурата ли определя кой е виновникът-лицето, отнело автомобила /само/ или и сервизът, в който е оставена колата ?
nelka777
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 10 Апр 2012, 09:25

neutralen
Активен потребител

Назад към Наказателно право