начало

ВСС вече приема документи за участие на магистрати в пет конкурса за съдилища ВСС вече приема документи за участие на магистрати в пет конкурса за съдилища

проблем с дознание

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем с дознание

Мнениеот iwo_lazarow » 03 Апр 2008, 18:52

дознател съм и имам следния казус - иванчо дал заем на стоянчо,който трябвало да бъде върнат в срок от една година а стоянчо за обезпечение му прехвърлил недвижимо имущество без никакви тежести, като в договора за заем записали, че след като задължението бъде погасено иванчо ще върне имота на стоянчо. Стоянчо обаче върнал само половината сума, а задругата част се размотавал. след 5 год на иванчо му писнало да чака и продал имота на трето лице, което впоследствие го продало на четвърто. стоянчо пуснал жалба в полицията, казал, че е бил болен, за това не е върнал целия заем толкова време, а когато след 4 г. вече искал да го върне иванчо му казал, че сумата е нараснала заради лихва{ takawa ne bila ugowarqna w dogowora za zaem] а и, че вече не му иска парите и ще продаде имота. прокурорая го образувал срещу иванчо по 209. за прекратяване ли е дознанието?
iwo_lazarow
Нов потребител

Мнениеот Clavdivs. » 03 Апр 2008, 18:59

iwo_lazarow написа:как мислите, има ли юридическа стойност споразумение по договор за заем с което страните се споразумяват, че за обезпечение на вземането на ''лицето а'' е прехвърлил на'' лицето б'' недвижим имот и при издължаване на цялата сума по заема имотът ще бъде прехвърлен обратно. самото прехвърляне е без никакви тежести. какво може да търси ''лицето а'' ако тази уговорка не е спазена? обезщетение? може ли да се търси нак. отг?

Това е питането Ви в раздел имотни... Интересни въпроси Ви вълнуват за дознател....
Clavdivs.
Потребител

Re: проблем с дознание

Мнениеот REVOLUTION » 03 Апр 2008, 19:05

iwo_lazarow написа:дознател съм и имам следния казус - иванчо дал заем на стоянчо,който трябвало да бъде върнат в срок от една година а стоянчо за обезпечение му прехвърлил недвижимо имущество без никакви тежести, като в договора за заем записали, че след като задължението бъде погасено иванчо ще върне имота на стоянчо. Стоянчо обаче върнал само половината сума, а задругата част се размотавал. след 5 год на иванчо му писнало да чака и продал имота на трето лице, което впоследствие го продало на четвърто. стоянчо пуснал жалба в полицията, казал, че е бил болен, за това не е върнал целия заем толкова време, а когато след 4 г. вече искал да го върне иванчо му казал, че сумата е нараснала заради лихва{ takawa ne bila ugowarqna w dogowora za zaem] а и, че вече не му иска парите и ще продаде имота. прокурорая го образувал срещу иванчо по 209. за прекратяване ли е дознанието?

Ами за мен това си е чист гражданскоправен спор.Няма измама.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 03 Апр 2008, 19:09

iwo_lazarow написа:дознател съм и имам следния казус - иванчо дал заем на стоянчо,който трябвало да бъде върнат в срок от една година а стоянчо за обезпечение му прехвърлил недвижимо имущество без никакви тежести, като в договора за заем записали, че след като задължението бъде погасено иванчо ще върне имота на стоянчо. Стоянчо обаче върнал само половината сума, а задругата част се размотавал. след 5 год на иванчо му писнало да чака и продал имота на трето лице, което впоследствие го продало на четвърто. стоянчо пуснал жалба в полицията, казал, че е бил болен, за това не е върнал целия заем толкова време, а когато след 4 г. вече искал да го върне иванчо му казал, че сумата е нараснала заради лихва{ takawa ne bila ugowarqna w dogowora za zaem] а и, че вече не му иска парите и ще продаде имота. прокурорая го образувал срещу иванчо по 209. за прекратяване ли е дознанието?

Ами - да прецени прокурора, нали той е образувал, той ще прекратява, защо се наемате Вие?
А по питането Ви за имотни- не е "правно нищо" такава писмена уговорка.
Подозирам, че по ЕГН на Иванчо в Агеницята по вписвания ще излезе, че доста е продавал и купувал недвижимости.А и имотът, конкретния, е 4-5 пъти препродаден за кратко време.Също се съмнявам Иванчо да е чакал 5 години.
Не разбрах само - за Стоянчо ли сме или за Иванчо? :)
Защо ли предполагам, че сме за Иванчо?
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот iwo_lazarow » 03 Апр 2008, 19:51

чакал е 5 г., а з не съм за никой
iwo_lazarow
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 03 Апр 2008, 20:18

Значи по вътрешно убеждение и въз основа на доказателствата ще си напишете мнението накрая, както е и правилно.Успех, колега :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Апр 2008, 21:47

Схемата е стара, за съжаление в повечот случаи приложима спрямо алкохолици или хора със зависимост от хазартни игри. Реално - няма престъпление. Друг е въпросът, че "заемодателите" са превърнали в печаливш бизнес подобни сделки и повечето от тях са известни на полицията от зората на имотните измами. А измама няма по една проста причина - не можете да докажете, че заемополучателят е бил въведен в заблуждение относно условията, при които сключва договора или относно правното основание, на което се разпорежда с имуществения предмет на посегателството.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 03 Апр 2008, 21:56

За всичко сте прав, само дето питащият не иска да доказва нищо според мен - точно обратното. :D Или ме гони параноя :oops:
Но старата схема си е още вървежна .С всичките му там уговорки за обратно изкупуване.И се развива .
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Апр 2008, 22:04

Няма проблем всеки по подобна “схема” да си върне имота.Е разбира се ако не чака 5 години , та последващия приобритател(след 1 продажба от заемодателя) да го придобие по давност , пък и тогава има варианти.Ама хората не се консултират с адвокат , а искат всичко прокуратурата да оправя,наистина е безплатно , но не е винаги възможно.

А за питащия и аз имам основателни съмнения , дали не е заемодателя.

:wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Апр 2008, 22:11

kpavlova написа:За всичко сте прав, само дето питащият не иска да доказва нищо според мен - точно обратното. :D Или ме гони параноя :oops:
Но старата схема си е още вървежна .С всичките му там уговорки за обратно изкупуване.И се развива .

Ако сте права и не ви гони параноята :lol: - много е тъжно, че този въпрос се поставя тук. Лично на мен ми се иска да вярвам, че е продиктуван от други интереси - например... професионални... ако питащият :lol: е дознател
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 03 Апр 2008, 22:23

lexy21 написа: ... ако питащият :lol: е дознател

Ами дано е такъв.Но щом нещо те съмнява на пръв поглед, първото впечатление най-често е вярно.А ако е дознател- ще си напише мотивирано мнение :) за прекратяване , в което прокурора може и да не повярва, е , поне за известно време...
Ей, на зле вървят нещата , щом са тръгнали на консултации по форумите, или ресурса е свършил съвсем.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Clavdivs. » 03 Апр 2008, 22:30

kpavlova написа:Ей, на зле вървят нещата , щом са тръгнали на консултации по форумите, или ресурса е свършил съвсем.

Кой? Заемодателите или дознателите..... :D :D :D :wink:
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот kpavlova » 03 Апр 2008, 22:40

Заемодателите дето се представят за дознатели :D
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Апр 2008, 22:41

Ако трябва да бъдем честни, с оглед конкретния казус - и в двата случая вървят на зле нещата :lol: :lol: :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 16 Апр 2008, 00:47

Стига с тая параноя! :wink: Да не би всички да са минавали школата на МВР? :lol: :lol: :lol:
Идея си нямате колко често при дознателите попадат чисто гражданскоправни спорове, а това с измамата си е класика.... На никого не му се плащат такси и се пробва по този път, че е най-лесно, пък прокурорите не смеят да отказват образуване, че им жалят отказите и падат от горе с мотиви, че видите ли именно при разследването ще се установи какво е точно деянието, а не просто така да се преценява.
Другият класически случай е да се образува за самоуправство, ако не се плаща наем, а наемателят не напуска помещението :shock:
Gabi1
Потребител

Мнениеот ssstef » 19 Апр 2008, 09:54

има самоуправство ако наемодателя реши да изхвърли наемателя без да спази или изчака докрай законната процедура за това.В прокуратурата е по-лесно да образуват дознанието по подадена жалба ,"а след това ако е необходимо ще го прекратяваме"
ssstef
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Апр 2008, 21:00

И аз съм на мнение, че е налице чисто гражданскоправен спор. На първо място ноторно е, че продажбата с уговорка за изкупуване по смисъла на ЗЗД е обявена за нищожна. Но дори и това споразумение да беше действително, то възражението, че не е била уговорена лихва е несъстоятелно, тъй като заемът е бил даден за срок от една година, а както е известно - "срокът кани сам" т.е. за настъпване на изискуемостта не е била необходима покана. Законната лихва се начислява от деня на забавата, дори и да не е уговорена т.е. с изтичането на дадения от кредитора (Иванчо :lol: ) едногодишен срок. Фактът, че Стоянчо е болен не го извинява, тъй като липсата на парични средства не е основателна причина за забавеното изпълнение.

От своя страна извършените продажби са нищожни, тъй като приобретателите са сключили договорите с несобственици. Изходът е предяване на иск за обявяване на въпросната уговорка за нищожна, а също така и извършване на ревандикация на имота. Друг е въпросът, че договорът за заем си е действителен и поражда предвиденото в закона действие.

Измама по смисъла на НК не е осъществена, тъй като Иванчо не е въвеждал никого в заблуда с намерение да му причини вреда. В тази насока би могло да се помосли единствено ако същият е знаел, че уговорката е нищожна и въпреки това е продал имота на едно ТЛ. Измамено ще се окаже последното, тъй като няма да е наясно с действителното положение. Но не виждам начин това да бъде доказано, освен ако въпросният прокурор не притежаа свръхестествени способности, в което дълбоко се съмнявам :lol:
mishi_83
Потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Апр 2008, 21:28

Фидуциярната продажба е нищожна.Продажбите на чужда вещ мисля да са си валидни/ продажбите между трети, четвърти, пети...лица :) /,могат да бъдат развалени, продавачите ще отговарят за евикция.Освен ако тези лица / всеки от приобретателите/не са в известност, че вещта е чужда/ нямат намерение на придобиват нищо/.
А последващите въведени в заблуждение/ако са такива/ купувачи:
Ами при повечето несъставомерни "измамнически схеми" лошото/ от нак.правна гл.т., от гражданска е поправимо/ е ,че купувачът, на който Иванчо продава, че и последващия купувач, обикновено са наясно каква е кривината, като тези продажби се извършват и за кратък период от време, за седмица, месец преко сили.В заблуждение може да се окаже въведно 6-то по ред лице-приобретател, напълно добросъвестно/ незнаещо/, като доказването, че петия по ред е въвел в заблуждения шестия приобретател, е практически непостижимо, защото трябва да се докаже "системата" в поведението на много лица и връзката помежду им, знанието им, съгласуваното им знание, .....
Почти като при продажбите с неистински пълномощни от мними пълномощници- пострадал в процеса с право да се конституира като гражданския ищец е "другаря" на извършителя/първия купувач, през който имотът просто е "преминал", конкретно и целево избрания купувач, дето "знае"/.Собственикът на имота е свидетел, както и последващите приобретатели на чуждия имот :) :oops: Да са ви направили впечатление една серия съдебни "измамнически дела" с учудващо пасивни пострадали, без гражд.искове, без частни обвинители :)
Върви после успокоявай собственика да вярва в правосъдието понеже си е останал собственик/ ама му предстоят бая гражданскоправни неразбории в няколко дела или в едно със 7-8 годишна продължителност/
Да не говорим, че подсъдимите по тези дела- мнимите пълномощници или такива като Иванчо- кредитори по "документи" - купувачи по фидуц.продажби обикновено не могат да съставят план за пикник, камо ли да организират схема от подобно естество. :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Апр 2008, 22:05

kpavlova написа:Продажбите на чужда вещ мисля да са си валидни/ продажбите между трети, четвърти, пети...лица :) /,могат да бъдат развалени, продавачът освен ако тези лица не са в известност, че вещта е чужда/ нямат намерение на придобиват нищо/

Извинявам се за досадната грешка.. едно мислех, а пък написах съвсем друго :oops: Наистина продажбите от несобственик по сегадействащия ЗЗД не са нищожни (има куп съдебна практика по този проблем), но те не могат да породят вещноправното си действие. Налице е само една облигационна обвързаност.

Не мога да се съглася обаче, че фидуциарните сделки са нищожни :!: Макар и да не са изрично предвидени в закона, то тяхното сключване е допустимо - стига да не се преследват противни на правото и морала интереси. Навярно в бързината сте смесили фидуцията с уговорката за обратно изкупуване.

Вярно е и това, че въпросните схеми са добре "изпипани" и доказването е изключително трудно (да не кажа почти невъзможно). Но не смятам, че в случая е налице такава, имайки предвид почти 5-годишното чаканеот страна на заемодателя да получи обратно заетата сума..но кой знае :roll:
mishi_83
Потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Апр 2008, 22:16

mishi_83 написа:Не мога да се съглася обаче, че фидуциарните сделки са нищожни :!: Навярно в бързината сте смесили фидуцията с уговорката за обратно изкупуване.

Вярно е и това, че въпросните схеми са добре "изпипани" и доказването е изключително трудно (да не кажа почти невъзможно). Но не смятам, че в случая е налице такава, имайки предвид почти 5-годишното чаканеот страна на заемодателя да получи обратно заетата сума..но кой знае :roll:

:oops: Имах предвид продажбата по чл.209/ какво съвпадение на номерация :) / по ЗЗД- с уговорката за обратно изкупуване.
Може и никой никого да не е мамил в конкретния случай, но пък се опитваше да ни измами, че е дознател :D Тъй че го използвах невинния питащ за повод да се ядосам за неудачията на наказат.преследване.
А и това безлихвено/ всъщност може и да е лихвоносно/ алтруистично петгодишно чакане на кредитора, едно "непредубедено" лице/ не - приятел и не-роднина/ малко ме усъмни :)
kpavlova
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право