начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Какво ще стане ако не отида при дознател!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво ще стане ако не отида при дознател!

Мнениеот lubenova80 » 21 Май 2009, 17:15

Дознател от следствието ме вика на разпит.Какво ще стане ако не се явя.
lubenova80
Младши потребител

Re: Какво ще стане ако не отида при дознател!

Мнениеот judex » 21 Май 2009, 17:17

принудително довеждане
judex
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Май 2009, 18:14

Длъжна сте, освен това, можете да искате да се явите в присъствието на адвокат - изпратете молба на адреса на следствието да бъде осигурен пропуск и на Ваш адвокат.

В много случаи адвокат може да Ви бъде своего рода, разбира се - адвокат може да Ви бъде роднина - най-добре майка, брат (не съм сигурен), за мъжете най-добрият адвокат е съпругата и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mnogotypi » 21 Май 2009, 18:20

Какъв дознател в следствието?????????? Нещо сте се объркали. По принцип ако ви е връчена призовката по надлежният ред и не се явите, рано рано с полицаите в районното.
mnogotypi
Потребител

Мнениеот marek972 » 21 Май 2009, 18:49

но ще ми е интересно как ще постъпи следователя, ако решите да не му отговаряте на въпросите ..
как ще ви глоби, примерно 500 лева ?
поне досега не е имало случай някой да ми откаже да свидетелства, но ми е интересно, все пак ...при отказ, следва постановление за налагане на глоба на основание ..
по какъв ред държавата ще си вземе парите, колко пъти мога да налагам тази глоба ?
marek972
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Май 2009, 19:51

До изпълнение на указанията - това е административно наказание, така, че си има процедура - в краен случай може да се опрем на общите административно-наказателни процедури.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 21 Май 2009, 21:43

marek972 написа:поне досега не е имало случай някой да ми откаже да свидетелства, но ми е интересно, все пак ...при отказ, следва постановление за налагане на глоба на основание ..
по какъв ред държавата ще си вземе парите, колко пъти мога да налагам тази глоба ?

За сведение- приравняват го на лъжесвидетелстване по чл.290 от НК, лично аз не съм съгласна с тази квалификация...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 21 Май 2009, 22:39

ivan_lawyer написа:До изпълнение на указанията - това е административно наказание, така, че си има процедура - в краен случай може да се опрем на общите административно-наказателни процедури.

е, това по принцип е и практиката и за принудителното довеждане
нали и там разследващия уж, трябва да постанови глоба, а то винаги
се съставя АУАН ...
сега като се замисля май най добре е разследващия да състави постановление
за съдействие от органите на МВР по чл.218, ал.2 ..ама то пък глобата какво точно действие по разследването е ?
marek972
Потребител

Мнениеот marek972 » 21 Май 2009, 22:43

Доста често на призовките греша "чисто технически" номера на делото.

..съществено процесуално нарушение, нередовно призован ...така му правиш услуга май
marek972
Потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Май 2009, 23:03

marek972 написа:
ivan_lawyer написа:До изпълнение на указанията - това е административно наказание, така, че си има процедура - в краен случай може да се опрем на общите административно-наказателни процедури.

се съставя АУАН ...
за съдействие от органите на МВР по чл.218, ал.2 ..ама то пък глобата какво точно действие по разследването е ?

Абсолютно си е постанвление и никакъв АУАН :!: Ако някъде има такава практика, тя е толкова порочна, че ми се плаче... :(
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Май 2009, 23:06

П.П. Ако колеги имат желание да обсъждат този въпрос с мен, моля това да става на ЛС по съображения, които ще разберат :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост » 21 Май 2009, 23:08

:lol: АУАН...и това за същественото проц.нарушение ми хареса... :lol:
Гост

Мнениеот marek972 » 21 Май 2009, 23:18

lexy21 написа:
marek972 написа:

се съставя АУАН ...

Абсолютно си е постанвление и никакъв АУАН :!: Ако някъде има такава практика, тя е толкова порочна, че ми се плаче... :(

тя е повсевместна май, е, поне АУАН -а не го съставя разследващия ...не, че ми дреме кой точно ще вземе парите на циганина, де, то и не че ще му вземе нещо, ама карай да върви, един АУАН повече си е ...един АУАН повече !
marek972
Потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Май 2009, 23:42

Ами така става, когато тръгне да ръси мозък някой, който го е взел на заем :mrgreen: Пък нека назначават още готвачи и зидари в тая полиция... При интерес, ще взема да ви пусна утре на ЛС едно постановление за налагане на глоба /отделно - при отказ да се дават показания/ и едно - 2 в 1 - за принудително довеждане и налагане на глоба, пък, който се прави на сътавител на АУАН - чета, да си бере гайлето на мъдростта...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост » 22 Май 2009, 00:08

:lol: Подписвам с три ръце...
Гост

Мнениеот marek972 » 22 Май 2009, 00:15

lexy21 написа:Ами така става, когато тръгне да ръси мозък някой, който го е взел на заем :mrgreen: Пък нека назначават още готвачи и зидари в тая полиция... При интерес, ще взема да ви пусна утре на ЛС едно постановление за налагане на глоба /отделно - при отказ да се дават показания/ и едно - 2 в 1 - за принудително довеждане и налагане на глоба, пък, който се прави на сътавител на АУАН - чета, да си бере гайлето на мъдростта...

пак ти казвам, така е в управленията ...в кратката ми петгодишна практика смених две такива, по един и същ начин се действа, но не ми пука, аз досега принудителни освен на цигани не съм пускал, имаме си телефон за призоваване, добре работим и с кметовете по селата, в повечето случаит хората идват, ако не, тогава им пращам призовка, принудително само в най краен слчуай ...и то за гореспоменатите българи
а, за АУАН-а ... ми к`вото каже начальника ..."командир больше знает, больше денегь получаеть, газетьи читает, все на етом мире первий научает, и все знает"

смее ли един НЕЗАВИСИМ разследващ да му противостои ? ти как мислиш ?
Последна промяна marek972 на 22 Май 2009, 00:16, променена общо 1 път
marek972
Потребител

Мнениеот lexy21 » 22 Май 2009, 00:16

cruel_la написа::lol: Подписвам с три ръце...

Останалите октоподи се почесваме със свободните ръце от задоволство :D
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 22 Май 2009, 00:21

Марек, стига с тоя началник! Първо - и ние сме виждали управления и, вЕрвай ми :D , такива не съм, ама това, което казваш въобще не ме учудва - с две думи, вьярвам ти. Учудва ме, че още върви тоя номер с началника - който си носи глава на раменете знае, че на раменете му е неговата глава, а не тази на началника му и се сеща, чия ще падне. Ама има ли друг народ с поговорка "Преклонена главица, сабя не я сече" :roll:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 22 Май 2009, 00:37

хм ...нали се сещаш, че нашите заплати са общо взето малки, и някак си много ще ми се отрази на бюджета да карам свидетел с личния си автомобил за N-тия на брой разпит пред съдия, и то в съд отдалечащ на 30-ина километра от управлението ...варианта със служебен автомобил, предоставен от началника по ми допада, като че ли ...
marek972
Потребител

Мнениеот riyva_evro » 22 Май 2009, 11:09

Аз затуй 4 години едвам изтраях. Идеализмът ми се изпари и никога не съм съжалявал за това. Всеки си носи кръста, но накрая никой не е доволен от ситуацията.
riyva_evro
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право