начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

формално престъпление - пострадало лице

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

формално престъпление - пострадало лице

Мнениеот radeva » 02 Юни 2009, 09:53

Бихте ли ми казали, дали е възможно в производство по формално престъпление да се конституира пострадало лице като участник в процеса?? Габровската прокуратура ми отказва участие в предварителното производство като пострадало лице, защото престъплението е формално - за което за наказателното производство не е важно дали са настъпили и в какъв размер са щетите, следователно лицето претърпяло щети не е допуснато да защитава интересите си в процеса.
Моля, за мнения по този специфичен въпрос, Благодаря! :| :shock:
radeva
Нов потребител

Re: формално престъпление - пострадало лице

Мнениеот portokal » 02 Юни 2009, 10:18

Преобладаващото, ако не почти единственото, мнение е, че не може, т.е. права е габровската прокуратура. Мисля, че назад във форума можеш да намериш с търсачката дискусии около темата.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юни 2009, 10:29

portokal написа:Преобладаващото, ако не почти единственото, мнение е, че не може, т.е. права е габровската прокуратура. Мисля, че назад във форума можеш да намериш с търсачката дискусии около темата.

За съжаление практиката наистина се плъзна по това незаконосъобразно тълкуване на закона , което не се подкрепя от нито едно голямо име в теорията на наказателния процес.Но..... , на вас Ви остава единствено да реализирате гражданската отговорност на деликвента по реда на чл.45 и сл. ЗЗД , пред гражданския съд.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот karlson » 02 Юни 2009, 10:45

Защо да е незаконосъобразно тълкуването на закона - моля дайте пример за формално престъпление с пострадало лице.
karlson
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юни 2009, 10:58

karlson написа:Защо да е незаконосъобразно тълкуването на закона - моля дайте пример за формално престъпление с пострадало лице.

Aми да вземем например чл.149 ал.1.Формално престъпление и според теорията и според практиката-виж.Ал.Стойнов-Н.Право , Особена част , Престъпления против правата на човека , Второ издание и цит. там съдебна практика.Е има ли пострадал? :?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот radeva » 02 Юни 2009, 11:45

например чл. 216а и 234в от НК са формални престъпления с пострадало лице
radeva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 02 Юни 2009, 11:56

При 149 и подобните му (146, 147, 152..., ...) вредите някак си се "подразбират", не може деянието да е довършено и вреди да няма. Затова и един вид няма нужда да се посочват изрично в състава, но "мълчаливо" са там. Така ми се струва. :oops:

При 216а и 234в пък вреди може и да няма - сигурно е нормално да има, но не е задължително. Понеже не са в състава на престъплението, те не са и предмет на доказване.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юни 2009, 12:52

Portokal не разбирам идеята ти!От наказателноправна гледна точка терминът е общественоопасни последици , престъпен резултат и т.н.Ако последните са включени в състава имаме резултатно престъпление , ако ли не формално.Според мен , или поне не съм чел , да има резултатни престъпления , в който общественоопасните последици да са мълчаливо "описани" в признаците на престъплението от обективна страна , така че 149 е на просто извършване.Всяко престъпление обаче е възможно да осъществява и едновременно с това деликт , макар и понесените вреди да не са съставомерни последици от престъплението.НПК е регламентирал гражданския ищец да реализира деликтната отговорност в наказателното прозводство , стига гражданскоправните вреди , които е понесъл да са пряка и непосредствена последица от престъплението , но не и да съвпадат с общественоопасните последици на последното.
Наприемр общественоопасния резултат на убиството е настъпването на смърт , вследствие на извършеното деяние.Това е единствения престъпен резултат посочен в закона , не и изпитаните болка и страдание от неговите близки.Последните са възможен пряк и непосредствен резултат на престъплението , но възможен , защото близки може да няма , защото близките може да се радват на смъртта на роднината си , затова и не са съставомерна последица на убиството.Защото ако бе съставомерна последица и не е осъществена , престъпление няма да има.Те(неимущ.вр.) са последица на деянието , което е причинило и смъртта , тоест негов втори резултат , който наказателния закон не сочи , но ГИ се допуска(Тоест за някой несъставомерни , но леснодоказуеми вреди :wink: ,ГИ се допуска).Това е , разледващите органи се ръководят от криворазбрана процесуална икономия.Няма да вършат работата на пострадалите , има граждански съд , да се оправят.Е да , ама закона ги задължава и трябва да се спазва.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Юни 2009, 13:19

последните са възможен пряк и непосредствен резултат на престъплението , но възможен , защото близки може да няма , защото близките може да се радват на смъртта на роднината си , затова и не са съставомерна последица на убиството.

Прав си за това, тук някъде ми се пропуква "теорията", или ако не - не мога да я обоснова добре. Това го беше посочил и system в една друга тема.
И все пак - ако има близки, което се установява лесно, тогава почти няма нужда да се доказва страдат ли - не се допуска, че се радват (е, теоретично може да са били толкова отчуждени, че да им е безразлично, да речем).
Да, това и ти си го казал: "някой несъставомерни , но леснодоказуеми вреди :wink: ". На практика не само са "леснодоказуеми", но са и ако не сигурни, то предполагаеми.
Може би някак с това е свързано разграничението. Прави сте, че може да се измисли вариант на случай, когато да няма вреди, но някак си по-"непосредствено" и близко е настъпването им.
Не знам. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 02 Юни 2009, 13:38

Неимуществените вреди не са съставомерни, не са измерени от състава, никога, според мен.Последицата при убиване е липсата на човека, вредата е - какво причинява тази липса на близките.Могат да ме обидят и като кажат нещо вярно, но грозновато по мой адрес, това е оценка, не подлежи на проверка, и от истината може да боли, както и истината унижава :) , според това как/ в каква форма/ е поднесена.
Това е , разледващите органи се ръководят от криворазбрана процесуална икономия

Не, те имат очертан в НПК , а от там в НК, предмет на доказване, в който се включва характерът и размерът на вредите, но за определени обстоятелства разследващите, респ.прокурорът е носител на доказателствена тежест - а това са фактите на обвинението.Когато обвинението не включва вреди, няма тежест, респ.задължение за доказване, нали?
По 216а може да е ощетено ЮЛ.Защитата на доставчиците на ел.енергия, вода...по 216 а е защита от "предварителна" престъпна дейност, нарушаване на целостта на инсталация с цел отклоняване на енергия ,вода...подготвяме се да крадем с други думи..най-често :oops: Не значи "не са ни хванали баш как крадем" или колко точно сме откраднали не може да се каже? Това ли значи състава? Не може да значи това, поне по цели :lol: .216 а е субсидиарна защита - само нарушаваме целостта със съставомерна целда отклоняваме това, дето не бива да се отклонява от правия път, и толкова- ако сме наясно, че има отнемане на енергия, вода това вече не е само, не е просто 216 а.Друго обвинение трябва да е, за да има тежест и прокурора :) .
Ако ощетеното ЮЛ претендира ,че е отклонена енергия, вода...каквото там е по 216 а крайна цел на отклонението, то претендира вреди вън от тези по 216 а .Е ощетено, не че не е,много си е ощетено, въпросът е обаче, че док.тежест не е у разследващия орган за това колко е ощетено, щом обвинението не е в отнемането /отклонението / на нещото, а в създаването на предпоставките то да се отнеме.От тук нататък - можем ли да го конституираме като ГИ.Принципно- да, вредите са от престъпление/ което може и да сме олекотили като състав от НК, но все е нещо/.
Обаче предмета на доказване става по-друг и наказателното дело се затруднява, неминуемо.Процесът става от прокуратурата срещу бай Ганьо/всъщност - прокуратурата го предлага бай Ганьо/ в Електроразпределение срещу Бай Ганьо без милост.Т.е. Соломоновско решение трябва, според случая, когато вредите са несъставомерни, защото и без това обременения процес няма как да приключи.
Жертвите - човеци според мене, когато претендират несъставомерни вреди от деяние, ако са резултат от засягане на същия обект на защита, като този по НК/ т.е. не например имуществени вреди от използване на неистинско пълномощно, неимуществените вреди от кражбата на невъзстановимата снимка на любимия :D /, трябва да бъдат обезвреждани в нак.процес.Ако всичко и всякак си може да е предмет на нак.процес, задачата на НПК по чл.1, ал.1 престава да е задача номер едно. :oops: , а и обвинителите стават много.ГИ е възможен предмет на нак.дело, не задължителен.Без това да значи, че трябва да се обезличи института съвсем, както ми изглежда напоследък.
Ощетените ЮЛ , според мен, тенденциозно в НПК / не е несъзнателна грешката/ са ограничени във възможността си да влияят на наказателния процес.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот karlson » 02 Юни 2009, 13:44

Но струва ми се, че смесвате резултата с настъпването на вредите - едното няма общо с другото (макар че в повечето случаи се припокриват) - едно престъпление може да е резултатно без да има съставомерни вреди.
Формалните престъпления от своя страна нямат съставомерни вреди...
За 234в съм категорична, че вредите не са съставомерни, в случая няма и пострадало лице.
Наскоро ми не наложи да поразсъждавам има ли пострадало лице при трафика на хора (чл. 159а и сл.), когато има съгласие на трафикираното лице - въпросът е спорен и макар и формално да е престъпление против личността, според мен трафикираният не е "пострадал".
karlson
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юни 2009, 13:50

karlson написа:Но струва ми се, че смесвате резултата с настъпването на вредите - едното няма общо с другото (макар че в повечето случаи се припокриват) - едно престъпление може да е резултатно без да има съставомерни вреди.

Може ли да ми дадете пример за такова престъпление?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот karlson » 02 Юни 2009, 14:03

повечето престъпления против личността - убийство, телесни повреди - както бе посочено по-горе неимуществените вреди не са съставомерни
karlson
Потребител

Мнениеот radeva » 02 Юни 2009, 14:14

[quote="karlson"]За 234в съм категорична, че вредите не са съставомерни, в случая няма и пострадало лице.
quote]
а лицето, собственик на водата или енергията, какво е? дарител? :shock:
radeva
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юни 2009, 14:19

radeva написа:
karlson написа:За 234в съм категорична, че вредите не са съставомерни, в случая няма и пострадало лице.
quote]

Колега няма смисъл.Спорили сме много по този въпрос.Няма никой да си отстъпи от мнението.Стягайте се за гражданския процес , това Ви е изхода.Другото са празни приказки.
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Юни 2009, 14:23

едно престъпление може да е резултатно без да има съставомерни вреди
...
Може ли да ми дадете пример за такова престъпление?

Също и когато престъпният резултат се изразява в създаване на опасност или въобще в каквото и да било, различно от вреда. Пак е резултат.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот radeva » 02 Юни 2009, 14:54

[color=#BF0000]
REVOLUTION написа:
radeva написа:
karlson написа:За 234в съм категорична, че вредите не са съставомерни, в случая няма и пострадало лице.
quote]

Колега няма смисъл.Спорили сме много по този въпрос.Няма никой да си отстъпи от мнението.Стягайте се за гражданския процес , това Ви е изхода.Другото са празни приказки.
Успех!
[/color]

Благодаря за мненията, не искам и не очаквам някой да отстъпи от мнението си, а просто добре да го обоснове, за да намеря аргументи да променя практиката на прокуратурата.
radeva
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Юни 2009, 15:01

radeva написа:Благодаря за мненията, не искам и не очаквам някой да отстъпи от мнението си, а просто добре да го обоснове, за да намеря аргументи да променя практиката на прокуратурата.

По-скоро агитката на ЦСКА ще гласува за Александър Томов на изборите , отколкото прокуратурата да си промени становището :lol: .Особено сега когато е подплътено и с практика на ВКС.Тука колкото и добре да се аргументираме , мисля , че няма да го направим по-добре от проф.Чинова-Вижте нейните аргументи срещу тази практика в книгата и Новите положения на досъдебното производство.Също и на акад.Павлов-много подробно развити, а в това отношение НПК не е променен , така че и неговите аргументи са използваеми.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот radeva » 02 Юни 2009, 15:15

По-скоро агитката на ЦСКА ще гласува за Александър Томов на изборите , отколкото прокуратурата да си промени становището :lol: .Особено сега когато е подплътено и с практика на ВКС.Тука колкото и добре да се аргументираме , мисля , че няма да го направим по-добре от проф.Чинова-Вижте нейните аргументи срещу тази практика в книгата и Новите положения на досъдебното производство.Също и на акад.Павлов-много подробно развити, а в това отношение НПК не е променен , така че и неговите аргументи са използваеми.

Благодаря, няма лесно да се откажа!
radeva
Нов потребител

Мнениеот karlson » 02 Юни 2009, 15:34

Добре де, специално за чл. 234в - дори да приемем, че има вреда, как ще се докаже - нещо не мога да го проумея
Фактически, да има неправомерно присъединяване и именно поради факта, че не може да бъде определена вредата от това присъединяване законодателят е "съчинил" формално престъпление, за да не остане деецът ненаказан.
Както знаем присъдата не може да почива на предположения - дайте идея как достоверно ще се изчисли размера на вредата.
karlson
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право