- Дата и час: 10 Яну 2025, 02:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
МНОГО СПЕШНО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
МНОГО СПЕШНО
ЗДРАВЕЙТЕ ИМАМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС, ПОНЕЖЕ ТОКУ ЩО БЯХ ПРИ АДВОКАТ И МИ КАЗАХА,ЧЕ ПОЧТИ НИЩО НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ,ЗАТОВА ИСКАМ ДА ПОПИТАМ И ТУК. ПРОБЛЕМЪТ МИ Е СЛЕДНИЯТ АЗ СЪМ СТУДЕНТ ПО ПРАВО ВЪВ ВТУ"СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ" В.ТЪРНОВО,ЗАВЪРШИЛ СЪМ СЕМЕСТРИАЛНО ПЕТИ КУРС ОСТАВА МИ ДА ПОЛОЖА ДЪРЖАВНИТЕ СИ ИЗПИТИ НА ЕСЕН.ПРОБЛЕМУТ МИ Е,ЧЕ ДОКАТО УЧА ЗА ДА СИ ИЗКАРВАМ НЯКОЙ ЛЕВ РАБОТЕХ С АНГЛИЧАНИ,НА КОИТО ИМ ОКАЗВАХ ПОМОЩ ПРИ ПРЕВОД ПРЕД НОТАРИУСА В МОЯ ГРАД И СЪОТВЕТНО СЪМ ИЗГОТВЯЛ НЯКОЙ ДРУГ ДОКУМЕНТ ЗА ТЯХ ЗА ДА МОГА ДА СИ ПЛАЩАМ ОБРАЗОВАНИЕТО.ПРОБЛЕМЪТ ИДВА ОТ НЯКОЙ СИ АДВОКАТ,КОЙТО СЕ Е ЖАЛВАЛ ПРЕД АДВОКАТСКАТА КОЛЕГИЯ,ЧЕ АЗ СЪМ ПРЕВЕЖДАЛ НА АНГЛИЧАНИТЕ И ЧЕ СЪМ ИМ ПОМАГАЛ С ДОКУМЕНТИТЕ.ДНЕС НОТАРИУСА МИ ПОКАЗА ПИСМО ОТ АДВОКАТСКАТА КОЛЕГИЯ С КОЕТО МИ ОТКАЗА ДА МИ ЗАВЕРИ ПЪЛНОМОЩНО ИЗГОТВЕНО ОТ МЕН КАКТО И МИ ОТКАЗА АЗ ДА БЪДА ПРЕВОДАЧ ПО ПЪЛНОМОЩНОТО.КАЖЕТЕ МИ КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ЗАЩОТО СЕГА ДОРИ НЕ МОГА И ДА ПРЕВЕЖДАМ ПРЕД НОТАРИУСИТЕ- А ТЕ СА ДВАМА В МОЯ ГРАД, И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ АДВОКАТСКАТА КОЛЕГИЯ Е ВЗЕЛА ТОВА РЕШЕНИЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ В НИТО ЕДИН ЗАКОН НЕ Е КАЗАНО,ЧЕ АЗ ПРИМЕРНО КАТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪМ АДВОКАТ НЕ МОГА ДА ИЗГОТВЯ ПЪЛНОМОЩНО ИЛИ НОТАРИАЛЕН АКТ,СЛЕД КАТО АЗ НЕ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ КАК ПРИМЕРНО ЕДИН БЪДЕЩ ЮРИСТ БИ МОГЪЛ ДА СЕ НАУЧИ НА ТЕЗИ ТЪНКОСТИ ТОВА ЕДВА ЛИ ЩЕ СТАНЕ С 6-МЕСЕЧНИЯ МИ СТАЖ,ЗАЩОТО В МОМЕНТА АЗ НЯМАМ НИТО ЕДИН КОЛЕГА,КОЙТО ДА ЗНАЕ КАК ДА РЕГИСТРИРА ФИРМА. МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ И МИ КАЖЕТЕ КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ-В НИТО ЕДИН ЗАКОН НЕ ПИШЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЪМ АДВОКАТ ЗА ДА НАПРАВЯ ПЪЛНОМОЩНО И В НИТО ЕДИН ЗАКОН НЕ ПИШЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМАМ ЛИЦЕНЗ ЗА ПРЕВОДАЧ ЗА ДА ПРЕВЕЖДАМ УСТНО ПРИ НОТАРИУС,ЗАЩОТО ДО СЕГА ЕДНА ГОДИНА НОТАРИУСА Е ПРИЕМАЛ ДА ПРЕВЕЖДАМ БЕЗ ПРОБЛЕМИ И НИКОГА НЕ МИ Е ИСКАЛ ЛИЦЕНЗ АЗ НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ПРЕВЕЖДАМ ПИСМЕННИ ДОКУМЕНТИ ИЛИ ДА ОТВАРЯМ ПРЕВОДАЧЕСКА ФИРМА. МОЛЯ ЗА ПОМОЩ.Да попитам за последно пари могат ли да ми вземат с това решение на адвокатската колегия?
Последна промяна paruchev_ на 08 Юли 2009, 18:35, променена общо 1 път
- paruchev_
- Потребител
Re: МНОГО СПЕШНО
Колкото и да Ви е неприятно, нямате право да пишете пълномощни , да изготвяте договори и т.н . за да изкарате някой лев.И като юрист, би трябвало да се ориентирате относно това , в кой закон го пише, а именно в Закон за адвокатурата:Чл. 2. (1) Упражняването на адвокатската професия е дейност, предвидена в Конституцията, за правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на физическите и юридическите лица. Тя се осъществява в съответствие с принципите на независимост, изключителност, самоуправление и самоиздръжка.
(2) При упражняването на адвокатската професия адвокатът се ръководи от законните интереси на клиента, които е длъжен да защитава по най-добрия начин със законни средства.
[Препратки от практика] [Препратки от статии]
Чл. 3. (1) Адвокатска професия може да упражнява само адвокат, практикуващ самостоятелно или в сдружение по този закон.
(2) Адвокат може да бъде само лице, положило клетва и вписано в регистъра на адвокатската колегия.
Доколкото, описваното от Вас е точно адвокатска дейност, нямате право да я извършвате, нито да се сърдите. Ами ,ако някой студент по медицина реши да лекува докато учи?
(2) При упражняването на адвокатската професия адвокатът се ръководи от законните интереси на клиента, които е длъжен да защитава по най-добрия начин със законни средства.
[Препратки от практика] [Препратки от статии]
Чл. 3. (1) Адвокатска професия може да упражнява само адвокат, практикуващ самостоятелно или в сдружение по този закон.
(2) Адвокат може да бъде само лице, положило клетва и вписано в регистъра на адвокатската колегия.
Доколкото, описваното от Вас е точно адвокатска дейност, нямате право да я извършвате, нито да се сърдите. Ами ,ако някой студент по медицина реши да лекува докато учи?
- sunrise
- Активен потребител
добре но аз пак мога да ги направя документите да ги връча на англичаните и те сами да си отидат при нотариуса тогава той как ще разбере,че аз съм го правил тоя документ,за документите толкова не ме бърка колкото това че аз не мога да превеждам на англичаните пред нотариус,а това куде го пише, в ГПК пише,че за лице,което не владее български му е нужен преводач никъде не пише че трябва да имам лиценз за преводач, защото моят английски е по-добър дори и от някои учители по английски в града аз от една година съм само с англичани отделно съм работил и в англия и смея да твърдя че английският ми е на доста прилично ниво.
- paruchev_
- Потребител
Колега,
И ти и нотариусът сте били в нарушение.
Терминът "заклет преводач" не ти ли говори нещо
Най-ужасното е, че всички тези сделки, извършени във форма на нот. акт са нищожни. Не ми се мисли....
И ти и нотариусът сте били в нарушение.
Терминът "заклет преводач" не ти ли говори нещо
Най-ужасното е, че всички тези сделки, извършени във форма на нот. акт са нищожни. Не ми се мисли....
-
Melly - Старши потребител
значи за преводите вината си носи изцяло нотариуса,тя е тази която трябва да каже какви са условията на които трябва да отговаря преводачът.
- paruchev_
- Потребител
paruchev_ написа:значи за преводите вината си носи изцяло нотариуса,тя е тази която трябва да каже какви са условията на които трябва да отговаря преводачът.
Без коментар!
-
Melly, при цялото ми уважение към теб не мога да се съглася, че преводачът трябва да е заклет, нотариусът просто е длъжен да назначи преводач, но къде пише, че трябва да е заклет.
- latina
- Младши потребител
Другият ми въпрос е как аз мога да получа копие на това решение на адвокатската колегия понеже нотариуса отказа да ми даде копие на моя адрес не съм получавал нищо.Но мисълта ми е Melly може ли да ми обясниш на какво се нервиш имаш ли си на идея,че по логиката на нотариуса,че аз трябва да имам лиценз за превод,в нашия град няма нито един който да има лиценз за преводач,мога да ти дам и конкретен пример щом мен ме върна днес и ми каза,че не съм имал право да превеждам извикаха учителка по английски-тя направи превода,но моя въпрос е след като и тя няма лиценз за преводач как е станал номера,това че преподава английски не и дава документ за лицензиран преводач а за даскал по английски.Просто съм решил следващият отказ на нотариуса да ми го даде в писмена форма и аз ще го обжалвам да видим какво ще стане..
- paruchev_
- Потребител
Просто съм решил следващият отказ на нотариуса да ми го даде в писмена форма и аз ще го обжалвам да видим какво ще стане.
Въпреки, умората, само да вметна...
Колега, още хляб ще ядете...
Първо, дори и да жалите- ще ви оставят жалбицата без уважение.
Помислете и вярвам ще установите защо? Все пак завършвате.
Гарантирам, че Нотариусът не ви е изисквал лиценз, каквото и да твърдите. Друг документ-да, но не и лиценз.
Мели, никъде в БГ законодателство не е дефиниран терминът Заклет преводач- по скоро е добил общественост този израз, вследствие попълване на клетвена декларация пред МВНР...
п.п. По отношение преводите/ сделките няма да коментирам- вие трябва да сте наясно/- идея нямате какъв проблем може да си натресете. Само да попаднете на подходящ колега в нужното време и обстоятелства. Не само заради отговорността . Но, вие си знаете.
Последна промяна poli_g на 08 Юли 2009, 18:11, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
paruchev_ написа:значи за преводите вината си носи изцяло нотариуса,тя е тази която трябва да каже какви са условията на които трябва да отговаря преводачът.
Така е! Но и вие не можете да се легитимирате с доказателство, удостоверяващо специалните ви познания в тази област.
Рано или късно ще усетите силата на тапията.
Пък за разлика от вас, тя има застраховка за над 300 000лв.
п.п. Адмирации за АС към АК, чиято жертва сте.
Това показва само, че някъде все още или вече се мисли за колегите.
- Гост.
- Старши потребител
Относно предпоследния отговор днес нотариусът ме върно точно защото съм нямал лиценз за преводач, за втория отговор ако ти си нотариус и решиш да ми откажеш писмен отказ ще се върна с адвокат и ще искам да ми откажеш написването на отказа пред него.И извинявай но за да получиш лиценз за преводач се полагат допълнителни изпити не е достатъчно да си покажеш дипломката от университета и да кажеш дайте ми лиценза,същото е и с един адвокат даже и да е завършил с отличен ако в продължение на години не е отварял законите и незнае какви са проблемите според теб основание ли е отличната му диплома, че веднага ако се яви на дело ще го спечели.Аз така или иначе след няколко месеца няма да имам проблеми с документите защото си вземам правоспособността,но не съм съгласен със сравнението на единият тук колега който се изказа че било същото ако студент по медицина почне да практикува, при мен разликата е че щом съм завършил семестриално значи все пак съм наясно как да направя някой-друг документ не съм тръгнал по дела в съда,А и не можете да ме убедите,че всички от вас не са практикували същото преди да завършат убеден съм че всеки от вас е правил документи без да има юридическа правоспособност.
- paruchev_
- Потребител
Последна промяна paruchev_ на 11 Юли 2009, 10:40, променена общо 1 път
- paruchev_
- Потребител
Търсите споделена вина и признание по отношение тези факти?
Ще приема, че постът ви е адресиран до мен и отново ще повторя- не четете само ГПК, опитайте и с други НА.
Вярвам ще разберете защо е този добронамерен съвет.
Ако не успеете- потърсете действащ адвокат.
А този реваншизъм, макар и да опитвам да ви разбера, ми е непонятен.
п.п. Съвсем добронамерено, наистина, преди да започнете да практикувате опитайте да разберете как да си охраните собственото седалище. После ще ви е по-лесно с чуждите.
Ще приема, че постът ви е адресиран до мен и отново ще повторя- не четете само ГПК, опитайте и с други НА.
Вярвам ще разберете защо е този добронамерен съвет.
Ако не успеете- потърсете действащ адвокат.
А този реваншизъм, макар и да опитвам да ви разбера, ми е непонятен.
п.п. Съвсем добронамерено, наистина, преди да започнете да практикувате опитайте да разберете как да си охраните собственото седалище. После ще ви е по-лесно с чуждите.
- Гост.
- Старши потребител
Извън конкретния казус, това повдига въпроса колко много хора се занимават с юридически консултации, главно изготвяне на нотариални актове, пълномощни, договори и прочие без да имат юридическо образование. Примерно в нароилите се агенции за недвижими имоти, изкупува на земи и др. си имат по някоя пообучена секретарка, която изготвя документацията и ходи с клиентите при нотариуса за сделки. Да не говорим за всякакви кафенета, обущарници и будки за вестници на които се мъдри надписа "изготвяне на нотариални актове, договори, консултации и т.н".Определено законодателството в тази насока е доста рехаво и общо и няма никакви санкции.
- dizhel
- Потребител
Последен въпрос само въз основа на решението на АК възможно ли е да се окаже че трябва да плащам пари на някого.
- paruchev_
- Потребител
На въпросът, който сте ми задали в ЛС, отговорът е положителен.
На този в последният ви пост-
не, нужно е повече.
На този в последният ви пост-
само въз основа на решението на АК възможно ли е да се окаже че трябва да плащам пари на някого.
не, нужно е повече.
- Гост.
- Старши потребител
Моите уважения към всички, но по темата: заклет преводач е този който има т.нар. клетвена декларация, с която той декларира, че владее даден език и че е наясно с наказателната отговрност за неверен превод. Преводачът се назначава от нотариуса с постановление, което в повечето случаи е устно, но аз лично съм виждал и писмени такива. Основанието е чл. 582 от ГПК, Същевременно преводачът не бива да попада в кръга на лицата посочени в чл. 584 от ГПК. Не виждам как решение на адвокатската колегия ще задължава обикновенни граждани, както и нотариуси. Явно е че в тази колегия, която цитирате, която и да е.. всички са станали сутринта и са видяли цяло едно Народно събрание. Това няма значение. По отношение за преводите за мен няма проблем. Проблемът идва вече от личностния сблъсък между нотаруса и Вас и шуробаджанащината между същия и лица от адвокатската колегия. С обжалване на откази няма да спечелите нищо. Вярно е... в по-малките градове Нотариусите са си откровенно чиста порода прасета меко казано, но въпросът е че Вас просто няма Ви допускат до превод, каквото и да стане. Решете проблема на базата а преговорите. Например предложете процент от печалбата си на Нотариуса - неприятно, но няма как. А относно пълномощните и договорте гответе ги, но се постарайте да не се разбира, че го правите Вие или че получавате нерегламентирани доходи от тази дейност.
- capitanstanev
- Младши потребител
Чл. 585. (1) Свидетелите, тълковниците и преводачите дават обещание за истинността на това, което потвърждават пред нотариуса, съгласно чл. 170 .
(2) Лицата по ал. 1 подписват акта.
Само да вметна, че качеството "преводач" съвсем не е идентично с умението на едно лице да владее дори до съвършенство даден чужд език.
С оглед строго формалния характер на нотариалното производство, не е никак без значение кое лице се явява пред Нотариус да превежда съдржанието, ведно със волеизявлнията на страните в акта.
-
Наистина преводача в нотарилното производство в един момент може да се окаже препъни-камък и да даде повод ,ако същия е без лиценз в едно съдебно производство съда да прогласи нищожност на Нот.акт.
За това сам се "презастраховал".Ако имам подобни сделки /които са рязкост/ ползвам като преводачи .....тези,които са вещи лица в съда.Не съм ги питал "клети ли са","Проклети ли са " и т.н,ама щом са В.Л към съда значи "стават"
В повечето случаи ми се е налагало да ползвам преводач за документи,подлежащи на вписване в Търговския регистър.Там ползвам преводач,който ми пратят от бюрото за преводи /което има договор с М Вн Р за извършване на преводаческа дейност,легализация на документи и апостилиране/.
По отношение на другия въпрос.Смешно е от въросната колегия да се заяждат с момчето.Дейноста,която развива едва ли се явява конкурентна на който и да е адвокат .В случая колегата работи,за да подпомага следването си.
По-добре е колегиите да се сборят със счетоводителите,брокерите и всички останали,които се опитват да "адвокатствуват".Разбира се,в тази насока са нужни и законодателни инициативи и предприети мерки.
За това сам се "презастраховал".Ако имам подобни сделки /които са рязкост/ ползвам като преводачи .....тези,които са вещи лица в съда.Не съм ги питал "клети ли са","Проклети ли са " и т.н,ама щом са В.Л към съда значи "стават"
В повечето случаи ми се е налагало да ползвам преводач за документи,подлежащи на вписване в Търговския регистър.Там ползвам преводач,който ми пратят от бюрото за преводи /което има договор с М Вн Р за извършване на преводаческа дейност,легализация на документи и апостилиране/.
По отношение на другия въпрос.Смешно е от въросната колегия да се заяждат с момчето.Дейноста,която развива едва ли се явява конкурентна на който и да е адвокат .В случая колегата работи,за да подпомага следването си.
По-добре е колегиите да се сборят със счетоводителите,брокерите и всички останали,които се опитват да "адвокатствуват".Разбира се,в тази насока са нужни и законодателни инициативи и предприети мерки.
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac написа:За това сам се "презастраховал".Ако имам подобни сделки /които са рязкост/ ползвам като преводачи .....тези,които са вещи лица в съда.Не съм ги питал "клети ли са","Проклети ли са " и т.н,ама щом са В.Л към съда значи "стават"
"Зловещи" лица са.
-
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|