начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Дребна кражба от хипермаркет

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дребна кражба от хипермаркет

Мнениеот tetroo » 09 Май 2010, 10:38

Здравейте!!!
Става въпрос за дребна кражба от хипермаркет на стойност 11лв. на излизане от магазина ме спря охраната и ме закараха в една стаичка кадето направих пълно самопризнание след което върнах стоката. Малко по-късно дойде и шефа на Сота в магазина при което искаше да вика Полиция, но след като обясних, че ми е за пръв път и съм с чисто досие се отказаха и изкараха едни докоменти кадето трябваше да подпиша, че ми се налага глоба от 100лв. + 33лв (троен размер) на откраднатата от мен стока.На мен ми се видя много, но трябваше да се примеря с това което казват само за да ме пуснат за момента (защото нямам толкова огромна сума в мен а пък и не ми се спеше в РПУ) и така след като подписах докоментите хората ми дадаха отсрочка от 1 седмица в която трябва да платя глоба към магазина защото иначе щтяло да стане по-лошо и адвоката на хипермаркета щял да се разправя с мен по-късно по съдебен път.
И така въпроса ми е какво да правя ще последвали някакво наказание ако не платя тая глоба осъзнавам, че направих голяма глупост, но в случея не ограбват ли те мен?
Благодаря предварително на компетентните хора, които могат да ми помпогнат!
tetroo
Нов потребител

Re: Дребна кражба от хипермаркет

Мнениеот di_jenzie » 09 Май 2010, 10:42

Моят съвет е, ако сте върнали стоката, да не плащате нито едното, нито другото. Не съм сигурен дали от магазина имат основание да Ви искат заплащане на (върната) стока в троен размер, но глоба със сигурност не могат да Ви налагат. Деянието Ви е малозначително и не е престъпление.
И все пак ... не го правете занапред ...
di_jenzie
Младши потребител

Мнениеот tetroo » 09 Май 2010, 10:52

Офф какво да правя никога не съм имал проблеми със закона и сега съм много отчаян. От утре почвам нова работа и дано тази глупост не ми повлияе + това нямам 130лв да им дам... Иначе да ви попитам ако последва нещо от страна на магазина какво ще е? и дали ще се занимава такъв голям хипермаркет с мен за такова дребно нещо или просто охрана искат да ме притиснат да изкарат някой друг лев от това?Незнам сега адвокати глоби пробаций какво ли не ми се върти в главата...
tetroo
Нов потребител

Мнениеот di_jenzie » 09 Май 2010, 10:57

Нищо няма да последва от страна на хипермаркета. Просто не плащате парите и забравяте за този случай. Е, за всеки случай бих Ви посъветвал да не посещавате този хипермаркет, но други последици спрямо Вас не вярвам да има.
di_jenzie
Младши потребител

Мнениеот tetroo » 09 Май 2010, 11:07

Доста ме успокояваш благодаря за което, но аз пак си знам моето и нали знаеш, че човек си мисли винаги най-лошото, а като съм в неведение какво може да бъде то и ми става кофти и за това питам някой който се е сблъсквал с подобно нещо какво става с мен дали ще мога да избегна глобата от 100 до 300 лв от не си спомням вече кой член
tetroo
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 09 Май 2010, 11:18

Не съм сигурна тази глоба от 100 лева на какво основание се иска от хипермаркета, т.е. дали е законосъобразно да Ви я искат, респективно - трябва ли да я плащате.
Но действията Ви обективно осъществяват състава на чл. 194, ал. 3, вр. ал. от Наказателния кодекс, ако всичко останало (за това, че Ви е за първи път, че сте върнали откраднатото и че сте признали извършеното) е вярно. Предполагам, че след идтичането на седмицата листите по случая Ви (обясненията, презнанията, протокола за доброволно предаване) най-вероятно ще бъдат изпратени на съответното РУ "Полиция". Предстои Ви налагане на административно наказание за извършено деяние по чл. 218б, ал. 1, вр.чл. 194, ал. 3, вр. ал. от Наказателния кодекс - глоба по реда на ЗМВР и ЗАНН, с наказателно постановление.
След тези сблъсъци и ако Ви хареса да действате по този начин, Ви предстоят сблъсъци и с полицията, и с прокуратурата, и със съда.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот jjshark » 09 Май 2010, 11:19

Аз съм работил в супер маркет, след като върнеш стоката и ако си я платил в троен размер нищо няма да ти направят нито някой ще се занимава с теб...дори и само да си я върнал щом тогава не са викнали полиция значи всичко е ок. Споко :)
jjshark
Младши потребител

Мнениеот tetroo » 09 Май 2010, 11:28

sunshine_75 написа:Не съм сигурна тази глоба от 100 лева на какво основание се иска от хипермаркета, т.е. дали е законосъобразно да Ви я искат, респективно - трябва ли да я плащате.
Но действията Ви обективно осъществяват състава на чл. 194, ал. 3, вр. ал. от Наказателния кодекс, ако всичко останало (за това, че Ви е за първи път, че сте върнали откраднатото и че сте признали извършеното) е вярно. Предполагам, че след идтичането на седмицата листите по случая Ви (обясненията, презнанията, протокола за доброволно предаване) най-вероятно ще бъдат изпратени на съответното РУ "Полиция". Предстои Ви налагане на административно наказание за извършено деяние по чл. 218б, ал. 1, вр.чл. 194, ал. 3, вр. ал. от Наказателния кодекс - глоба по реда на ЗМВР и ЗАНН, с наказателно постановление.
След тези сблъсъци и ако Ви хареса да действате по този начин, Ви предстоят сблъсъци и с полицията, и с прокуратурата, и със съда.

Значи прочетох точките от "наказателен кодекс" и сега трябва да се определи дали ще има глоба от 100 до 300лв и доколкото разбирам трябва да се размина само с нея без пробация?Само още нещо да попитам ще ми дойде ли призовка да ходя в Полицията и ако да до колко време ще стане това.
tetroo
Нов потребител

Мнениеот tetroo » 09 Май 2010, 11:32

jjshark написа:Аз съм работил в супер маркет, след като върнеш стоката и ако си я платил в троен размер нищо няма да ти направят нито някой ще се занимава с теб...дори и само да си я върнал щом тогава не са викнали полиция значи всичко е ок. Споко :)

Да разбирам и аз това смятам да използвам като не платя нищо на този шеф на охраната, но да не се сети, че ме е пуснал с уговорката да платя да вземе той някой лев и да ме наклепе кадето трябва...
tetroo
Нов потребител

Мнениеот voltron » 09 Май 2010, 11:53

За 11 лева някакъв алкохол трябва да е. :?
Най - доброто което можеш да направиш в случая е да опиташ да се разбереш с магазина. Дали след седмица или повече давностния срок е доста по - голям и винаги можеш да се окажеш обвиняем.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот tetroo » 09 Май 2010, 12:37

Не е алкохол беше едно малко парфюмче така ме е яд че...
Само се моля да ме оставят намира защото нямам да им платя тази огромна за мен сума.
tetroo
Нов потребител

Мнениеот namakak » 09 Май 2010, 14:27

Че за какво ти е притрябвало парфюмче,като е можело да се напръскаш и да го оставиш на рафта :D :D
Темата ти задава още един въпрос,ако ме излъжат в грамажа със стикера,аз се усъмня че тежи по-малко и съответно ме крадът в цената за да избиват липсите си,на мен кой ще ми плати в троен размер?Полиция ли се вика тогава или се действа със "100лв глоба" за да не се разправят с моя адвокат,че и хеи,че и каквото се сетиш? :twisted: :mrgreen:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот voltron » 09 Май 2010, 17:25

Доколкото знам и в парфюмите има алкохол :lol: . Значи съм познал.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Май 2010, 15:29

tetroo написа:Малко по-късно дойде и шефа на Сота в магазина при което искаше да вика Полиция, но след като обясних, че ми е за пръв път и съм с чисто досие се отказаха и изкараха едни докоменти кадето трябваше да подпиша, че ми се налага глоба от 100лв. + 33лв (троен размер) на откраднатата от мен стока.На мен ми се видя много, но трябваше да се примеря с това което казват само за да ме пуснат за момента (защото нямам толкова огромна сума в мен а пък и не ми се спеше в РПУ) и така след като подписах докоментите хората ми дадаха отсрочка от 1 седмица в която трябва да платя глоба към магазина защото иначе щтяло да стане по-лошо и адвоката на хипермаркета щял да се разправя с мен по-късно по съдебен път.

Тоя шефа на СОТ-а сигурно е много страшен.Разбира от гражданско право сигурно колкото аз от строителство на басейни.
Пък адвокатката(тът) ако те метне с тия документи,не знам точно докъде ще стигне.Тъй като гледам-до под Кривата круша.Че като му легне там на сянка...
Имах пък случка преди време,извън темата,лепнали една бележка на стъклото на гардероба на ЖП-гара "Х" "В случай че вещите не се потърсят в 1-мес срок от вложителя,те се унищожават". :lol: :lol: :lol:
Кота че ли в конкретния случай тези "документи" обективират договор,по точно волеизявление.Задължава се да плати дадена сума."Маркетът" естествено се съгласява да вземе парите,макар и това например да не е написано(сигурно е така).Неморална ми се вижда такава сделка.Не че поведението на питащия е морално оправдано,но по този начин,притиснат от обстоятелствата-да не се вика полиция и разпиши и "няма да ги викаме"-голям процес ще се оформи.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 10 Май 2010, 19:03

Категорично не оправдавам постъпката на служителите от отдела "Сигурност" на въпросния супермаркет. Но...

... това, което виждам тук е как всички през глава се втурнаха да помагат и да успокояват крадец. Да кажеш, че е откраднал храна (стечение на обстоятелствата, може утре да ти идват милион лева в сметката, ама днеска просто да си без лев), а то... ...

кражба си е. Грозно е. Престъпление е. Със сигурност не е направено от безизходица. Поне да му бяхте дръпнали една сериозна критика, а то... ...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 10 Май 2010, 19:04

namakak написа:Че за какво ти е притрябвало парфюмче,като е можело да се напръскаш и да го оставиш на рафта :D :D
Темата ти задава още един въпрос,ако ме излъжат в грамажа със стикера,аз се усъмня че тежи по-малко и съответно ме крадът в цената за да избиват липсите си,на мен кой ще ми плати в троен размер?Полиция ли се вика тогава или се действа със "100лв глоба" за да не се разправят с моя адвокат,че и хеи,че и каквото се сетиш? :twisted: :mrgreen:

КЗП.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот tetroo » 10 Май 2010, 21:27

Определено много съжалявам и ме е яд за постъпката си, но знам и още едно нещо, че на тези пари няма да им дам ако ме занимават с призовки полиций ще си понеса последиците и това е...
tetroo
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 10 Май 2010, 23:32

Колкото и странно да прозвучат следващите ми думи: поздравявам Ви. Мъдро, мъжко и достойно решение, Tetroo.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Май 2010, 23:46

teogeo написа:Категорично не оправдавам постъпката на служителите от отдела "Сигурност" на въпросния супермаркет. Но...

... това, което виждам тук е как всички през глава се втурнаха да помагат и да успокояват крадец. Да кажеш, че е откраднал храна (стечение на обстоятелствата, може утре да ти идват милион лева в сметката, ама днеска просто да си без лев), а то... ...

кражба си е. Грозно е. Престъпление е. Със сигурност не е направено от безизходица. Поне да му бяхте дръпнали една сериозна критика, а то... ...

Дали от скука или друго нЕкои деяния се радват на особено отношение.
Та, явно за това.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 11 Май 2010, 15:14

кражба си е. Грозно е.

Грозничко е .
Престъпление е.

Надали.
Категорично не оправдавам постъпката на служителите от отдела "Сигурност" на въпросния супермаркет. Но...

Тия от "Отдел Сигурност " :shock: малко познават ЗЧОД.Някои от тях са чували за него.От там идват проблемите.Просто "няма никой вкъщи".
svettoslav
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право