начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Задържане на лице

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задържане на лице

Мнениеот mishobg12 » 09 Мар 2011, 22:37

Здравейте,
в случай на опит да бъде извършено престъпление, ако жертвата го осуети има ли право да задържи по някакъв начин извършителя до пристигане на органите на МВР?
В по-прост случай, ако не става въпрос за насилие - например за таксиджия-мошенник. Как може човек да задържи таксиджията до пристигане на Автомобилна администрация или на който там трябва в този случай?
mishobg12
Нов потребител

Re: Задържане на лице

Мнениеот TheOldMan » 10 Мар 2011, 10:39

Не. Общо-взето "жертвата" има право да използва сила само при пряко и недвусмислено застрашаване на неговия живот или имущество, и незабавно да прекрати използването на силата когато е отпаднала пряката заплаха.
А за конкретния случай - просто не слизате от колата. Ако водача употреби сила срещу вас за да ви извади - съдите го за нападение. Ако подкара колата - за отвличане... :) Е, ще трябва да платите сметката за престоя докато дойде АА (или всъщност ДАИ, или знам ли)...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Наказателно право