начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ПАК КАМЕРИ НА КАТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПАК КАМЕРИ НА КАТ

Мнениеот stoyan_zh » 11 Мар 2011, 15:03

Здравейте,
Може ли да разнищим следния казус:
Преди повече от година, по точно на 02.03.2010 г. бях заснет с превишена
скорост от стационарна камера с автомобил, който е собственост на
фирмата където работех. Няколко дни преди Коледа на 2010 г. във
фирмата пристигна покана управителят да се яви в КАТ. На 23.12 2010г. заедно с него отидох в КАТ, където ни показаха снимката от камерата и попълних
някакъв формуляр относно установяване на моята самоличност. Тъй като вече мина една година от нарушението(02.03.2010 г.), както и наближават три месеца от установяване на нарушителя(23.12 2010г.), а актът още не е пристигнал, мога ли да обжалвам АУАН респективно след това НП като се позова на чл. 34 от ЗАНН, където е казано:
"Не се образува административнонаказателно производство, ако не е
съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три
месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от
извършване на нарушението".
stoyan_zh
Младши потребител

Re: ПАК КАМЕРИ НА КАТ

Мнениеот toten14 » 12 Мар 2011, 10:50

Обичайно АУАН се съставя след като ви викнат и попълните декларацията. Сигурен ли сте, че не ви е съставен АУАН?
П.П. Разделът не сте го уцелили, но не е болка за умиране. :lol:
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 12 Мар 2011, 16:41

Ако ми бяха съставили АУАН, не трябваше ли да ми го връчат? Попълних само някакъв формуляр за установяване на самоличността ми и ми казаха, че актът ще дойде не по-рано от два-три месеца. За раздела не се замислих дали е правилният, защото видях няколко подобни теми тук. Явно и на тях не им е било мястото тук.
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Мар 2011, 16:57

Давността( една година от извършване на нарушението) е вашето спасение- честито.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 12 Мар 2011, 17:55

Е, той може да е съставен в срок и да не е изпратен веднага, нали, но

би трябвало да Ви поканят за самото съставяне, иначе НП ще е незаконосъобразно, освен ако не могат да ви открият -- чл. 40. В последния случай течението по 34 ІІІ (може да се) спира (Р 61/08 АССГ, 1809/06 ПетрРС и т.д.).
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Мар 2011, 18:07

kontrol написа:Е, той може да е съставен в срок и да не е изпратен веднага, нали, но

би трябвало да Ви поканят за самото съставяне, иначе НП ще е незаконосъобразно, освен ако не могат да ви открият -- чл. 40. В последния случай течението по 34 ІІІ (може да се) спира (Р 61/08 АССГ, 1809/06 ПетрРС и т.д.).

:roll: Какво има да го канят, след като е бил на място и е декларирал, че той лично е управлявал съответното МПС, ерго- установили са кой е нарушителят.
Факт е, че не са съставили АУАН тогава е за тяхна сметка- това не спира теченето на годишната давност.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 13 Мар 2011, 14:45

poli_g написа:Давността( една година от извършване на нарушението) е вашето спасение- честито.

Благодаря, но си мисля, че все още не съм "спасен" :( , тъй като най-вероятно АУАН ще дойде с вписана дата от преди да е станала една година от извършването на нарушението. Освен това предполагам, че ще смятат началото на административното производство срещу мен от момента, в който си признах, че аз съм извърщителят, а това стана преди да е изтекла една година от нарушението. Може би шансът ми е в просрочването на трите месеца откак съм станал известен на АНО, но и в този случай какво им пречи да напишат по раншна дата? Но каквото и да се случи, със сигурност ще обжалвам, за да постигна ако не отмяна на НП, то поне да отложа във времето отнемането на СУМПС, тъй като за активния сезон, който вече започва ми е жизнено необходимо.

ПП Другото за което се сещам не следва ли всяко наказание да бъде налагано в един разумно кратък срок, за да не губи възпитаващия си ефект? Както споменахте по-горе, след като съм отишъл доброволно, защо веднага не ми съставиха АУАН ? Нещо повече, в разговор с един от катаджиите попитах дали веднага мога да си оставя книжката, защото през декември това не ме бъркаше, отговорът беше "не може". Е като не може, при положение, че съм им отишъл на крака, сега вече с всички позволени и не позволени средства ще гледам да избегна това!
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 13 Мар 2011, 16:08

Мда, то затова има срокове:
- едни за съставяне на акта - от установяване на нарушителя; от извършване на нарушението,
- други за НП - от съставяне на акта; както и абсолютна давност - от нарушението (3 г. - след като сте преди ДВ 26/10, честито)
- трети за изпълнение - от НП (с особености обаче при глобата)
Друг е въпросът за размера им; и за адм. капацитет на КАТ.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Мар 2011, 16:16

:D Спасен сте, но разбирам и недоверието ви.
Изтекла ли е годината?- изтекла.
Има ли съставен АУАН в годишния срок?- нямате( то от тук се тръгва... ама пак е дълго за обяснение как се прилага давностния срок при неизвестен и известен нарушител и коя давност е по-благоприятна и как се прилага...).
Сега и да вадят от ръкавите зайчета( пак е дълго е за обяснение)... късно е за илюзии.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 14 Мар 2011, 00:01

kontrol написа:Мда, то затова има срокове:
- едни за съставяне на акта - от установяване на нарушителя; от извършване на нарушението,
- други за НП - от съставяне на акта; както и абсолютна давност - от нарушението (3 г. - след като сте преди ДВ 26/10, честито)
- трети за изпълнение - от НП (с особености обаче при глобата)
Друг е въпросът за размера им; и за адм. капацитет на КАТ.

Бихте ли цитирали съответното изменение в ДВ 26/10
Наистина друг е въпросът не само за административния, но и интелектуалния капацитет на кат, респективно изпълнителната власт, респективно МС. Даже и маймуната като вземе ореха, първо си го мери отзад и тогава го изяжда. :( На времето се смеехме на Мильо и Фильо, ама имало още какво да видим :(
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 14 Мар 2011, 16:36

?! - има го у интернет: Държавен вестник брой 26 от 06.04.2010 г., ЗИДНК § 3.
Ма този "последен пристан" не Ви интересува засега, ако нещата се развият както ги е описала poli_g.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот stoyan_zh » 23 Мар 2011, 23:08

Не знам дали е време да черпя вече, защото отдавна мина една година от извършване на "нарушението", а днес и три месеца от установяването ми като "нарушител", а все още нямам даже АУАН, но си мисля , че тази държава от доста време е прекратила съществуването си, а ние май сме пропуснали факта :(
stoyan_zh
Младши потребител

Мнениеот stoyan_zh » 06 Апр 2011, 09:01

Катаджиите вече пропуснаха и едногодишния срок от извършване на нарушението, и тримесечния от установяване на нарушителя, за да ми връчат АУАН. Питам се (както и Вас), дали ще имат наглостта от тук нататък да ми връчват каквото и да било?
stoyan_zh
Младши потребител

Назад към Наказателно право