начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

незаплащане разноски по ЧХД

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незаплащане разноски по ЧХД

Мнениеот onzitam4 » 15 Апр 2011, 13:12

Здравейте! Моля за помощ за тълкуването на следния текст:
НПК Чл. 187. (2) По дела за престъпления, които се преследват по тъжба на пострадалия до съда, разноските се внасят предварително от частния тъжител, а ако не са внесени, дава му се седемдневен срок да ги внесе.

Делото е от частен характер по чл. 130 НК и съм тъжител. Интересува ме какво ще стане ако не внеса в седемдневния срок даден ми от съда парите за допуснатата медицинска експертиза и за призоваване на допуснатите поискани от мен свидетели при режим на призоваване.
Дали съда ще заличи медицинската експертиза и няма да призове свидетелите? тези доказателсва са допуснати по мое искане - тъжителят.
Мога ли да се позова на чл. 13 и 14 НПК където пише, че съдът е длъжен да направи обективно и пълно разследване, а пък ако заличи тези доказателства поради неплащането от мен на определените суми, то ще се нарушат тези разпоредби. Съгласно чл. 107, ал.2 НПК съдът събира СЛУЖЕБНО доказателства когато това е необходимо за разкриване на обективната истина. Ами тези свидетели са очевидци и след като съдът ги е допуснал разбира се че разпитите им са необходими за разкриване на обективната истина. От друга страна, съгласно чл. 144, ал.2 т.2 НПК експертизата е задължителна, когато съществува съмнение относно характера на телесната повреда. След като е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, то дори и да не платя депозита за вещото лице, според мен съда няма начин да разгледа дело за обвиниение по чл. 130 НК без медицинска експертиза.
Според мен ако не платя депозита за експертизата и свидетелите, то съдът следва да събере тези доказателства за сметка на бюджета си, а пък ако оправдаят подсъдимия да ме осъди да върна парите на съда! Ако пък осъди подсъдимия - той ще ги плати на съда.
И още нещо - задължително ли е съда да назначава съдебно медицинска експертиза за определяне на характера на телесната повреда, след като съм представил медицинско удостоверение от съдебен лекар в което, черно на бяло е записано че увреждането е причинило "болка и страдание без разстройство на здравето". Ако такава експертиза пак е задължителна - то защо тогава съдебните лекари издават такима удостоверения - пак за пари ли!
МОГА ЛИ ДА ПОИСКАМ ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ЗАПЛАЩАНЕ НА РАЗНОСКИТЕ АКО СЪМ СОЦИАЛНО СЛАБ - каквато разпоредба видях в ГПК, но не намерих в НПК? В случая ГПК важи ли? Според мен трябва да важи - представете си, че на някой клошар му ударят шамар - след като няма 12 лв за такса значи не може да съди бияча - така ли излиза!!!!Вие как мислите?
Ако някой разполага със съдебна практика ще му бъда признателен да ми я посочи.
onzitam4
Младши потребител

Re: незаплащане разноски по ЧХД

Мнениеот dracata » 16 Апр 2011, 12:45

Плащаш,всичко-експертизата на медицинското-60лв.,адвоката ти,распечатка на разговорите на лицето/та,които са ти нанесли повредата,за всичко което се сетиш да поискаш се заплаща.Действай защото времето тече във твоя вреда.Има срокове които трябва да спазваш,щом е НЧДХ.Минахме по тоя път и видях доста хватки за чл.130.Успех и търпение.Внимателно със свидетелите,твоите и на ''врага''-така да го наречем.В първата жалба към съда задължително да се упомене,че направените от теб разноски да ти се въстановят от ''врага''-след осъждането му разбира се... :idea: :idea: :idea:
dracata
Потребител

Назад към Наказателно право