начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Граждански ищец VS. Частен обвинител

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Граждански ищец VS. Частен обвинител

Мнениеот kpeatop » 23 Фев 2012, 15:53

Днес ми пристигна Съобщение от Районен съд, че са насрочили дело по кражба в мой имот:

"Съобщаваме Ви, че е образувано производство срещу ... ... ...
за престъпление по Гл. 5 Кражба - чл. 194 - 197 НК /без чл. 196а НК/, ЧЛ. 195 Ал.1 ОТ НК
в което може да участвате като Граждански ищец и/или Частен обвинител, съгласно чл. 76-79 и чл. 84-87 НПК. В 7-дневен срок от връчване на съобщението трябва да подадете молба за конституиране."

Какво да избера? Не търся пари. Търся ефективна присъда със затвор.
Какъв съвет ще ми дадете в този случай?
Щетите са разбита къща и малко покъщнина - едва ли като пари надхвърлят 1500 лв.
Крадецът е хванат от полицията с част от откраднатото и то ми е възстановено.
По-голямата щета са нервите по кражбата и факта, че влизат в моя собственост.
kpeatop
Нов потребител

Re: Граждански ищец VS. Частен обвинител

Мнениеот pita6toto » 23 Фев 2012, 21:59

Сядате и пишете следното:

До Районен съд гр....................

Молба
от ....../трите ви имена, ЕГН, адрес, телефон/

Уважаеми съдия

1. Моля да бъда конституиран в качеството ми на частен обвинител по НОХД № ............/20....г по описа на Районен съд гр............ /номера на делото го вижте от съобщението което сте получили/
Желая на подсъдимия да бъде наложено ефективно наказание Лишаване от свобода в абсолютния законов максимум.

2. Моля също така да бъда конституиран в качеството ми и на граждански ищец по делото. Предявявам граждански иск срещу ................................./три имена, ЕГН, и адрес на подсъдимия/
за заплащане на сумата от ........................../отидете в съда, в канцеларията поискайте делото и вижте колко е посочена стойността на откраднатото ви имущество и колко е невъзстановена. На многоточието напишете невъзстановената сума. Можете да напишете и по голяма сума - примерно 2 000 лева, не е проблем/. представляваща обезщетение за причинените ми имуществени вреди от деянието по настоящото наказателно производство, ВЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА считано от датата на деянието - ................/датата на която е станала кражбата - вижте я пак в обвинителния акт/ до окончателното изплащане на сумата.

3. Моля, да ми бъдат присъдени всички разноски които съм направил в хода на наказателното производство.

4. Ако посочената сума на откраднатото в обвинителния акт ви се стори малка, например телевизора който не ви върнат вещото лице го е оценило за 300 лв. и толкова е посочен като стойност в обвинителния акт, а пък вие считате че струва 400 лв. пишете и следното :
Не съм съгласен със стойността на вещите предмет на престъплението посочена в заключението на вещото лице изготвило оценъчната експертиза. Оценката е нереално ниска. Ето защо, правя искане да назначите повторна, тройна съдебно икономическа експертиза, със задача вещото лице, след като се запознае с материалите по делото да посочи стойността на предмета на престъплението към датата на извършване на престъплението.

Със сигурност не са ви оценили разбитата врата, прозорец и т.н., а са оценили само откраднатите вещи. Какво точно е оценено ще видите в експертизата по делото като отидете в деловодството и поискате да ви дадат да видите делото. Ако липсва оценка на разбитата врата и т.н. добавяте в искането за назначаване на експертиза и следното :

Моля вещите лица, да посочат разходите за възстановяване на ...................../разбита входна врата и т.н./

подпис :

Имате право да си наемете адвокат. Имате и право да поискате от съда да ви назначи служебен адвокат, ако нямате средства / например сте пенсионер с малка пенсия, безработен и т.н./ Ако искате съда да ви назначи такъв напишете го в горната молба. Ако знаете кой е добър адвокат във вашия град, напишете че искате да ви назначат него.

Относно нервите - ще пиете една студена вода, защото в България за нерви не се плаща :mrgreen:

Накрая на делото, съдът ще се произнесе с присъда. Имате 15 дена от постановяването й да си напишете жалбата до съответния Окръжен съд, ако останете недоволен от нея - например, оправдаят крадеца, или му дадат условна, или ефективна ама кратка, или пък не го осъдят да ви заплати всички искани от вас пари. Не се притеснявайте ОБЖАЛВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО, така че няма какво да губите.
pita6toto
Младши потребител

Назад към Наказателно право