начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

тъжба по чл. 216, ал.6 и стойност щети

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

тъжба по чл. 216, ал.6 и стойност щети

Мнениеот nak111 » 09 Апр 2012, 20:16

Превит на всички.
Предстои ми писане на Тъжба за извършено престъпление по чл. 216, ал.6 НПК /унищожаване и повреждане по непредпазливост/. Интересува ме задължително ли е да се посочи стойността на унищоженото/повреденото, защото към момента нямам представа колко ще е точно сумата?

От сега предусещам възражението на колегата от другата страна : "Тъжбата е нередовна, тъй като не е посочена стойността. Подзащитния ми не знае за обвинение на каква стойност унищожаване/повреждане да се защитава".
Разбира се, че съм направил искане за назначаване на оценъчна експертиза, ама оценката ще стане ясна едва в с.з.
Или да направя както се преви по гражданските дела - казвам някаква ориентировъчна сума, и после в о.с.з. си правя изменение на стойността по чл. 287 НПК, с оглед заключението на вещото лице :lol:

Става дума за съборена стена при ПТП /щетите определено няма да са значителни, така че за чл. 343 НК /ПТП със значителни щети/ и дума не може да става. Пострадалият сам и с помощта на приятели си я е отремонтирал, поради и което нямам представа колко точно ще са щетите, но предполагам около 400-800 лв някъде.
И още един въпрос - стойността за вложения труд влиза ли в стойността на повреденото/унищоженото?
Благодаря предварително. Ако може да ми се посочи, и практика на ВКС защото търсих, но не намерих нищо по въпроса!
nak111
Потребител

Re: тъжба по чл. 216, ал.6 и стойност щети

Мнениеот emilgrigorov » 09 Апр 2012, 21:02

Такива повреди се отстраняват след конструктивна експертиза, проект, одобрен от общината, РС, УВЕ и т.н. Като разходи - от порядъка на няколко хил.лв. Освен това може би има констативен протокол от общината , АП, което трябва да се приключва..., а упражнението с приятелите може да се нарече временно решение.
Така пише в един друг закон, ЗУТ.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право