начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

мога ли да обжалвам това

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мога ли да обжалвам това

Мнениеот onzitam4 » 09 Апр 2012, 22:02

Здравейте. Внесен е обвинителен акт в съда. При подготвителните действия съдията докладчик преценява че на досъдебното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, поради което на осн. чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК прекратява съдебното / а не наказателното/ производство и връща делото на прокурора.
В случая съм повереник на пострадалия и се чудя имам ли право да обжалвам това прекратително разпореждане, защото след разговор с прокурора разбрах,че той няма да протестира.
В чл. 249, ал. 3 просто пише :"В случаите по ал. 2 разпореждането на съдията-докладчик подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора." т.е. с частна жалба/протест.

Притеснява ме, съпоставката с обжалването на прекратяването на наказателното производство по чл. 250 НПК - там изрично пише, че препис от разпореждането се връчва и на пострадалия, докато за прекратяването на СЪДЕБНОТО производство въобще не пише, че препис от разпореждането се връчва на пострадалия. Лично аз за това прекратяване научих от неформален разговор с прокурора и след проверка в деловодството на съда, установих че е факт. Съдът е изпратил преписи от това си прекратително разпореждане на прокурора и на обвиняемия, но не и на пострадалия.
Вярно, е че пострадалия все още не е подал молба за конституиране като частен обвинител, но не знаехме за внесения ОА, още по-малко сме получили съобщение по чл. 255 НПК /а и няма да получим с оглед прекратяването на съдебното производство/.

Та - може ли пострадалия да обжалва разпореждането на съдията докладчик по чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК за прекратяване на СЪДЕБНОТО производство?

Ще промени ли нещо, ако подам молба за конституиране в качеството на частен обвинител, тъй като прекратителното разпореждане все още не е влязло в сила, защото тече срок за обжалване от прокурора и обвиняемия. Тогава ще мога ли да се позова на това че съм страна в процеса и за мен да възникне право на жалба защото вече няма да съм само пострадал, ако приемем че пострадал няма право да обжалва прекратяване на съдебно производство?
onzitam4
Младши потребител

Re: мога ли да обжалвам това

Мнениеот boynin » 10 Апр 2012, 16:21

Щом не сте конституирана страна по делото не можете да обжалвате!
boynin
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 10 Апр 2012, 18:29

onzitam4 написа:Здравейте. Внесен е обвинителен акт в съда. При подготвителните действия съдията докладчик преценява че на досъдебното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, поради което на осн. чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК прекратява съдебното / а не наказателното/ производство и връща делото на прокурора.
В случая съм повереник на пострадалия и се чудя имам ли право да обжалвам това прекратително разпореждане, защото след разговор с прокурора разбрах,че той няма да протестира.
В чл. 249, ал. 3 просто пише :"В случаите по ал. 2 разпореждането на съдията-докладчик подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора." т.е. с частна жалба/протест.

Притеснява ме, съпоставката с обжалването на прекратяването на наказателното производство по чл. 250 НПК - там изрично пише, че препис от разпореждането се връчва и на пострадалия, докато за прекратяването на СЪДЕБНОТО производство въобще не пише, че препис от разпореждането се връчва на пострадалия. Лично аз за това прекратяване научих от неформален разговор с прокурора и след проверка в деловодството на съда, установих че е факт. Съдът е изпратил преписи от това си прекратително разпореждане на прокурора и на обвиняемия, но не и на пострадалия.
Вярно, е че пострадалия все още не е подал молба за конституиране като частен обвинител, но не знаехме за внесения ОА, още по-малко сме получили съобщение по чл. 255 НПК /а и няма да получим с оглед прекратяването на съдебното производство/.

Та - може ли пострадалия да обжалва разпореждането на съдията докладчик по чл. 249 във вр. с чл. 248, ал.2, т.3 НПК за прекратяване на СЪДЕБНОТО производство?

Ще промени ли нещо, ако подам молба за конституиране в качеството на частен обвинител, тъй като прекратителното разпореждане все още не е влязло в сила, защото тече срок за обжалване от прокурора и обвиняемия. Тогава ще мога ли да се позова на това че съм страна в процеса и за мен да възникне право на жалба защото вече няма да съм само пострадал, ако приемем че пострадал няма право да обжалва прекратяване на съдебно производство?

В случая, съдията-докладчик, е прекратил съдебното производство, поради допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права:
- на обвиняемия или на неговия защитник,
или/и
- на пострадалия или на неговите наследници;

И при двата случая, съдията-докладчик връща делото на прокурора, като в разпореждането си посочва допуснатите нарушения. От своя страна, прокурорът, отстранява допуснатите процесуални нарушения по реда на чл. 242, ал. 2 от НПК. ... Т.е. в най-кратък срок (но не по-късно от 1 месец от получаване на делото), прокурорът, отстранява сам допуснатите нарушения или указва на разследващия орган да ги отстрани.

...
onzitam4 написа:...
...

ОТГОВОР: НЕ!
:idea: :arrow: (В случая, имаме НОХД!)
...При НЧХД :arrow: Виж Чл.247, ал.(2) във вр. с ал.(1), т.2 от НПК!

НПК - Чл. 253. Страни в съдебното производство са:
1. прокурорът;
2. подсъдимият и защитникът;
3. частният тъжител и частният обвинител;
4. гражданският ищец и гражданският ответник.

Вярно, е че пострадалия все още не е подал молба за конституиране като частен обвинител, но не знаехме за внесения ОА, още по-малко сме получили съобщение по чл. 255 НПК /а и няма да получим с оглед прекратяването на съдебното производство/. ...

:idea: :arrow:
НПК - Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници.
НПК - Чл. 77. (1) Молбата за участие в съдебното производство като частен обвинител може да бъде устна или писмена.
(2) Молбата трябва да съдържа данни за лицето, което я подава, и за обстоятелствата, на които се основава.
(3) Молбата се прави най-късно до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд.

:idea: :arrow: ...Все още, сте в много ранен етап, за да получите Съобщение за насрочване на съдебното заседание
по Чл. 255, ал.(1) - НПК!

НПК - Чл. 255. (1) За насрочването на съдебното заседание се съобщава на пострадалия или неговите наследници, както и на ощетеното юридическо лице.
(2) Освен в случаите по глави двадесет и четвърта, двадесет и пета и двадесет и осма, в седемдневен срок от връчването на съобщението пострадалият или неговите наследници могат да правят искания за конституиране като частен обвинител и граждански ищец, а ощетеното юридическо лице - като граждански ищец.
Последна промяна georgiev_sfbg на 10 Апр 2012, 21:29, променена общо 3 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот onzitam4 » 10 Апр 2012, 20:21

boynin написа:Щом не сте конституирана страна по делото не можете да обжалвате!

Ами за това попитах дали към момента, когато тече срок за обжалване от страна на прокурора и на подсъдимия, ако направя искане за конституиране за частен обвинител, съдът не е ли длъжен да се произнесе по същество на това искане. А пък след като конституира пострадалия като частен обвинител ще си подам жалбата срещу връщането.

НПК - Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител.

След като обвинителния акт е внесен на регистратурата на съда, то нали от този момент вече е налице съдебно производство / което съдът прекратява с все още не влязъл в сила акт/ т.е. настъпил е момента началния момент в който пострадалия може да си подаде молба за конституиране като частен обвинител!

А не съм съгласен, че на досъдебното производство пострадалият не може да има повереник и че повереник може да има само след като пострадалия е станал частен обивинител или граждански ищец, защото :
Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) НПК (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) В досъдебното производство пострадалият има следните права: да бъде уведомен за правата си в наказателното производство; да получи защита за своята сигурност и тази на близките си; да бъде информиран за хода на наказателното производство; да участва в производството съгласно установеното в този кодекс; да прави искания, бележки и възражения; да обжалва актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство; да има повереник.

А, че няма да получа съобщение по чл. 255 НПК, то е много ясно :
чл. 255 (1) За насрочването на съдебното заседание се съобщава на пострадалия или неговите наследници, както и на ощетеното юридическо лице.

В случая въобще няма НАСРОЧВАНЕ на с.з., а ПРЕКРАТЯВАНЕ на съд. произв. :cry:
onzitam4
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 10 Апр 2012, 21:06

onzitam4 написа: ...Ами за това попитах дали към момента, когато тече срок за обжалване от страна на прокурора и на подсъдимия, ако направя искане за конституиране за частен обвинител, съдът не е ли длъжен да се произнесе по същество на това искане. А пък след като конституира пострадалия като частен обвинител ще си подам жалбата срещу връщането. ...

Не става така!
НПК - Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител.
...

Още е рано! Много бързате! Всичко с времето си!
След като обвинителния акт е внесен на регистратурата на съда, то нали от този момент вече е налице съдебно производство / което съдът прекратява с все още не влязъл в сила акт/ т.е. настъпил е момента началния момент в който пострадалия може да си подаде молба за конституиране като частен обвинител!
...

Не!
А не съм съгласен, че на досъдебното производство пострадалият не може да има повереник и че повереник може да има само след като пострадалия е станал частен обивинител или граждански ищец, защото :
Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) НПК (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) В досъдебното производство пострадалият има следните права: да бъде уведомен за правата си в наказателното производство; да получи защита за своята сигурност и тази на близките си; да бъде информиран за хода на наказателното производство; да участва в производството съгласно установеното в този кодекс; да прави искания, бележки и възражения; да обжалва актовете, които водят до прекратяване или спиране на наказателното производство; да има повереник.
...

Никой, не е и твърдял подобно нещо!

А, че няма да получа съобщение по чл. 255 НПК, то е много ясно :
чл. 255 (1) За насрочването на съдебното заседание се съобщава на пострадалия или неговите наследници, както и на ощетеното юридическо лице.

В случая въобще няма НАСРОЧВАНЕ на с.з., а ПРЕКРАТЯВАНЕ на съд. произв. :cry:

Съвсем правилно! Това, поне сте разбрали!

П.П. ... Прегледайте още веднъж поста от 17:29ч.! Коригирал съм го и мисля, че сега, ще Ви бъде по-ясно.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Наказателно право