начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

чл. 153 НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 153 НК

Мнениеот studentpravo » 11 Май 2012, 09:53

Здравейте, колеги. Въпросът ми е свързан с чл. 153 от НК

Чл. 153. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който се съвкупи с друго лице, като го принуди към това чрез използване на служебната му или материална зависимост от него, се наказва с лишаване от свобода до три години

Интересно ми е да открия съдебно практика, ако въобще има такава, защото наскоро слушах за случай, който може да се квалифицира по този член и успя да събуди любопитството ми.

Как ще се докаже подобен вид поведение /съвкупяването, принудата/. Ще се кредитира ли доверие само на свидетелите? Според мен работодателят винаги може да лавира и да се позове на субективни възприятия на отсрещната страна. Все пак нямаме изнасилване или белези, винаги може да се твърди че сношението си е напълно доброволно. За мен в конкретния случай всичко е в полза на работодателя.

Например: имам подчинена секретарка и когато сме насаме и казвам че ако не спи с мен, ще и възлагам 10 пъти повече задачи или пък ще я уволня. Тя отказва и аз и възлагам тройно повече задачи, под предтекст че съм овластен свободно да избирам персонала във фирмата си и персонално да решавам на кого какви задачи да поставя.

Пример 2: Ще назнача дадена служителка ако преспи с мен? Тя склонява, преспива и съответно я назначавам. Как ще докаже че това се е случило?

Това са само малка част от примерите. Ще се радвам да ги обсъдим, но като цяло за мен този член е почти недоказуем. В тази връзка искам да прочета поне 1-2 решения.
studentpravo
Младши потребител

Re: чл. 153 НК

Мнениеот Pause » 11 Май 2012, 16:30

Здравейте! колега. :D
Вторият пример според мен не е съставомерен.По отношение на доказателствата следва да са относими и допустими знаете в наказателния процес всичко може да се докаже със свидетелски показания.Има си и тактика на разследване ,с която се доказват релевантните факти и когато приключи прокурорът може да състави обвинителен акт.Имаме пострадал лице от мъжки или женски пол ,който се съвкуплява против свободната му воля.
Нямам съдебна практика.
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: чл. 153 НК

Мнениеот teogeo » 18 Юни 2012, 18:43

В казусите по наказателно право на Лазар Груев и Ралица Илкова (в специалната част) имаше подобен казус.
А там в края на всяка глава има цитирана подробна практика. Погледнете, ако имате книжката под ръка.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Наказателно право