начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия

Мнениеот mrkiril » 28 Май 2012, 18:32

може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия ?
mrkiril
Младши потребител

Re: може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред с

Мнениеот teogeo » 28 Май 2012, 19:11

mrkiril написа:може ли свидетел да си оттегли показанията дадени пред съдия ?

да, с всичките последици за свидетеля, които могат да произтекат от това.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот mrkiril » 28 Май 2012, 19:25

как става самото оттегляне чрез искане на повторен разпит ? Чрез набюдаващия прокурор ?
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 19:41

Няма такава процесуална фигура като "оттегляне на показания". Да, може да поискате да бъдете разпитан отново и тогава да дадете показания в обратен смъсил, но те, както и първоначалните, ще бъдат преценявани поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал - съдът може да даде вяра на едните или на другите, за което ще се мотивира. Но няма как "да заличите" едни показания с други, все едно никога не сте ги давал. А за последиците е ясно - няма да изпадам в подробности за елементите от състава на престъпленя като лъжесвидетелстване, набедяване /набеждаване :wink: /, въпрос на доказване за всяко едно от тях.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 19:55

Аз пък помислих, че има нещо общо с това viewtopic.php?f=13&t=51081&p=494436#p494436, ама все тая.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 28 Май 2012, 19:58

lexy21 написа:Няма такава процесуална фигура като "оттегляне на показания". Да, може да поискате да бъдете разпитан отново и тогава да дадете показания в обратен смъсил, но те, както и първоначалните, ще бъдат преценявани поотделно и в съвкупност с останалия събран по делото доказателствен материал - съдът може да даде вяра на едните или на другите, за което ще се мотивира. Но няма как "да заличите" едни показания с други, все едно никога не сте ги давал. А за последиците е ясно - няма да изпадам в подробности за елементите от състава на престъпленя като лъжесвидетелстване, набедяване /набеждаване :wink: /, въпрос на доказване за всяко едно от тях.

Винаги може да "оттегли" показанията си в съда, придружени с въпросната мотивация: "Ама то не беше така, ами онака", "заплашиха ме, уплаших се", "спомних си и друго...". Друг е въпросът (както каза) доколко съдът ще вземе в предвид такива увъртания и как ще реагира на тях.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот mrkiril » 28 Май 2012, 20:01

Няма общо :) чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма . И ми е интересно как става номера .
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 20:28

teogeo написа: Винаги може да "оттегли" показанията си в съда, придружени с въпросната мотивация: "Ама то не беше така, ами онака", "заплашиха ме, уплаших се", "спомних си и друго...". Друг е въпросът (както каза) доколко съдът ще вземе в предвид такива увъртания и как ще реагира на тях.

Ами те хората и "нотариално заверени показания" в съда депозират :wink:
mrkiril написа:Няма общо :) чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма. И ми е интересно как става номера .
Може да се го чувал, че е широко разпространено - всички знаем, но не е термин. И "номер" няма - има това, което написах в първия си пост.
П.П. Можеш да оттеглиш иск - това е термин :wink:, но не и оттеглане на показания.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Май 2012, 20:40

mrkiril написа:Няма общо :) чувал съм го като термин и е широко разпространено. В НПК го няма . И ми е интересно как става номера .

Влизаш в съдебно заседание и казваш на магистрата: " Ще дам нови показания" ( налЕ питаш в к` си на свидетел, че да не стане проблемация с терминологията). Като те допусне до разпит, че трябва мнението на страните в тази зала, започваш да говориш точно обратното на вече казаното ( приравнено е на лелеяното "оттегляне").
След това се молиш на никого да не му хрумне да започне да те пердаши между два текста на НК, защото битката ще е "безмилостно жестока".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Май 2012, 20:52

mrkiril,
Няма нужда да ме призовавате на ЛС да вземам отношение по определени теми - там, където съм преценила, имала съм желание и време - съм писала. Не ми е модел на общуване писането на ЛС.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 29 Май 2012, 17:41

Интересни въпроси задава mrkiril. Това ми намирисва като ловене на риба с гола кука.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот mrkiril » 30 Май 2012, 05:21

Радвам се Дознание :) Правото ми е само хоби.
mrkiril
Младши потребител

Мнениеот doznanie » 30 Май 2012, 18:46

mrkiril написа:Радвам се Дознание :) Правото ми е само хоби.

.... това е повече от ясно.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Май 2012, 19:35

На мен пък медицината ми е хоби.

Тоест,макар и непрофесионално,лекувам двама колеги от някакви заболявания,но и аз не ги знам точно какви са.Единия му е лошо от няколко дена,тъй като видял тъща си на улицата случайно,а пък другия има голям оток на лявото м*до.Чета в интернет някакви медицински закони и засега добре са нещата.В смисъл-първия колега повърна,а пък на втория му се получи същия оток и на дясното м*до и вече е доволен,тъй като буля му е доволна и пре-доволна,а именно тя е определящия фактор за щастливостта в семейството.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 31 Май 2012, 00:32

svettoslav написа:

Тоест,макар и непрофесионално,лекувам двама колеги от някакви заболявания,но и аз не ги знам точно какви са.Единия му е лошо от няколко дена,тъй като видял тъща си на улицата случайно,а пък другия има голям оток на лявото м*до.Чета в интернет някакви медицински закони и засега добре са нещата.В смисъл-първия колега повърна,а пък на втория му се получи същия оток и на дясното м*до и вече е доволен,тъй като буля му е доволна и пре-доволна,а именно тя е определящия фактор за щастливостта в семейството.

:lol: :lol: :lol: очевидно mrkiril го е закъсал в съдебна фаза, никой адвокат не иска да се занимава с това което е извършил и сега правото му е вече хоби, ей така от няма накъде.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Май 2012, 10:44

doznanie написа:
svettoslav написа:

:lol: :lol: :lol: очевидно mrkiril го е закъсал в съдебна фаза, никой адвокат не иска да се занимава с това което е извършил и сега правото му е вече хоби, ей така от няма накъде.

Кво се смееш пък ти,бе.На чужд гръб.Да не мислиш,че е много смешно!

Но пък може и да си прав.В смисъл,че "mrkiril" може и да значи "Мистър Кирил",но може да се разшифрова и като "мераклия" примерно.Няма лошо.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 31 Май 2012, 11:05

doznanie написа:
svettoslav написа:

Тъй-тъй. Правото му е хоби, а нарушаването му - професия? :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 31 Май 2012, 14:23

.....да де и аз това казвам. Опитва се да ни баламосва г-н Кирил. Загазаил го е с правораздавателната система и сега се опитва да изклинчи някак си.
Аватар
doznanie
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 31 Май 2012, 15:08

doznanie написа:.....да де и аз това казвам. Опитва се да ни баламосва г-н Кирил. Загазаил го е с правораздавателната система и сега се опитва да изклинчи някак си.

А Вие, г-н Дознание, какво чакате? Сезиран сте, макар и косвено. Нали и дознанието се води правозащитен орган? Защитете правата на г-на!

(Темата се заблати).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот doznanie » 31 Май 2012, 15:33

Не виждам къде и как са нарушени правата на този човек
Аватар
doznanie
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право