начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

"Задържане под стража" за 1г какво следва?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Задържане под стража" за 1г какво следва?

Мнениеот izumeniq » 05 Юли 2012, 11:09

Здравейте,искам да попитам,длъжен ли е прокурора да освободи лице което е задържано под стража след като е изтекъл срокът от 1г и делото се намира в дф на етап разледване. И какво може да се предприеме ако прокурора не изготви разпореждане с което да освободи задържания?
izumeniq
Младши потребител

Re: "Задържане под стража" за 1г какво следва?

Мнениеот chinchilla » 05 Юли 2012, 14:42

Ако след изтичането на 1 година няма внесен обвинителен акт, спрямо задържания се прилага по-леката мярка "подписка". Задължително е, но 99 процента от тези случаи, задържания, или негов защитник трябва да "припомни" на прокурора, че срокът е изтекъл с молба за изменение на мярката, защото (без да обиждам никого) прокурорите не си вършат ама никак работата ( поне болшинството).
Гореописаното се отнася при условие, че срокът за предварителен арест е 1 година, тоест члена на престъплението, в което е обвинен е с минимална граница под 5 години (пример от 1 до 10, от 3 до 15, от 5 до 15)....ако е задържан по обвинение за убийство, опит за убийство,въоръжен грабеж и, не помня още при кои престъпления, срока за предварителен арест е две години
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот izumeniq » 05 Юли 2012, 15:28

Благодаря Ви за отговора. Бихте ли ме посъветвали какво да предприема ако "напомнянето"не свърши работа:),което е твърде вероятно и се случва в поне 50% от случаите.
izumeniq
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 05 Юли 2012, 15:39

Няма как да не свърши работа. Аз не съм юрист ,искам да подчертая, но наказателното право не ми е непознато... и аз съм лежал по затвори и съм се интересувал .
Напишете си една молба до съда , в която излагате мотива, че срока за задържане е изтекъл и са длъжни да освободят задържания от ареста. Предполагам е в арест, а не в затвора с неприключило следствие ... или дознание
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот izumeniq » 05 Юли 2012, 16:03

Благодаря ще пробвам но съм почти убеден че без санкция от съда няма да се получи. Задържания се намира в затвора,но това обстоятелство не е от значение. Още веднъж Ви благодаря,този път за позитивизмът:)
izumeniq
Младши потребител

Назад към Наказателно право