начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Пробация - процедура за изтърпяване

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пробация - процедура за изтърпяване

Мнениеот piliph » 01 Юли 2005, 18:12

Тук можете да давате и търсите информация относно изтърпяването на санкцията "пробация"

Стари теми по пробацията, в които не можете да пишете:

* Бивш министър Станков и настоящ колега юрист,призовавам Ви..

* Пробация

* Какво стна с пробационните служители?
piliph
Младши потребител

Re: Пробация - процедура за изтърпяване

Мнениеот arhangel » 27 Юли 2005, 11:23

Надявам се в скоро време колегите да започнат да споделят за трудности или успешни практики в тази част на форума.............
arhangel

ВЪПРОС

Мнениеот гого » 28 Юли 2005, 13:57

ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ЗАДАДОХ ВЪПРОС, НО НИКОЙ НЕ МИ ОТГОВОРИ:
МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ДОПУСНЕ ДО КОНКУРС КАНДИДАТ ЗА ПРОБАЦИОНЕН ИНСПЕКТОР, КОЙТО ПРИТЕЖАВА ВИСШЕ ИКОНОМИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ И ПЕДАГОГИЧЕСКА ПРАВОСПОСОБНОСТ, И ЕВЕНТУАЛНО ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕН ЗА ТАКЪВ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ ДРУГИТЕ КАНДИДАТИ ИМАТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГИКА, НО НЕ СА ПРИБЛИЖЕНИ НА ДЕПУТАТИ ИЛИ ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ.
гого

Мнениеот hasinta » 06 Юни 2006, 18:49

arhangel написа:
Надявам се в скоро време колегите да започнат да споделят за трудности или успешни практики в тази част на форума.............

Zdraveite, ne sam vi kolega no vijdam 4e dosta aktivno ste u4astvali vav ve4e zakliu4enata tema. Bih iskala da vi zadam nqkoi vaprosi i ako mojete da mi otgovorite na tqh.

1.Kakav period ot prisadata Probaciq (6 meseca i 100 4asa bezvazmezden trud) trqbva da izte4e, za da se pusne molba za presro4no uslovno osvobojdavane?
2. I dokolkoto sam zapoznata osadeniq ima pravo sled izti4ane 1/4 ot nakazanieto da mine na sedmi4na podpiska, a ima li pravo na mese4na?
hasinta
Нов потребител

Мнениеот dess_74 » 06 Юни 2006, 19:20

Може и да може, да бъде назначено такова лице, ако отговаря на условията на конкурса за избор на пробационен служител.
dess_74
Потребител

Изтърпяване на пробация от лице в чужбина

Мнениеот vnlov » 23 Сеп 2008, 16:29

Лице, живеещо в Холандия е осъдено в България на наказание пробация. Адреса му в Холандия е известен. Може ли лицето да бъде депортирано в България за изтърпяване на наказанието си.
Предварително благодаря на далите отговор.
vnlov
Младши потребител

Мнениеот rayan » 25 Сеп 2008, 09:48

На този етап с настоящите закони, не може.
Ако се появи в Бг, тогава няма да може да излезе.
rayan
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 25 Сеп 2008, 15:15

Здравейте,
=rayan.Сега не.
Идеята занапред е взаимно признаване на присъдите без ЛС като надзорът се осъществява от надзорните органи по изпълнение на държавата, където се е установил осъдения.Нали там дето живее - в това общество трябва да се интегрира.Има проект за Рамкото решение по инициатива на ФРГ от 2007 г -за признаване и надзор над присъди с отложено изпълнение, алтернативни санкции и условни присъди.Пробацията се явява алтернативна санкция по смисъла на това решение.Ако стане факт, държавите трябва да приемат норми, обезпечаващи изпълнението, респ.прехвърлянето на отговорността за надзора върху изпълнението на актове на европ.съдилища, налагащи пробационни мерки.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Kaneva » 26 Сеп 2008, 10:51

След обновяване на базата, не мога да изпращам лични съобщения.
Колега Павлова, много ви моля /ако желаете, разбира се/, да ми изпратите имейла си на a.kaneva@mail.bg, в случай, че не искате да го показвате тук.
Искам да коментирам нещо с Вас и ще Ви бъда благодарна, ако се съгласите.
Kaneva
Младши потребител

Мнениеот detxen » 05 Ное 2008, 11:34

1.Kakav period ot prisadata Probaciq (6 meseca i 100 4asa bezvazmezden trud) trqbva da izte4e, za da se pusne molba za presro4no uslovno osvobojdavane?
2. I dokolkoto sam zapoznata osadeniq ima pravo sled izti4ane 1/4 ot nakazanieto da mine na sedmi4na podpiska, a ima li pravo na mese4na?hasinta

При изтърпяване на наказанието "Пробация" няма възможност за условно-предсрочно - това не е наказание "лишаване от свобода"
detxen
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 05 Ное 2008, 12:46

detxen на 05 Ное 2008 11:34 am
2. I dokolkoto sam zapoznata osadeniq ima pravo sled izti4ane 1/4 ot nakazanieto da mine na sedmi4na podpiska, a ima li pravo na mese4na?hasinta

При изтърпяване на наказанието "Пробация" няма възможност за условно-предсрочно - това не е наказание "лишаване от свобода"

Айде, бе, не могло :twisted:
Погледни чл. 70, ал. 1 НК в редакцията от 2004 г.
Необходимо е фактически да е изтърпяно поне половината от срока на наложеното наказание - в слуая 3 месеца + 50 часа безвъзмезден труд, при условие, че осъденият има примерно поведение.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот Kaneva » 24 Ное 2008, 16:02

Частично сте прав, колега Миши-83!
Действително и при наказание "пробация", е възможно условно-предсрочно освобождаване, но това не важи в случая, посочен от Детксен, тъй като, при него, наложените наказания са в минималния размер, предвиден по чл.42а, ал., т.1, 2 и 6, а за пробация в минимума, няма предсрочно, по аргумент на ал.6 от цитирания от Вас текст.
Иначе, след месец ежедневен подпис, минават на седмично подписване.
Kaneva
Младши потребител

Мнениеот me4opyx » 26 Май 2009, 14:27

Здравейте.Осьден сьм на 6 месеца пробация преди 3 години.По това време проиграх на хазарт жилището си в град Шумен.Но адресната ми регистрация е на адреса на родителите ми.А както знаете пробацията се изпьлнява по адресна регистрация.Но след стореното нямаше как да живея при родителите си и да изпьлнявам присьдата.С две думи останах на улицата,и реших да замина за чужбина.Искам да попитам има ли някаква давност тази присьда и ако се прибера в БГ какво трябва да направя???Много ще сьм благодарен да ми кажете!Благодаря предварително. :roll:
me4opyx
Младши потребител

Мнениеот rocho1 » 29 Май 2009, 11:03

здравеите.имам един много спешен и неотложен въпрос към вас читатели във форума.преди 2 години и половина ме осъдиха на пробация(в рамките на 1 година) и 200 часа труд.имали някакъв шанс да ми смъкнат забранатаза напускане на страната преди да е изтекла третата година.моляви отговорете ми ако се може по бързо.предварително ви благодаря.
rocho1
Нов потребител

Мнениеот Kaneva » 25 Юни 2009, 18:03

rocho1 написа:здравеите.имам един много спешен и неотложен въпрос към вас читатели във форума.преди 2 години и половина ме осъдиха на пробация(в рамките на 1 година) и 200 часа труд.имали някакъв шанс да ми смъкнат забранатаза напускане на страната преди да е изтекла третата година.моляви отговорете ми ако се може по бързо.предварително ви благодаря.

Съжалявам, че чак сега виждам въпроса ви, но все пак отговора може да ви е от полза. Считам, че ако сте си изтърпяли пробацията, няма пречка да ви вдигнат забраната и преди изтичането на 3-те години. Лично аз съм вдигала подобна забрана...Но това може да извърши само органа, който я е наложил, защото и да обжалвате заповедта в адм. съд, файда няма, понеже съдът следи само за законосъобразност на адм. актове, не и за целесъобразност на наложените с тях мерки. Така че, ще ви споделя аз какво направих за моя клиент-депозирах молба до директора на ОДМВР, в която пространно описах, че наказанието вече е изтърпяно, мярката е изпълнила своята функция и вече се оказва нецелесъобразна и т.н., поискахме характеристика от пробационния служител-изпълнител на наказанието, който написа множество хвалебствия по отношение на моя, как стриктно се е подписвал и изпълнил всички мерки...и директора взе, че вдигна забраната.
Kaneva
Младши потребител

Назад към Наказателно право