начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

идиотизми в новия скъпоструващ НПК

Дискусии и предложения по проекти за закони

идиотизми в новия скъпоструващ НПК

Мнениеот krasiva » 28 Яну 2006, 11:24

Уважаеми колеги,бихте ли погледнали чл.28НПК!!!!!!!!!!!!!!!Аз ли съм ...........,не знам,обаче нещо не ми става ясно какво ще правим с престъпления 10-20години,като чл.95НК,чл.115НК и т.н.??????????????
бихте ли погледнали този член за да коментирате какъв състав ще съди в случая??????????????
БЛАГОДАРЯ ВИ!!!!!!!!!!!!
krasiva

Мнениеот lextor » 28 Яну 2006, 12:44

Вероятно това ще се изправи с изменения на НК преди влизането в сила на новия НПК, досежно санкциите на въпросните престъпления.
lextor
Нов потребител

Мнениеот красива » 28 Яну 2006, 12:55

незнам колега,какво и как ще се оправи ,но едва ли ще отпаднат наказания размер тип до 20години!освен това на края на НПК има преходни и заключителни разпоредби относно изменения и допълнения в НК,а там също възникващият въпрос не е решен!
защо не се включват повече колеги,не е ли интересен въпросът!!!!!????????
красива

Мнениеот прок решил си преписките » 28 Яну 2006, 17:58

уважаема красива /вероятно/ колежке. Мисля, че не сте ............
Има много недомислия в този кодекс. Някои ще се оправят с практиката, други ще доведат до натрупване на много грешки и противоречиво прилагане в цялата страна. но няма как. Всяко ново е така. Оособено когато е прието набързо и с основната цел да рапортуват някои хора пред други някои хора, а не да улеснят процеса.
Та на въпроса - мисля, че чл. 28 ал. 1 т. 3 от новия НПК има две алтернативи и втората е "друго по-тежко наказание". Т. е. в конкретния случай - при престъпления напр. 15-20 г. лишаване от свобода състава на съда следва да е по този текст - двама съдии и трима съд. заседатели. Значи, когато наказанието е друго и по-тежко от т. 2, прилагаме т. 3
прок решил си преписките

Мнениеот Сноб » 29 Яну 2006, 11:42

Колега, направо ви завиждам, че имате такова спокойствие и време да обяснявате очевидни и елементарни неща. Браво!
Сноб

Мнениеот нормален » 30 Яну 2006, 16:50

10-20години вярно е по-тежко от т.2,но за сметка на това имаме по-точка 3 определен минимум от 15 години!!!!!!!!!??????????????на мен нещо тва с прилагането на т.3-не ми се връзва???
нормален

гост

Мнениеот uzunov67 » 31 Яну 2006, 13:02

Все повече се убеждавам че някои колеги така набързичко,със самочувствие авторитетно отговарят,БЕЗ ОБАЧЕ ДА СА ПРОЧЕЛИ ВНИМАТЕЛНО ВЪПРОСА!!!!!
ще го задам пак-имаме чл.115НК-10-20години,по чл.28нов НПК-т.2 има максимум 15,а по т.3 има минимум 15!гледам,гледам и не ми става ясно как да вмъкнем тук 10-20!!!???
и нещо важно-когато се определя състав на съд,не е редно да има прилагане по тълкувание!при така затворени в граници токи на чл.28,не е редно да има място за тълкуване!!!???
за мен чл.28 е недомислица и има нужда от спешна корекция!
uzunov67
Нов потребител

Мнениеот Гост » 06 Фев 2006, 12:27

Той целия има нужда от корекция. Но ни струва вече достатъчно скъпо. Не знам дали астанаха средства за корекции.
Гост

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 10:49

Най-лошото е че не срещнах нито един колега,който да обясни какво ще правим!не че чл.28 е единственият проблем,но го поставих тук за разискване,тъй като е възлов!А колегите във форума хем искат да си говорим професионално,хем най-активни са в безсмислените теми като-"връзкарство в съдебната сестема"и други!
Гост

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 11:50

Какво ще прави ще реши съответния председател на Окръжен съд при който се случи такова дело. Ако после евентуално защитата обжалва на основание, че съставът на съда не е бил законен - ще се произнесе ВКС.
Гост

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 12:07

Така така,обачеможе ли по-такъв въпрос да е оставена поле за субективно тълкуване,което да направи батака още по-дълбок!!??Така като юрист как ви се струва!!???
Гост

Назад към Обсъждане на законопроекти