начало

Продължава да няма кандидати за председател на ВАС Продължава да няма кандидати за председател на ВАС

Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Мнениеот m7559 » 11 Апр 2023, 12:54

Здравейте, плащанията на такси в ЕС се извършват по една от следните възможности : на касите на ИзиПей , чрез ePay.bg , по банковата сметка на ЕС.
В брой в касата на ЕС за месеца понякога плащат такси от 2-3 апартамента от общо 111. От каса се извършват и 3-4 плащания за извършени услуги към ЕС . От тези факти е видно, че заетостта на касиера е изключително малка.
В УС са избрани трима съседи. Допустимо ли е, съгласно ЗУЕС на общо събрание за един от тях, включително и на Председателя, да се възложат задължения и на касиер.

Благодаря предварително за компетентния отговор !
m7559
Нов потребител

Re: Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Мнениеот hristev » 11 Апр 2023, 14:17

Отговора намираме в чл. 24, ал. 7 от ЗУЕС.

(7)Член на контролния съвет, контрольор или касиер може да бъде собственик или ползвател, който не е съпруг, член на домакинството, не е във фактическо съпружеско съжителство, в родствена връзка по права линия, по съребрена линия до втора степен и по сватовство до първа степен с останалите членове на контролния съвет, както и с членовете на управителния съвет или с управителя.

(10) За членове на контролния съвет (контрольор) или касиер могат да бъдат избирани и посочени от собственика лица, които живеят в сградата и са вписани в книгата на етажната собственост при спазване изискванията на ал. 7.

Какво означава "допустимо" ? Не знам. Със сигурност обаче не е законосъобразно касиерът да изпълнява функцията на управител или /член/председател на управителен съвет и/или член/председател на контролен съвет.

Интересно е, че според ЗУЕС е възможно едно лице да бъде контрольор и касиер едновременно. Разбира се - тълкувам разширително.

Благодаря предварително за компетентния отговор !

Ем, за нищо.
hristev
Потребител

Re: Задължително ли според ЗУЕС избор на касиер за ЕтСоб

Мнениеот guest1 » 11 Апр 2023, 20:26

hristev написа:Какво означава "допустимо" ? Не знам. Със сигурност обаче не е законосъобразно касиерът да изпълнява функцията на управител или /член/председател на управителен съвет и/или член/председател на контролен съвет.

Интересно е, че според ЗУЕС е възможно едно лице да бъде контрольор и касиер едновременно. Разбира се - тълкувам разширително.

Аз също "не знам" (няма да тълкувам) - какво алозначава "допустимо".
Също така не знам и не разбирам - защо ке създават толкова измислени закони?
Факт е, че голяма част от Етажните Собственост нито са регистрирани, нито имат избрани управигел/управителен съвет. И на никой не му фука. Имат само касиер (временен или постоянен), който движи финансите. "Общи" събрания се правят без протоколи, без кворум според идеални части и прочие.
И няма недоволни!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Етажна собственост