начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Наводниха ми апартамента

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наводниха ми апартамента

Мнениеот shoshosho » 31 Май 2013, 09:37

Здравейте , потребители на лекс бг , ситуацията ми е следната - Снощи като се прибирах , влизайки във входа , стъпих във вода , качвайки се нагоре , установих , че идва от съседът , живеещ над мен. Водата за съжаление не беше само във входа , а бе избила и в кухнята ми и таванът капеше обилно от няколко места , след 2 часа опити с хората от цялата кооперация да намерим решение , преди разбием вратата му, най-накрая майка му му се обади и се оказа , че той си бил в тях - пиян (човекът е отявлен алкохолик ) , забравил чешмите и заспал , събуди се и спря водата , но щетите ми остават - таванът при всички случай ще мухляса на местата , където протече, тапетите са се нагънали от водата. Доведох го в нас , веднага след като се събуди и спря водата , но видимо пиян той започна да ми обяснява, че няма как да го осъдя , че нищо не мога да му направя , това пред свидетели . Въпросът ми към вас , тъй като утре ще ходя да говоря с него и да се опитам да го накарам да ми плати щетите , мога ли да предявя някакъв иск срещу съседът ми алкохолик , в случай , че не успеем да постигнем устна договорка ? Благодаря предварително :)
shoshosho
Младши потребител

Re: Наводниха ми апартамента

Мнениеот julyanvonemona » 31 Май 2013, 10:03

За тези неща питайте адвокат
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот shoshosho » 31 Май 2013, 17:28

Благодаря , но го споделих тук , тъй като нямам финансовата възможност на този етап да се обръщам към адвокат и се надявах някои по-вещ в тези неща да ме светне :)
shoshosho
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Май 2013, 17:46

shoshosho написа:Благодаря , но го споделих тук , тъй като нямам финансовата възможност на този етап да се обръщам към адвокат и се надявах някои по-вещ в тези неща да ме светне :)

АЗ не съм вещ,но между форумците сигурно има и такива. Ако се смили някой над Вас нека Ви светне.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 31 Май 2013, 18:05

Дали можете да предявите иск - можете, разбира се. Ще улесните нещата за в бъдеще, ако съставите с помощта на управителя на етажната собственост и някой и друг съсед за свидетел протокол за размера и естеството на щетите. Дали ще се справите сам, без процесуален представител, в такова исково производство - едва ли.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Юни 2013, 00:44

Алкохолето "втечнява" всеки лев, който докопа, така че и да го осъдите едва ли ще вземете някой лев... па добре че ви е наводнил през лятото - може нещата и да изсъхнат че сега е топло.
Имама един непоправим пиянка във входа, който редовно прави такива мизерии. Жената под него просто се е отказала да се разправя с него, входа прясно боядисан успя да го наводни от 6-я до 1-я етаж - освини чисто новия латекс... Оказа се че апартамента не е негов, прехвърлил го е на някаква рода, та няма никакво имущество... ходи го съди. А в съда докато тоя пинг-понг кой да плати - собственика дет не е виновен за теча или живущия дето няма един лев на негово име .... ми дойде в повече. Зарязахме го, сега чакам инцидента да се повтори и ще викам момчета да го возят на Морените... или на Камбаните... в багажник.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2013, 11:14

TheOldMan написа:....................................

:lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот doc03 » 01 Юни 2013, 12:22

shoshosho написа:... че нищо не мога да му направя , това пред свидетели ...

Можете, важното е да не е пред свидетели
:D

Предявяването на иск е едно на ръка, но надали ще доведе до резултат.
Преди всичко - внимавайте с таваните. Особено ако имате малки деца. Често при изсъхването таваните падат, а това са доста килограми хоросан и е опасно.
Извикайте няколко комшии (например трима + домоуправителя) и направете констативен протокол, като опишете всички щети, които установите. Ден-два след такива ... "водни" :) случки, щетите си личат по-добре отколкото непосредствено след събитието. Както описвате случая, мисля, че в блока има и други пострадали, а е много вероятно и общи части да са засегнати. Описването на щетите няма да струва нищо.
Изчакайте нужното време, пооправете нещата и си направете застраховка, (може само за наводнение и пожар), но я направете в общината, в тяхната застрахователна компания. Не са големи сумите на обезщетенията, (съответно и премиите са достъпни). Така е доста по-сигурно, че ще получите някакво обезщетение за нанесени щети, а искът - ще си го предявяват други.
И - съвсем целенасочено споменах "пожар". Ако запали жилището и дойдат пожарникарите, идея си нямате тогава какво ще стане, когато момчетата изсипят половин цистерна вода в неговия апартамент.
Вие не можете да излекувате човека от алкохолизма, нито някой друг може, тъй че - бъдете реалист и помислете за следващи подобни случки, за в бъдеще. Едва ли човекът ще се оправи. Логично е още повече да "изтрещи".

Хубав уикенд (на всички)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот shoshosho » 02 Юни 2013, 10:09

Ами благодаря ви за информацията , аз все пак ще направя опит с устна договорка да го склоня да ми даде пари , за да си измажа тавана , макар че силно се съмнявам да има резултат. :)
shoshosho
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Юни 2013, 16:22

shoshosho написа:.....макар че силно се съмнявам да има резултат. :)

И аз, и аз...
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация