начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Отчуждаване на част от имот за улица

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отчуждаване на част от имот за улица

Мнениеот anti08 » 27 Юни 2013, 17:44

Здравейте,
няколко пъти вече се допитвам до Знаещите тук във форума и съм доволен - благодаря ви!
Поредния проблем - собственик съм на имот през който общината е решила да прокара улица до комшиите ми. Те и сега ползваха моя път за да си минават, но сега вече са решили да го направят официално. Днес получих от общината протокол подписан от кмета и одобрен в които ме уведомяват за решението си - отчуждават около 70 кв.м за улица и имам право на обжалване в административния съд в 14 дневен срок.
Въпроса ми е има ли смисъл да обжалвам и има ли начин да спра това нещо или е безсмислено? За въпросната къща има по план друг път, но в момента там има изградени разни незаконни обекти и практически е невъзможно минаването и общинарите решават че така или иначе аз имам изграден път да го ползват и комшиите, които и без това до сега са ползвали.

Благодаря предварително!
anti08
Младши потребител

Re: Отчуждаване на част от имот за улица

Мнениеот vdggbg » 27 Юни 2013, 19:00

anti08 написа:Поредния проблем - собственик съм на имот през който общината е решила да прокара улица до комшиите ми. Те и сега ползваха моя път за да си минават, но сега вече са решили да го направят официално. Днес получих от общината протокол подписан от кмета и одобрен в които ме уведомяват за решението си - отчуждават около 70 кв.м за улица и имам право на обжалване в административния съд в 14 дневен срок.
Въпроса ми е има ли смисъл да обжалвам и има ли начин да спра това нещо или е безсмислено? За въпросната къща има по план друг път, но в момента там има изградени разни незаконни обекти и практически е невъзможно минаването и общинарите решават че така или иначе аз имам изграден път да го ползват и комшиите, които и без това до сега са ползвали.

Отчуждаването на част от имот за такова мероприятие не може да стане просто така - би трябвало да има подробен устройствен план, където въпросната улице да е предвидена. Съответно - имали сте достатъчно възможности да обжалвате предвижданията на такъв план, когато му е било времето. Дали има смисъл да обжалвате сега - зависи от това дали регулацията, предвиждаща тази улица, е първа, или последваща, и оттам - дали се предвижда обезщетение, или не. Също зависи и в коя община е имотът - за София, например, има специален режим, и други срокове.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот zelen » 27 Юни 2013, 19:17

anti08 написа:Здравейте,
няколко пъти вече се допитвам до Знаещите тук във форума и съм доволен - благодаря ви!
Поредния проблем - собственик съм на имот през който общината е решила да прокара улица до комшиите ми. Те и сега ползваха моя път за да си минават, но сега вече са решили да го направят официално. Днес получих от общината протокол подписан от кмета и одобрен в които ме уведомяват за решението си - отчуждават около 70 кв.м за улица и имам право на обжалване в административния съд в 14 дневен срок.

Благодаря предварително!

Здравейте, форумът е за помагане понякога, но не и за константно решаване на правни проблеми.
Най-добре ще ви отговори вашият юрист, към когото ще се обърнете за консултация.
Всеки има право да обжалва и за едната страна винаги има смисъл. :!:
zelen
Потребител

Мнениеот vdggbg » 27 Юни 2013, 19:27

zelen написа:Всеки има право да обжалва и за едната страна винаги има смисъл. :!:

Всеки има право - вярно е - но само пред една-единствена институция - АП.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот anti08 » 27 Юни 2013, 19:40

Благодаря за бързите мнения!
Искам да уточня, че до сега не са ми изпращани никакви други уведомления или каквото и да било за да мога да знам, че се предвижда нещо такова да се прави с имота ми. Не знам дали има и ПУП или сега ще се изготвя, не е имота в София и въобще май всичко се е решило без мое знание и подписи.
Просто не зная вече в тая "Правова" държава дали си струва да се харча отново за адвокати или общината така или иначе ще го вземе?
Благодаря отново на всички, всяко мнение ще ми е от полза, утре имам среща с адвокат и искам да съм що годе подготвен.
Последна промяна anti08 на 27 Юни 2013, 19:43, променена общо 1 път
anti08
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Юни 2013, 19:41

Моля моля! Бог няма да допусне върху Епископа на Арменската апостолическа църква да падне тази тежест.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация