начало

Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК

балкон при свързано застрояване?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

балкон при свързано застрояване?

Мнениеот redlady » 04 Сеп 2008, 12:39

Здравейте на всички от форума!
Искам да попитам къде в нормативната уредба се третира въпроса за изграждане на балкони към вътрешната регулационна линия при свързано застрояване? По-точно - съседът строи в новата кооперация до нас, с която сме на калкан, балкон със параметри: 2.30 височина от нивото на терена, 1м отстояние от страничната регулационна линия /съвпадаща със свързаното застрояване/ и излизащ конзолно 1.5 метра? Намерих в Наредба 7, че може на тази височина и, че издатините трябва да са на 1 м. отстояние от регулационната линия, но не намерих къде пише конкретно за свързаното застрояване или важи и за него по подразбиране? Не разбирам как може да се разрешава от закона такъв балкон, който ще гледа точно над нивото на оградата ми направо в двора ми? Човекът един ден като излеге на терасата ище бъде все едно в двора ми?
Допуска ли се да протестирам срещу тази тераса, която според ме нарушава правото ми на уединение и ползване на собствеността? Ние не предвиждаме застрояване на кооперации, защото живеем в еднофамилна къща. Да потърся ли адвокат?
redlady
Нов потребител

Re: балкон при свързано застрояване?

Мнениеот crackit » 04 Сеп 2008, 15:38

redlady написа:Здравейте на всички от форума!
Искам да попитам къде в нормативната уредба се третира

В ЗУТ и нормативните актове по приложението му ...
crackit
Нов потребител

Re: балкон при свързано застрояване?

Мнениеот redlady » 04 Сеп 2008, 16:03

crackit написа:
redlady написа:Здравейте на всички от форума!
Искам да попитам къде в нормативната уредба се третира

В ЗУТ и нормативните актове по приложението му ...

Благодаря за отговора, но след като прочетох /смятам с необходимото внимание/ ЗУТ и Наредба 7, намерих само това:

Чл. 88. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2005 г.) Пред вътрешните линии на застрояване - страничните и към дъното на урегулираните поземлени имоти, се допускат:
1. пиластри, рамки и други архитектурни елементи около отворите - до 0,15 м, както и цокли - до 0,05 м;
2. входни стъпала до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен със съответна площадка - ако отстоят от вътрешната регулационна линия най-малко на 2 м, като стъпала и плочници с височина до 0,3 м могат да се разполагат до самата вътрешна регулационна линия;
3. конструктивни елементи при надстрояване на сградата - до 0,3 м.
(2) Пред вътрешните линии на застрояване, когато разстоянията между сградите в съседните имоти и до регулационните линии са равни на изискуемите, се допускат балкони до 0,9 м и еркери - до 0,3 м.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2005 г.) Пред вътрешните линии на застрояване, когато разстоянията между сградите в съседните имоти и до регулационните линии са по-големи от изискуемите, се допускат балкони и еркери до 1,5 м, които могат да излизат пред вътрешните линии на застрояване, определени по чл. 31 ЗУТ на разстояния не по-големи от установените в ал. 2.
(4) Пред вътрешните линии на застрояване, когато разстоянията
(5) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2005 г.) Еркерите по ал. 2 и 3 и балконите по ал. 2, 3 и 4 не могат да заемат еднометровите ивици в краищата на съответните фасади към вътрешните регулационни линии.

Оттук не ми става ясно, че терасана на съседа може да излиза на вътрешната регулационна линия 1.5м на 1 метър от стръничната линия /калкана/. Или аз нещо не разбирам или не е ясно обяснено в закона....
redlady
Нов потребител

Мнениеот Grany » 06 Сеп 2008, 21:39

Въпросите са определено за АРХИТЕКТ, спец по градоустройство - това са тънкости, които само един добър архитект може да съобрази. Изобщо не е за адвокат, все пак ЗУТ е писан от архитекти и нженери.
Става дума за това, че на вас може да не ви харесва този балкон, но ако той е проектиран по всички правила на ЗУТ, без да се ползват т.н. НАМАЛЕНИ ОТСТОЯНИЯ, то Вие дори да възразите в общината - ще отхвърлят жалбата.
Ако, обаче, съседа се е възползвал от тези намалени отстояния и височини, то имате право да очаквате положителна развръзка.
За кой град става дума ? Мога да ви насоча към архитектка, много добра в тази област. :?
Grany
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация