начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Издръжката или запора?

Издръжката или запора?

Мнениеот ludmil71 » 24 Апр 2013, 00:26

Здравейте, наскоро се разделихме с приятеля ми. Сложихме край на десетгодишна връзка, нямаме брак но имаме 2 деца. Аз нямам възможност да гледам децата, нито финансово, нито имам благоприятната среда за тяхното развитие и предпочетох да ги оставя при него. Разбира се той иска издръжка с оправданието че ще им събира тези пари в книжка. Аз съм съгласна да давам парите, все пак са за децата ми, споразумяхме се на 150лв за двете деца. Чакаме да излезе решението на съда.
Ето обаче и поредния проблем за мен. Аз имам вече 3 запора. Взимам заплата по договор 400лв, от тях 100 лв (1/4чл446 1 т.2) отиват за ЧСИ .
1. Сега, след като децата са присъдени на него вече, ЧСИ ще ми вдигне ли сумата на запора, (по чл 446, 1 т.2 т.е една трета част, ако е без деца) понеже вече не издържам деца, т.е ще стане ли една трета от заплатата, ще ме третират ли като майка без деца.
2. Издръжката е 150лв, запора е 100лв(засега) заплатата ми е 400. Кой е с предимство, запора или издръжката?
Ако първо се взема издръжката, заплатата ми става 250лв, дали ще ми наложат запора само върху тях(под минималната заплата) или пак ще е върху целия доход. ЧСИ ще има ли предвид издръжката? Ако е така, няма ли да съм под минимума за запориране? Виждам някакъв минимум от 250лв в чл. 213, ал. 1, т. 5 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс
Надявам се на коректен отговор, защото вече не знам на кой свят съм от проблеми, а пари за адвокат няма.
Поздрави на всички!
ludmil71
Младши потребител

Re: Издръжката или запора?

Мнениеот ludmil71 » 25 Апр 2013, 09:57

Здравейте, толкова ли е заплетен случая, та никой не може да отговори?
ludmil71
Младши потребител

Мнениеот Pause » 25 Апр 2013, 12:49

Редът е първо да се отделят парите за издръжката по Чл.446 ГПК ал.2 и 3 ГПК,което показва ,че не е изцяло секвестируема заплатата и върху остатъкът се правят удръжки за други задължения т.е.запорът по първото вземане остава.ДОПК е за публични вземания и не е приложим тъй като издръжката е частно вземане.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ludmil71 » 25 Апр 2013, 23:37

Много ви благодаря за отговора!
Значи, ако правилно съм ви разбрала, ще стане следното:
Имаме заплата нето 400лв, издържка 150лв и запор 1/3 от остатъка след като се махне издържката.
Т.е имаме 400- 150 издръжка=250лв. От тези 250лв махаме запора, който в моя случай е равен на 83лв (1/3 понеже съм без деца вече) и остават 167лв за мен.
Значи в случая няма значение, че след като дам издръжките дохода ми става 250лв, т.е под минимума за запориране и може би запора няма да ми бъде удържан ?
ludmil71
Младши потребител

Мнениеот Pause » 26 Апр 2013, 10:43

Не е така ако получавате до 300 лв това значи ,че имате и деца които издържате и секвестируемата част е 1/5 от 250 = 50лв.И така ,ако са двама и повече кредитори и няма предпочитание за тяхното вземане се пада по 25 лв. и т.н.Ако при работодателят ви постъпи втори запор от друг СИ тогава следва да се постигне договореност и тогава работодателят ви да направи удръжки при спазване на законоустановената 1/5 част.И на вас всякога ви остават 200лв.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ludmil71 » 26 Апр 2013, 13:56

Може да звуча като много тъпа,руса съм :D , но наистина не знам как да тълкувам закона в моя случай. Нали аз вече се водя без деца, тъй като те са присъдени на приятеля ми, и плащам законно издръжка за тях. В закона го пише: "ако получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които издържа"
Тази част не мога да я разбера как се отнася за мен. Имам ли деца според този член или не ( тъй като са присъдени на приятеля ми)
ludmil71
Младши потребител

Мнениеот Pause » 26 Апр 2013, 18:05

Тълкувате го стеснително закона ,все пак става дума за парични задължения- издръжка ,а не за местонахождение на децата.И затова също има и образувано тълкувателно дело Обхваща ли наложеният запор върху трудово възнаграждение или другото възнаграждение за труд, както и върху пенсия, вземането на длъжника от третото задължено лице до размера на минималната работна заплата. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ludmil71 » 26 Апр 2013, 18:38

Благодаря ви, сега вече ми се изясни.
Поздрави!
ludmil71
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство