начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Запор върху трудово възнаграждение + пенсия за инвалидност

Запор върху трудово възнаграждение + пенсия за инвалидност

Мнениеот kota78 » 17 Юни 2016, 01:45

Здравейте.
питането ми е следното : Получавам трудово възнаграждение от 389 лв, каква част от тях подлежи на принудително вземане от ЧСИ ? Също така получавам пенсия за инвалидност 68% според решение на ТЕЛК , в размер на 115 лв, като с тях общия ми доход надхвърля с 124 лв минималната работна заплата, но някъде четох че социалните пенсии за инвалидност не подлежат на принудително вземане. Доколко тази информация е вярна ? Също така вземам скъпоструващи животоспасяващи лекарства, които ми струват по 200 лв всеки месец , това ще има ли значение при определяне на размера на принудителното вземане от ЧСИ ?

Не съм семеен, нямам деца
kota78
Нов потребител

Re: Запор върху трудово възнаграждение + пенсия за инвалидно

Мнениеот katerinakuch » 20 Юли 2016, 16:42

Съгласно чл.446 ал.1 т.2 от ГПК ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 20 Юли 2016, 17:43

katerinakuch написа:Съгласно чл.446 ал.1 т.2 от ГПК ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца

Вярно е, точно е, ама ти добави и една "бакалска сметка" накрая.
Заплата 389 + пенсия 115 = доход 504.
1/3 от дохода е 168 - това може да пипа СИ.
За питащия остават 336 лв. несеквестируем доход.

Колкото до лекарствата - това все още не се отчита.
PS. Малко позитивизъм - вие се радвайте, че ги има по аптеките, че не са спрели да ги внасят.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 22 Юли 2016, 16:02

А ТР № 2 от 2015 г. по ТД № 2 от 2013 г. - ОС на ГК и ТК на ВКС как се отразява на размера на удръжката?
zhnik
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Юли 2016, 17:49

Отразява се със 124 лв.
Минималната 380 лв. ли е?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 23 Юли 2016, 14:17

ivanov_p написа:Отразява се със 124 лв.
Минималната 380 лв. ли е?

Не виждам каква е връзката с минималната (работна заплата - предполагам)?
Ако в закона, сумите бяха обвързани с наредба или постановление на МС за минималната работна заплата, прогнозната температура или нивото на река Дунав в сантиметри ... - е едно.
Но в закона сумите са фиксирани. Докато не се промени - а той струва ми се още не е променен - си важат тези суми.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 23 Юли 2016, 18:37

Не знам, при мен ги изчислява бирника, но имам някакъв спомен, че до минималната РЗ сумата е несеквистируема, демек ще удържат само до МРЗ или 124 лв.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот milley » 11 Авг 2016, 17:11

Моят съвет е да си внасяте редовно всеки месец суми по изп. дело.
Иначе заплатата Ви е под размера на МРЗ за страната, която към момента е 420 лв. и не би следвало да Ви удържат суми съгл. ТР 2/2013 гр.София, 26 юни 2015 год. Също така социалните плащания са защитени и към тях не може да се насочват претенциите.
Но пак казвам - намерете начин да си плащате по делото, защото дългът Ви няма да изчезне просто така, а напротив - ще се увеличава.
milley
Младши потребител

Мнениеот bliznaci1986 » 20 Юли 2017, 09:25

kota78 написа:Здравейте.
питането ми е следното : Получавам трудово възнаграждение от 389 лв, каква част от тях подлежи на принудително вземане от ЧСИ ? Също така получавам пенсия за инвалидност 68% според решение на ТЕЛК , в размер на 115 лв, като с тях общия ми доход надхвърля с 124 лв минималната работна заплата, но някъде четох че социалните пенсии за инвалидност не подлежат на принудително вземане. Доколко тази информация е вярна ? Също така вземам скъпоструващи животоспасяващи лекарства, които ми струват по 200 лв всеки месец , това ще има ли значение при определяне на размера на принудителното вземане от ЧСИ ?

Не съм семеен, нямам деца

Какво стана с наложеният запор. Любопитствам, защото няма основание за удържане от пенсия и заплата. И към всички един въпрос. Не следва ли дохода от пенсия и заплата да се разглеждат, като отделни суми, а не да се сборуват?
bliznaci1986
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство