начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Принудително изпълнение върху акции

Мнениеот portokal » 02 Сеп 2008, 16:00

kolman написа:Защо да няма разлика в предмета на т.2 и т.3 на чл.515 от ГПК?
Чл.515, ал.3, т.1 е :възлагане на вземането по ценната книга, а т.2, във вр. с ал.4 на същия текст казва : "Наличните ценни книжа се продават ..."
Т.е. едното е коренно различно от другото - едното е Вземане по ценна книга, което се различава от прехвърляне на ценна книга. Продължавайки с текста на ал.4, виждаме, че ГПК препраща към съответния закон /ТЗ/ за формата на прехвърлянето на ценната книга при публична продан. Съдия - изпълнителя е длъжен да положи джиро и то така, че редицата на джирата да не се прекъсне. Нищо такова не се казва при възлагането на вземането по ценната книга за събиране или вместо плащане. Следователно - единият способ е прехвърляне на собствеността на ценната книга /ал.3, т.3/, другото е прехвърляне на правата по нея /ал.3, т.1/...

Ама аз също мисля, че има разлика! Доколкото виждам, с теб и с Енигма сме на едно мнение.
Имах предвид, че не е казано подчертано, изрично, и някой може да ми възрази: ааа, ама то ГПК не сочи, че т. 1 се отнася за едни права по акцията, а т. 2 - за други. Та затова бързах да кажа - да, бе, наистина не го пише точно така, но според мен са различни по тази и тази причина.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство