начало

Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург

Zgresheni dani v izpalnitelnia list, za koito chak sega nauc

Zgresheni dani v izpalnitelnia list, za koito chak sega nauc

Мнениеот Stoian Ivanov » 02 Май 2004, 17:39

Bih jelal da spodela sas vas i da mi sadeistvate po slednia problem. Imam izdaden izpalnitelen list i sadebno reshenie, no v tiah e zgresheno edinia grajdanski nomer, koito e podaden taka oshte v iskovata molba pri zavejdaneto na deloto. Sega razbiram, chak che mi e greshno. Kazaha mi che triabva da vodia ustanovitelno delo. Pri takav vid dela (ustanovitelni) vazmojno li e neshtatta da vzemat obrat ( da sse izgubi deloto) zaradi edna nelepa greshka i to ot stranata na advokata
Stoian Ivanov

Re: Zgresheni dani v izpalnitelnia list, za koito chak sega

Мнениеот лунатик » 03 Май 2004, 20:07

Тук има случай на явна (очевидна) фактическа грешка, която ще се поправи по пътя на чл. 192 ал.2 от ГПК. Очевидните фактически грешки не се отразяват на законосъобразността на постановеното съдебно решение, но то е неправилно на друго основание.( в частта му за сгрешеното ЕГН)
Съгласно разпоредбата на чл. 192, ал. 2 от ГПК съдът по свой почин или по молба на страните може да поправи допуснатите в постановеното решение очевидни фактически грешки. По смисъла на цитираната разпоредба очевидна фактическа грешка е всяко несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението. По този начин ще се поправи решението относно сгрешеното ЕГН, като в останалата си част решението е неизменяемо.
Следва да подадете молба за поправка на очевидна фактическа грешка до съда който е решил случая във ваша полза.
лунатик

Мнениеот е » 05 Май 2004, 22:25

Мисля, че тук ЯФГ не може, защото искът към Съда е така подаден и така излиза съдебно решение. Нов иск, това мисля че е истината. Грешката на адвоката - случва се всекиму, затова трябва да си отваряме очите. По-добре е адвокатът да си плати за новия иск и това да му е обеца на ухото. Но : Има длъжници, които си плащат като попове и не оспорват...., действайте и да видим дали оня ще се усети?
е

Мнениеот лунатик » 06 Май 2004, 10:18

Струва ми се, че за верността на обстоятелствата посочени в исковата молба съгласно чл. 98 ал.1 ГПК съдът трябва да следи служебно. Дори и ЕГН да е сгрешено, в първото заседание съдията е имал възможност да поиска ищеца да се легитимира с личната си карта и да свери данните. Това е пропуск на съдията и следователно се е получила не чак толкова явна, но все пак очевидна съдебна грешка. Ами ако лицето освен грешно ЕГН бе посочило и име като Хун Яо Ли, пак ли съдията щеше да разгледа делото на едната честна дума, щото лицето така се е вписало в исковата молба?
Не знам дали по всички фирмени отделения има практика, но в ПзОС при вписване на търговец се изисква и ксерокопие на личната карта - нищо, че това не се изисква по закон. Обясниха, че това се прави защото се бъркат ЕГН , адреси и пр. видно от горния случай - прави са.
Ако се заведе нов иск, означава ли че старото решение е нищожно? Според мен трите имена са достатъчни да се индивидуализира лицето. А според закона за защита на личните данни, ЕГН-то не е нещо което да се развява за щяло и нещяло.
В един районен съд май имаше случай на даден развод без другата половинка да знае че се "развежда" - просто в заседанието е участвало подставено лице вместо тази половинка. това е станало възможно защото съдията не е поискал паспортите, или не е сверил снимките, ако подставеното лице се е явило с паспорта на уж развеждащия се.
лунатик

Мнениеот лунатик » 06 Май 2004, 10:32

Малко съдебна практика:
Определение № 8856 от 8.10.2002 г. на ВАС по адм. д. № 5653/2002 г., IV о., докладчик председателят Лилян Цачев

чл. 192, ал. 2 ГПК,
---------------------------------------------------
По смисъла на чл. 192, ал. 2 ГПК, явна фактическа грешка е всяко несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на съдебния акт. Например, погрешно посочване на съда, ИМЕНАТА НА СТРАНИТЕ и др. от подобно естество. По този начин се премахва само несъответствието между волята на съда и нейния външен израз, без обаче да се изменя или отменя вече формираната воля.
..................................
лунатик

Мнениеот donna2 » 06 Май 2004, 10:45

имала съм такъв случай беше сбъркато името, ЕГН беше вярно , даже имаше и образувано изп.дело ,не съм работила по това дело приех го когато започвах работа заедно с други дела ,след справка в данъчното се установи грешка в името , направих и проверка по счетоводни данни които се пазеха ,от там беше тръгнала грешката ,бяха разменили презимето и фамилията , другите документи бяха с верни данни , но никой не е обърнал внимание и от там грешката и в исковата молба , така че ми се наложи да прекратя изп.дело и да водя ново дело ,като в исковата молба упоменах и факта, че делото се води по тия причини , съда приложи и старото дело като доказателство и се произнесе с решение

по случая имаше едно решение на ВКС, ако не се лъжа от 1997г. наскоро до преди около месец имаше подобна тема и там бях пуснала номера на решението и делото по което е постановено ,сега не ми се търси из форума
donna2
Потребител

Мнениеот Stoian Ivanov » 13 Май 2004, 13:01

Zdraveite. No az sam podal veche molba za popravka na o`ewidnata fakticheska greshka do syda, koito e reshil sluchaia vav moia polza. sada me uvedomi v sedem dneven srok da vnesa kopie ot molbata i za otvetnika, taka chei nima kak da ne se zapoznae i otsreshtnata strana. Inache sluchaia e chist kato salza pone az taka mislia, oshte poveche che iska e po chlen 200 za profesionalna bolest s akt za trudova zlopoluka, s protokol i epikrizi izdadeni na imeto na ishtetsa, kadeto e vidno i e vpisano negovite trite imena i edinia mu grajdanski nomer. Dori toi samiat se e iavil na parvoto zaesedanie zaedno s advokata si. No ne sam naiasno sled kato se e iavil pone taka e zapisano v protokola dali pri vsicki sluchai se e legitimiral s lichnata si karta. Akop mojete mi otgovorete i na tozo vapros, a imeno: sled kato v protokola na parvoto zasedanie e zapisano iaviava se ishtetsa s advokata. Dali sada e poiskal negovat lichna karta? Zashtoto az mislia da go izpolzvam tova kato koz, na nasrochenoto otkrito sadebno zasedanie, t.e da zaiavia che oshtetsa se e iavil lichno i se e ligitimiral s lichnata si karta
Stoian Ivanov

Мнениеот Stoian Ivanov » 13 Май 2004, 13:07

Blagodaria predvaritelno. Veche sam storil tova, t.e. podadoh molba za popravka i predsedatelia na sada mi otgovori v 7 dneven srok da vnesa i kopie ot molbata za vrachvane i na otvetnika. Naiasno li ste otuk natatatak kakvi molbi triabva da nabiram i kakvi dokumenti i otkade triabva da si izvadia za da dokaja, che stava vapros za greshka , koiato triabva da se izpravi v taka nasrochenoto zasedanie
Stoian Ivanov

Мнениеот donna » 13 Май 2004, 13:08

съдът много ясно ще образува делото , въпроса е какво ще реши по него
donna
Старши потребител

Мнениеот Moron » 17 Май 2004, 21:15

Вижте ЕГН в акта за трудова злополука, протокол и епикриза - ако то е различно от това, посочено в ИМ и в диспозитива на решението, но е истинското, позовете се на това - по явна факт. грешка не може да има! Но и ако в тези приети и допуснати от съда доказателства, ЕГН съвпада с това от ИМ, ще трябва да си доказвате идентичност. А, иначе оставете като последен варианта да търсите процес. грешки на съда- като снемане на самоличността на страните, ако не е единственият ви.
Moron

Мнениеот Stoian Ivanov » 18 Май 2004, 21:02

Blagodaria za kompetentnia otgovor. EGNto e zgresheno samo v iskovat molba, v po sledvashti dokumenti, koito sa priloveni i prieti ot sada - kato epikrizi, protokoli i akt za trudovo zlopoluka EGNto si e tova, koeto deistvitelno pritejavam. Prosto pri nabiraneto na iskovata molba samo tam e posocheno greshno EGN. Vav vsichki dokazatelstveni dokumenti koito sa prilojeni(aprobirani) po deloto EGNto e tova koeto saotvetstva na lichnata mi karta.
Na parvo zasedani9e ishtetsa se e iavil lichno s advokat. Moga li da se pozova i na tozi fakt, che se e legitimiral ishtetsa lichno s lichnata si karta.
V advokatskoto palnomoshtno ne e zapisano EGNto na ishtetsa a samo trite palni imaena i iavno niama da moga da go izpolzvam kato plus. Veroiatno kato plus(polojitelno) shte moga da izpolzvam tova, che adresa na ishtetsa po pasport i tozi zapisan v iskovata molba savpadat(sa rekvientni) t.e ednakvi.
Molia vi ako razpolagata i imate niakava druga ideia s koiato moje da mi pomognete pokajete. Shte vi bada mnogo blagodaren, nali zatova sme hora da si pomagame edin na drug
Stoian Ivanov

Мнениеот Moron » 18 Май 2004, 21:43

Много внимателно трябва да се изчете протокола от първо заседание и действително ли самоличността се снема от съда след представяне на лична карта, трябва да е записано в протокола.
По принцип със съда много нежно, дипломатично, дори сервилно /но с достойнство!/, според магистрата.
За адреса е абсолютен довод, използвай го.
Успех!!!
Moron

Мнениеот лунатик » 18 Май 2004, 23:21

Щом към делото има приложени и други доказателства, в които е записано истинското ЕГН, случая се опростява. Съдът е бил длъжен да сравни ЕГН-то посочено в тези доказателства с това ЕГН посочено в исковата молба. Очевиден пример на явна фактическа грешка (или явен пример на очевидна фактическа грешка). А копие от молбата за поправка на ЯФГ следва да се връчи и на ответната страна. (чл.192 ал.2), защото и тя се призовава.
По хода на делото - няма страшно - съда се произнася само по въпросите които фигурират в исковата молба за поправка на ЯФГ. Та какво може да противопостави ответника - само да твърди, че вярното ЕГН е това в първоначалната молба, а не това което е по личната карта? (носете си я). Предметът на спора е вече е решен и не може да се пререшава.
лунатик

Мнениеот Goro ivanov » 31 Май 2004, 21:34

Moga li da te pomolia donna2 razbira se ako ne predstavliav trudnost za teb i ako e po silite ti, da mi pratish primerna molba za popravka na Javna fakticheska greshka. Blagodaria predvaritelno za slamkata
Goro ivanov

Мнениеот Goro ivanov » 31 Май 2004, 21:38

Moga li da Vi pomolia, razbira se ako ne predstavliav trudnost za vas i ako e po silite vi, da mi pratite primerna molba(slamka) za popravka na Javan fakticheska greshka. Samo v iskovat molba e zgresheno EGN-to vav vsicki po sledvashti dokumenti prilojeni po deloto i prieti ot sada, kato 1. protokol 2. akt za trudova zlopoluka 3. epikrizi EGn to e istinskot t.e. saotvetstvashto po pasporta. Blagodaria predvaritelno
Goro ivanov

Мнениеот Goro ivanov » 31 Май 2004, 21:42

Moga li da Vi pomolia, razbira se ako ne predstavliav trudnost za vas i ako e po silite vi, da mi pratite primerna molba(slamka) za popravka na Javan fakticheska greshka. Samo v iskovat molba e zgresheno EGN-to vav vsicki po sledvashti dokumenti prilojeni po deloto i prieti ot sada, kato 1. protokol 2. akt za trudova zlopoluka 3. epikrizi EGN to e istinskoto t.e. saotvetstvashto po pasporta. imaiki predvid, che i na parvoto zasedanie se e iavil lichno ishtetsa sas advokata , pone taka e zapisano v protokola, no poveche nishto ne e kazano t.e , che e sneta samolichnosta. Blagodaria predvaritelno
Goro ivanov

Мнениеот Moron » 01 Юни 2004, 02:02

ДО

.....РАЙОНЕН СЪД
....СЪСТАВ
ГР.Д. № ......../200..Г.

М О Л Б А

от ............/трите имена/, ЕГН...,
адрес............
ищец по гр. д. № ......./2004 г.

основание: чл.192, ал.2 от ГПК и чл.245 от ГПК

Уважаеми съдии /или г-жо/г-н съдия/,

С Решение №... от 31.05.2004 г. по гр.д. № ....../2004 г., влязло в сила на ...... сте уважили предявеният от мен иск по чл.45 (примерно) от ЗЗД и сте ми присъдили ....... Въз основа на решението имам издаден изпълнителен лист .............31.05.2004 г. срещу ...................
В диспозитива на Решението и в издаденият ми изп.лист е посочен ЕГН .............., така както е изписан погрешно в исковата молба, вместо действително притежавания от мен ЕГН .......... , видно от всички представени и допуснати по делото писмени доказателства, и обосновали основателността на иска, а именно: протокол, епикриза и т.н./изброявате- така както са обсъждани в мотивите/ както и от приложеното към тази молба заверено копи от личната ми карта № ............, изд. на ..........., ...г. от МВР- гр. ....
Предвид изложеното, моля да ни призовете на съд и отстраните допусната очевидна фактическа грешка в диспозитива на решението и обезсилите издадения изпълнителен лист.
Приложения: зав.копие от лична карта № ................, 1 бр.препис от настоящата молба с приложението за ответника/ците.

С уважение : /подпис/

Може и да свърши работа. За първи път ми е, просто имах излишно време.
Мисля, че може да се представи от служба ЕСГРАОН на общината/ сега е друго името/ документ за ЕГН вашето, истинското по паспорта ви. Освен това, да се поиска от съда сл. бележка, по силата на коята да се снабдите от общината или полицията с данни за грешното ЕГН - дали е действително като № и на кое лице съответства.
Moron

Мнениеот Moron » 01 Юни 2004, 02:14

Пропуснах за адреса - използвай го като довод.

Относно задължението на съда за снемане на самоличността на страните - като процесуално нарушение, можеш винаги да го използваш. Изчакай решението на съда и ако не те ползва , обжалвай и използвай този арг., наред с другите. Въпреки, че е абс.процес.нарушение, Внимавай със сроковете - чл. 192, ал.3 от ГПК - решението за поправка може да се обжалва по реда, по който подлежи на обжалване самото решение.
Moron

Мнениеот Moron » 01 Юни 2004, 14:49

Имате право да искате чрез съда да ви бъдат предоставени данни от информационните фондове на полицията съгл. чл.70, ал.3 от ЗБДС:

Чл.70(1) Данните от информационните фондове за българските документи за самоличност се предоставят на: ...
(3) Български и чужди граждани, притежаващи български документ за самоличност, имат право да получават информация, съхранявана във фондовете с данни, свързани с българските документи за самоличност и отнасящи се до трети лица, само на основание на закон или с акт на съдебната власт.
(4) Данните по ал. 1, 2 и 3 се предоставят по ред, определен с акт на Министерския съвет.
Чл. 71. Отказът за предоставяне на информация за данни от информационните фондове, регламентирани в този закон, може да се обжалва по реда, предвиден в Закона за административното производство.
Moron

Мнениеот Stojan ivanov » 07 Юни 2004, 15:44

Много спешно ми трябва сламка на молба за поправка на Явна фактическа грешка. Ако някои може да ми помогне ще му бъда много благодарна!
Stojan ivanov

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство