начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

високоволтов стьлб (110kv) в частен имот

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

високоволтов стьлб (110kv) в частен имот

Мнениеот nikolov750829 » 05 Яну 2010, 20:57

Здравейте !
Някой може ли да ми даде сьвет?
През мястото ми вьв Варна ,кьдето живея с жена си и трите си деца минава високоволтов кабел (110kv).Има ли някаква вреда от това че живееме в близост(10-15м.) от този кабел и правомерно ли е да минава над двора ми кьдето си играят децата???
nikolov750829
Нов потребител

Re: високоволтов стьлб (110kv) в частен имот

Мнениеот Melly » 05 Яну 2010, 21:08

nikolov750829 написа:Здравейте !
През мястото ми вьв Варна ,кьдето живея с жена си и трите си деца минава високоволтов кабел (110kv).Има ли някаква вреда от това че живееме в близост(10-15м.) от този кабел и правомерно ли е да минава над двора ми кьдето си играят децата???

Вчера ли "поникна" този стълБ? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 05 Яну 2010, 21:12

Какво им става на тия хора... миналата седмица някой си намерил комуникационен кабел в нивата, сега на друг му се е появил 110кВ под прозорците...

Кое беше първо - кабела, или къщата? Ако е бил кабела, е трябвало да се съобразявате със нормативните сервитутни отстояния от такива съоръжения. А ако първа е била къщата... не знам, аз бих търсил сметка на някой, дето опъва жици през имота ми.

За вредата - ако кабела не се скъса и не падне върху някой, мисля, че няма някакви особени поводи за притеснение. Хората живеят в апартаменти над трафопостове с години, и нищо им няма, а ги дели една плоча 20 см.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 05 Яну 2010, 21:13

nikolov750829 написа:Здравейте !

1. За "вредата" следва да попитате във медицински форум. Мисля, че не сме компетентни да даваме мнения, относно бъдещи и евентуални здравословни и психически проблеми.

2. За "минаването" на кабела - Да, минава съвсем "правомерно". По-скоро къщата ви е поставена там неправомерно...
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот nksuccess » 06 Яну 2010, 00:01

Закон за енергетиката
Раздел II.
Сервитути

Чл. 64. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) При разширение на съществуващи и при изграждане на нови въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на енергийните предприятия възникват сервитути. Сервитутите по този закон се отразяват в кадастъра и се вписват при условията и по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.

(2) Сервитутите по този закон са:

1. право на преминаване на хора и техника в полза на енергийното предприятие;

2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) право на прокарване на въздушни и подземни електропроводи, на надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на енергийното предприятие;

3. ограничаване в ползването на поземлени имоти, прилежащи към енергийните обекти.

(3) При упражняване на сервитутите:

1. енергийното предприятие придобива право:

а) (изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) на прокарване на въздушни и подземни електропроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи в полза на енергийното предприятие;

б) негови представители да влизат и да преминават през служещите имоти и да извършват дейности в тях, свързани с експлоатацията на енергийните обекти, включително право на преминаване на техника през служещите поземлени имоти във връзка с изграждането и обслужването на въздушни и подземни проводи;

2. в служещите поземлени имоти не се допускат:

а) извършване на застрояване или трайни насаждения в сервитутната ивица, определена в наредбата по ал. 9;

б) прокарване на проводи на други мрежи на техническата инфраструктура, с изключение на случаите, когато това е допустимо с нормативен акт, при спазване на съответните технически изисквания;

3. промяната на собствеността на имота не прекратява действието на сервитутите по отношение на господстващия и по отношение на служещия имот;

4. сервитутите са неделими права; те могат да се упражняват изцяло в полза на всяка част от господстващия имот и тежат изцяло върху всяка част от служещия имот и когато имотите бъдат разделени;

5. сервитутът може да се използва само за нуждите на господстващия имот;

6. собственикът на служещия имот няма право да премества сервитута.

(4) Сервитутите по ал. 2 възникват, когато:

1. има влязъл в сила подробен устройствен план, с който се определя местоположението на съответните имоти, и

2. е изплатено еднократно обезщетение на собственика на имота, върху който е възникнал сервитутът.

(5) Титулярят на сервитута заплаща на собственика на земята еднократно обезщетение.

(6) (Доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) Определянето на размера на обезщетенията по тази глава се извършва по реда на чл. 210 и 211 от Закона за устройство на територията или по взаимно съгласие на страните с оценка от лицензиран оценител.

(7) Упражняването на сервитутното право се извършва от енергийното предприятие съобразно техническите изисквания на наредбата по ал. 9.

(8) В случай че сервитутната зона попада в имот, за който в полза на енергийното предприятие е учредено право на строеж, сервитутът върху имота се уговаря в акта за учредяване право на строеж.

(9) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., в сила от 16.10.2009 г.) Размерите, разположението и специалният режим за упражняване на сервитутите са индивидуални за различните видове енергийни обекти и се определят по ред и начин, предвидени в наредба на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, министъра на земеделието и продоволствието и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Чл. 65. (1) Размерът на обезщетението по чл. 64, ал. 5 се определя при прилагане на следните критерии:

1. площта на чуждия поземлен имот, включена в границите на сервитута;

2. видовете ограничения на ползването;

3. срок на ограничението;

4. справедливата пазарна оценка на имота или на частта от него, която попада в границите на сервитута.

(2) Независимо от обезщетението по ал. 1, енергийното предприятие дължи възстановяване на всички причинени вреди на имота или съответно парично обезщетение.

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 66. Видът и местоположението на енергийните обекти и на площите на служещи поземлени имоти, включени в границите на сервитутите по този закон, се определят в общи и подробни устройствени планове.

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове] [Стари редакции]
Чл. 67. (1) Представителите на енергийните предприятия и длъжностните лица, които осъществяват контрол по този закон, могат да влизат и да преминават през чужди имоти и да извършват дейности в тях, свързани с експлоатацията на енергийните обекти или за контрол върху тях.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г.) Енергийните предприятия имат право безвъзмездно да използват мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична собственост, за прокарване, скачване, преминаване и поддържане на въздушни и подземни електропроводи, газопроводи, топлопроводи, водопроводи за енергийни цели, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи, като осигуряват техническата безопасност и предприемат мерки за недопускане на щети.

(3) Енергийните предприятия ползват безвъзмездно части от сгради за монтиране на средства за измерване и други съоръжения, свързани с доставката на електрическа и топлинна енергия и природен газ.

(4) Собствениците на имотите по ал. 1 - 3 имат право на обезщетение за нанесени щети.

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 68. (1) Когато собственикът, ползвателят или наемателят на имота извърши неразрешено застрояване, заграждение, засаждане или друго нарушение на режима за упражняване на сервитута, енергийното предприятие има право да сезира компетентните органи с искане за премахване на незаконните строежи за сметка на собственика, ползвателя или наемателя, ако последният не ги отстрани в срока, даден му от енергийното предприятие.

(2) В случаите по ал. 1 енергийното предприятие не дължи обезщетение за причинените вреди.
nksuccess
Потребител

Назад към Взаимопомощ