начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Губи ли се правото на иск с връщане на жалбата?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Губи ли се правото на иск с връщане на жалбата?

Мнениеот tapizaushi » 16 Фев 2009, 11:33

Колеги, не можах да намеря никаква практика по този въпрос. Моля Ви за мнение.
tapizaushi
Потребител

Re: Губи ли се правото на иск с връщане на жалбата?

Мнениеот sunrise » 16 Фев 2009, 11:37

Аз нищо не разбрах от този въпрос , ама сигурно не съм колега :roll: ? По какво ли трябва да съм специалист :wink: ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот punisher » 16 Фев 2009, 11:44

Аз поне не мога да дам мнение,без да има въпрос :P
punisher
Потребител

Мнениеот tapizaushi » 16 Фев 2009, 12:51

Уф, извинявам се, колеги /младши съм/. Още пиех кафето, не знам за какво право на иск съм мислел. Става въпрос за жалба, т.е. право на жалба, което е сходно с правото на иск.

Касационната жалба е върната от въззивния съд, поради неотстранена в срок неизправност - не е внесена ДТ или по-точно внесена е, но след дадения седмичен срок. Съобщенията и документите пътуват по линия София - Русе и всичко става бавничко. Таксата е внесена преди получаване на съобщението, с което е даден срок за представяне на преводното нареждане, тъй като въпросното е вписано в допълнителната молба-изложение, с което са отстранени другите нередности.

Т.е.

1. нередовна жалба,
2. в седмичния срок са отстранени нередовностите, с изкл. на ДТ
3. плащане на ДТ след изтичане на седм. срок,
4. получаване на съобщение, че се дава 3 дн. срок за представяне на нареждането, тъй като същото е вписано в молбата като приложение, но не е представено...както и да е, това не е от такова значение.

Заедно със съобщението за връщане на жалбата е връчено и съобщение на един от касаторите /4-ма са, не са необходими другари/, с което се съобщава за въззивното решение. По делото е представено пълномощно от този касатор, макар да не му е съобщено решението.

Т.е. за този касатор от датата на съобщението за връщане на жалбата започва да тече и срок за обжалване /теоретично/. И оттук теоретичния въпрос. Този касатор може ли да пусне нова жалба, т.е. загубил ли е правото на жалба с това, че му е върната първата жалба? Все пак срокът му още не е изтекъл.

Както виждате, неприятно ми е положението. Помагайте с мнения или най-добре ако някой има практически поглед по въпроса.

Благодаря предварително и се извинявам за нескопосания въпрос.
tapizaushi
Потребител

Мнениеот portokal » 16 Фев 2009, 13:08

Докато не е изтекъл срокът за касационно обжалване, разбира се, че може да подаде нова жалба. Изтече ли, въззивното решение влиза в сила.
Само дето той още с касационната жалба е показал, че знае за решението (ако не той, пълномощникът му), така че аз не смятам, че от това връчване му тече нов срок.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tapizaushi » 16 Фев 2009, 13:22

Да, именно затова споменах за пълномощното. Благодаря ти, портокал.

Пълномощното има дата, която е 23.12.2009 г. Т.е. логично е щом той е разписал пълномощно да е уведномен, но от др. страна самият съд изпраща съобщението след като знае, че има приложено пълномощно. Т.е. самият съд е счел за нужно да му го съобщи, защото изходящата дата на съобщението за решението е 6.02.2009 г., а още на 17.01 е приложено пълномощното по делото.
tapizaushi
Потребител

Мнениеот jiji2 » 16 Фев 2009, 22:41

Съдът е длъжен да съобщи решението на страната, която е участвала в производството - лично или чрез процесуален представител. Ако е нямало такъв до постановяване на решението - лично на страната. В случая разбирам, че пълномощникът не е участвал в делото и затова решението е съобщено лично на страната, като това е станало след като вече тя е била подала жалба, която е била върната. Ако има още време до изтичане на указания в закона срок за обжалване от датата на съобщаване на решението, лично аз бих пробвала да подам нова жалба... лично от страната, а не чрез пълномощник. Но има риск съдът да приеме, че правото на жалба вече е упражнено и отново да върне жалбата. И тогава да обжалвате връщането....
jiji2
Потребител

Мнениеот sunrise » 17 Фев 2009, 10:11

Имам някакъв спомен, че щом таксата е внесена, макар и да не е приложена квитанцията молбата се счита за редовна. Бях го чела в съдебно решение , ама го рових по друг повод. Ако след обяд ми остане време ще го потърся, колега. Вижте, мисля ,че беше от АПИС.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 17 Фев 2009, 10:45

Това, което казваш, е вярно по принцип, само че тук таксата е внесева СЛЕД срока.
Има и мнение (вкл. изразено в определения на ВКС), че и в този случай не може да се върне жалбата, щом таксата е внесена преди връщането, но то явно не е преобладаващото. Особено по места. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tapizaushi » 17 Фев 2009, 11:49

Сънрайз, не си правете труда, още повече че частната жалба е вече изпратена.

Освен това е точно както казва портокал:

След отстраняване на нередовностите с допълнителната молба изтече един период от време /ок. 12 дни/, през който не получавахме нищо. През този период някъде платихме таксата и я изпратихме експресно, но 2-3 дни след изпращането получихме съобщение от съда, с което ни се даваше 3-дневен срок да представим вписаното в молбата приложение, а именно - копие от платежно за ДТ. Имало го е сред изброените приложения в молбата, но не го е имало приложено.

Естествено впоследствие съдът констатира, че не става въпрос за нормален пропуск, а действително таксата е внесена след изтичане на срока. Т.е. съдът ни е дал срок да представим документ за внесена ДТ, но е очаквал този документ да има по-предна дата - в рамките на дадения срок.

Естествено връщането на жалбата става след плащането, но ще видим: ВКС ще реши.

Благодаря Ви още веднъж за мненията ви. Ще пиша допълнително какъв е резултата и какво преобладава като мнение във ВКС по поставения от портокал въпрос.
tapizaushi
Потребител

Назад към Общи дискусии