начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Придружител на приятел

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Придружител на приятел

Мнениеот ilian4o0 » 02 Юни 2013, 21:35

Здравейте искам да попитам понеже аз имам 18г. искам да попитам имали начин да стана придружител на приятел който е на 16г. да може да ходи вечерно време с мен без да му правят проблеми че седи до късно и да влиза с мен по баров дискотие и т.н. защото той иска да идва с мен и ако нещо като няква декларация ако може да дадете пример.
ilian4o0
Нов потребител

Re: Придружител на приятел

Мнениеот TheOldMan » 03 Юни 2013, 00:03

Вие трябва да сте .... "юридически отговорен" за действията на непълнолетния. Демек да сте някакъв вид негов настойник, попечаител или не знам какъв още. Тази функция е вменена на родителите на малолетния и докато той има (дай боже дълги години) такива, или поне един такъв (който не е поставен под запрещение, не е затвора или по някакъв друг начин е загубил способността да полага грижи за детето си) няма правен начин да прехвърлят тази отговорност върху друго лице.
Това е мое лично и съвсем некомпетентно мнение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот firerose » 06 Юни 2013, 16:14

Или на кратко не става. Ако си негова сестра/брат незнам какъв човек пише. При това условие няма да ви направят проблем :)
$$$$$$$
firerose
Младши потребител

Мнениеот bvoykov » 07 Юни 2013, 10:16

Всъщност според Закона за закрила на детето, чл. 8, ал. 4, когато родителите, попечителите, настойниците или лицата, които фактически полагат грижи за детето, не могат да осигурят придружител на обществени места след 22,00 часа, то те са длъжни да намерят дееспособно и пълнолетно лице, което да изпълнява тази роля. Тази разпоредба важи само за лицата от 14 до 17 години, в чиято категория попада и вашият приятел, защото малолетните (децата под 14 години)могат да бъдат придружавани само от своите законни представители (родители, попечители, настойници и т.н.). Проблемът обаче идва при ал. 7 на същия член, в който се заявява, че родителите, настойниците или попечителите трябва да удостоверят качеството на горепосочения придружител по начин, определен с наредба за прилагане на този закон. В наредбата отсъстват разпоредби, регламентиращи този начин, така че в този случай сигурно се прилага някаква аналогия, но не съм достатъчно компетентен да обясня как става. Вие споменахте барове и дискотеки, не съм сигурен, но предполагам по принцип е забранено изцяло посещението на такива заведения, където се сервира алкохол след 22,00 часа от ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са със или без придружител. Иначе за посещения на театри и киносалони вярвам няма такова ограничение.
bvoykov
Потребител

Назад към Общи дискусии