начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Клиенти,които не си плащат

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Клиенти,които не си плащат

Мнениеот Недева » 25 Фев 2003, 15:13

Колеги не ви ли писна от вечното оплакване на клиентите ви че нямат пари,ама днес щели заплата да получат,утре наем да вземат и вечно отлагане.От няколко месеца практикувам и 3-ма от клентите ми не са ми изплатили хонорара.Как процедирате в такива случаи?Да не говорим че ме търсят по всяко време и си мислят че винаги съм на тяхно разположение.
Недева

Re: Клиенти,които не си плащат

Мнениеот dinev » 26 Фев 2003, 13:47

kofti trupka!!!!!!!
Vaznoto e v takiva sluchai da gi prinudite da si platiat.
Primerno, pri edna registracia ili preregistracia po TZ - edna chast ot honorara pri podavane na dokumentite v firmeno, a ostatuka - pri poluchavane na eeshwnieto.
dinev
Потребител

Мнениеот Тонев » 26 Фев 2003, 15:16

Ами преценяите ги още като ви влезнат в кантората дали са платежоспособни.Такива ,които не ме търсят на мобилния ,а само в къщи или офиса бързо ми стават ясни.Щом от един телефонен разговор гледат да спестят.....
Тонев

Мнениеот ewrwew » 27 Фев 2003, 01:57

Сякаш виждамсебе си, когато станах адвокат преди 3 години :)
Моите съвети са:
1. Не им обяснявай цялата теория и не се чуваствай задължена да им показваш колко много знаеш. Отговаряй им кратко и еднозначно.
2. Не бъди прекалено услужлива с тях. Така си мислят, че са те "купили" и че могат да те разиграват както си искат.
3. Не прави компромиси със заплащането (това е най трудната част, понеже предполагам че всеки клиент ти е ценен дори и най-досадният).
Ако не ти платят никакво явяване на делото!!!
Българските клиенти с усвоили един доста манипулаторски тип поведение в отношенията си с адвоката си. Пазарят се с него, изтъкват социалните си и лични проблеми, като причина да не му платят (интересно дали правят същото като отидат да си купят сирене в магазина - някой там дава ли им на версия?!).
Бъди твърда! Аз лично, като ми кажат, че сега нямат пари, ама ще имат след една седмица им казвам или да си търсят друг адвокат или да се върнат когато имат пари.

Има един вариант да се обърнеш към Адв. колегия да ти издадат постановление, с което да си извадиш Изп. лист, срещу неплатилия ти клиент, но това е грубо казано "да гониш михаля" - имам предвид, че ти не му знаеш нито имотите нито банковите сметки, за да ти бъде полезен този Изп. лист.
ewrwew

Мнениеот ewrwew » 27 Фев 2003, 02:03

Колега Тонев - това с мобилните телефони е малко неправилно, да Ви кажа. Има хора които наистина нямат пари и гледат да се обадят за 10 ст. по обикновения телефон, вместо за 1 лев по мобилния, но си плащат всичко и на време. Това е въпрос на личен морал и почтеност, а не на богатство. Аз имам доста богати клиенти, които въпреки много то си пари нямат нищо против, ако им работиш безплатно ;)
ewrwew

Мнениеот Петрова » 27 Фев 2003, 12:38

На този проблем се натъкнах и аз.За това винаги искам да ми се плати предварително.Прав е колегата че не трябва да отстъпвате.Познати са ми и заплахите ,че ще си потърсят друг адвокат.Ами да си търсят след като няма да си получите хонорара ,защо да им вършите работа.
Петрова

Мнениеот TeTa » 27 Фев 2003, 18:21

На всеки се е случвало в началото на кариерата да попада на клиенти, които не искат да си плащат. То и сега се случва да има такива, но не изпитвам никакво неудобство да им обясня,че адвокатите не са самаряни. Освен това винаги предупреждавам предварително непознати хора, колко ще им струва консултацията или правната защита и учтиво ги моля да си помислят, дали са в състояние да си го позволят. Тогава започвам да работя.
Не се съгласявайте да работите без пари, дори с риска да загубите клиенти.
Бъдете учтива с хората, но им обяснете в прав текст, че адвокатският труд се заплаща от клиента и това, което ние-адвокатите вършим не е благотворителна дейност. Който няма пари да си плати, не си купува стоката от магазина и не ходи при адвокат. В практиката си съм се убедила, че наистина бедните хора дори и не си помислят да търсят адвокат. Другите са чиста проба шмекери и гледат да "минат метър". Прав е колегата, който беше казал преди мен,че и богатите не си плащат, ако разберат, че могат да минат и без това.
Моят съвет като колега с по-голям опит е, когато влезе някой в кантората ти, кажи колко ще му струва услугата и му поискай веднага половината. Имай пред вид,че останалата половина може и да не си я получиш, затова си поискай по-голям хонорар. Ако не ти плати и започе да ти изтъква разни обстоятелства, обясни му, че ще се ангажираш със случая, когато се увериш ,че ще си получиш възнаграждението. Бъди неотстъпчива.
Благодаря ти, че започна тази дискусия. Тя е много полезна.
TeTa

Мнениеот адвокатче » 27 Фев 2003, 19:50

Послушай последния съвет.
адвокатче

Мнениеот hebigatsu » 05 Мар 2003, 17:59

Това е сериозен проблем, който произтича основно от никаквото положение на адвокат и неяснотата относно естеството на адвокатската дейност.
Аз лично от две години насам поставям като условие да се заплати при възлагане на казуса най-малко минимума по тарифата и рядко правя изключение от това си правило. От личен опит мога да кажа, че пазарлъци и шмекерии по отношение на плащането за положения труд срещам основно от хора, които имат пари.
Никога не се лъжете да се съгласявате на плащане за свършена работа при предварително уговорен размер. Адвокатската професия не е занаятчийска дейност и най-големият проблем в практиката се оказват текущите разходи по решаването на даден казус, като много чести са случаите когато същите надхвърлят дори авансово платеното като "възнаграждение".
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот usra_ovcova » 03 Яну 2010, 01:23

КАК ДА СИ ВЪРНА ПАРИТЕ?
от lampion на 02 Яну 2010 07:49 pm

много Ви моля да ми помогнете в следния случай:
след като загубих делото си от нашия окръжен съд наех нов адвокат, който да ми изготви жалба пред върховния касационен съд като преди това той ми поиска хиляда лева. ВКС обаче не уважи жалбата, остави я и без право на обжалване. Когато обаче показах отговора от ВКС на адвоката и си поисках обратно парите, които той ми взе за делото което предстояло, но така и не се състоя той категорично ми отказа. Предложи ми да ми направи някакво прехвърляне вместо това, което разбира се ценово е много под хиляда лева. Отказах. Как обаче да го задължа да ми върне парите, които ми дължи. Когато му казах, че негови колеги, когато сме губили дело са ни връщали парите - той ми отвърна - не ме интересуват другите, аз пари не връщам.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Яну 2010, 07:02

:roll: :lol: :lol: Ааа, ще повярвам на мълвата...( добре ми идваш с тази вест, след всичко по ЗДДС, ЗКПО, СС20, МСС и всякакви други правителствени дарения, помощи, опростени заеми ( Недев и другото ми предприятие пострада 8)) )
Само един човек, тук, може да възражда :wink: толкова стари теми.
Ами, здравей приятелю :P :mrgreen: :wink:

п.п. Само не разбирам/ и не питам, какъв ти е точно правният интерес, ала ти си знаеш. Хаирлия да ти е! :lol: :roll:

По темата
Как обаче да го задължа да ми върне парите, които ми дължи.

:lol: Но, знае ли човек?!?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 03 Яну 2010, 14:08

Когато му казах, че негови колеги, когато сме губили дело са ни връщали парите

Моля, моля... Какви са тия провокативни уравнения на ниво първи клас? :lol: :lol: :lol: Вярно, че форумът е станал много скучен, но не е това начина за реанимация...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот doobref » 03 Яну 2010, 16:23

Уважаема госпожо usra_ovcova- това е форум за юристи , а не за махленски клюки. Вие пишете тук и по този начин клеветите всички адвокати. Коллегата не може да се защити. Нима е вярно това , че сте платили 1000лв. и то след като вече сте загубили делото пред окръжен съд? Ами , значи правото не е на ваша страна. Във процеса все някой трябва да загуби делото -било ищец или ответник. Съвета ми е когато си избирате адвокат , просто бъдете по-внимателна, ако сте права за този случай. не ви знам казуса , и не мога да ви посъветвам повече. До колкото до парите - как да си ги получите обратно , аз ще ви кажа следното - вашите колеги клиенти също дължат не само на мене но и на други адвокат възнаграждение за положен труд, но не плащат. За това колеги - повече дарения СТОП!!!
doobref
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Яну 2010, 19:05

doobref написа:Уважаема госпожо usra_ovcova- това е форум за юристи , а не за махленски клюки. Вие пишете тук и по този начин клеветите всички адвокати. Коллегата не може да се защити. Нима е вярно това , че сте платили 1000лв. и то след като вече сте загубили делото пред окръжен съд? Ами , значи правото не е на ваша страна. Във процеса все някой трябва да загуби делото -било ищец или ответник. Съвета ми е когато си избирате адвокат , просто бъдете по-внимателна, ако сте права за този случай. не ви знам казуса , и не мога да ви посъветвам повече. До колкото до парите - как да си ги получите обратно , аз ще ви кажа следното - вашите колеги клиенти също дължат не само на мене но и на други адвокат възнаграждение за положен труд, но не плащат. За това колеги - повече дарения СТОП!!!

:roll: Пипера - неправилно адресиран. :arrow:
viewtopic.php?f=3&t=39813&p=384218#p384218
lampion написа:много Ви моля да ми помогнете в следния случай:
след като загубих делото си от нашия окръжен съд наех нов адвокат, който да ми изготви жалба пред върховния касационен съд като преди това той ми поиска хиляда лева. ВКС обаче не уважи жалбата, остави я и без право на обжалване. Когато обаче показах отговора от ВКС на адвоката и си поисках обратно парите, които той ми взе за делото което предстояло, но така и не се състоя той категорично ми отказа. Предложи ми да ми направи някакво прехвърляне вместо това, което разбира се ценово е много под хиляда лева. Отказах. Как обаче да го задължа да ми върне парите, които ми дължи. Когато му казах, че негови колеги, когато сме губили дело са ни връщали парите - той ми отвърна - не ме интересуват другите, аз пари не връщам.

Адвокатът, и не само, обръща внимание и на детайлите. :wink: :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот todorst » 03 Яну 2010, 19:37

чета във форума - измама при продажба на автомобил! дА ДОПУСНЕМ,ЧЕ ТОВА СЕ Е СЛУЧИЛО!Отива жената при адвокат! Колцина са тези дето ще и кажат- госпожо , няма шанс! Защо да ви взема парите!
Значи адвоката е наясно,че в това състезание, нали сме в състезателното .........
няма да е пръв. А в състезанието участват САМО двама, без да броим съдията.
Но човешко е всеки да се счита за прав и да иска да защити интереса си. Е тук не е предвиден равен резултат.
todorst
Потребител

Мнениеот usra_ovcova » 03 Яну 2010, 21:04

Поли,благодаря за обективната защита!
Колкото до Дубрев, той може да се насочи към темата на Лампион и да го насолява,насолява, ама то требе и да се чАте...ти си му дала посока
За старите теми си има обяснение.
То е, че е имало проблем и тогава, преди години, хора се надигали глас, искали са съпричастност,поне, и сега пак, след години, същите проблеми са си останали, само хората са други,евентуално, и пак искат да споделят проблем.
Изключвам тази,които пускат теми и въобще не се явяват в о.с.з. :? , а оставят форумниците да се пързалят по нанадолнището :mrgreen:
Търся назад тема, която е подканяла някой съфорумец да даде ЛС или поща за връзка.
Съвпадението с лица и събития не е случайно и даже е нарочно! :D
Поли, ти си.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот Гост. » 03 Яну 2010, 21:32

usra_ovcova написа:......
Търся назад тема, която е подканяла някой съфорумец да даде ЛС или поща за връзка.
Съвпадението с лица и събития не е случайно и даже е нарочно! :D
Поли, ти си.

Не разбирам, но ако визираш мен- не си хаби времето. Нямам клиенти от форума. :P Въпрос на личен избор. Мой! Доволна от решението си, понастоящем определено се забавлявам с поведението на околните.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Яну 2010, 22:12

Който е недоволен от адвоката си - да се оплаче в адвокатската колегия.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 03 Яну 2010, 22:15

Декан, стахотна шапчица! А невинния поглед... направо съм очарована. Всеки път като го гледам, ме зарежда емоционално.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Яну 2010, 22:19

razli4na написа:Декан, стахотна шапчица! А невинния поглед... направо съм очарована. Всеки път като го гледам, ме зарежда емоционално.

Т'ва ми е снимка от детските години. Сега съм побелял повечко.... ама погледа го докарвам.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии