начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Световната финансова криза

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Световната финансова криза

Мнениеот gudio » 12 Окт 2008, 21:54

Така е, но темата нали е как тази криза евентуално ще... "е на път да засегне и България" :roll: Това животно: ЗАКОН ЗА ИПОТЕЧНИТЕ ОБЛИГАЦИИ (Обн. ДВ. бр.83 от 10 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.52 от 29 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г.), някой знае ли го как се прилага или си е останало "законодателно пожелание", както много други неща у нас ? :lol: :lol: Нашите банки "не били като ония", нищо, че "майките" им са баш "от тия" :lol: :?: Нашата фондова борса си се срина... кой-знае какво не се случи... Друго си е да се "сринат" имотите, заплатите... :? :cry:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 12 Окт 2008, 22:06

Този закон е добро намерение на ю-пи-тата да въведат западни правила на играта, добре че някак си-ни що не се получи...

Аз лично за недвижимите имоти, имам различно виждане...
Ама станах досаден...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 12 Окт 2008, 22:43

Аз се плаша от срив на имотите - ще ми затрудни бирничеството :wink: Така, че дано да си прав, ако правилно съм разбрал - не очакваш такъв :roll: . Много по-добре за мен е длъжникът, като разбере, че не се справя със задълженията си и няма кой да го чака и да му прави подаръци, да си намери някой по-заможен от него купувач на имота, пък и да изкара някой лев - в случая безразсъдството му да се набута с непосилен кредит се оказва по-скоро "предприемчивост". Пък дори и да "не разбере" сам - като му се продаде принудително имотът и останат пари за получаване от него - той "понася по-лесно" цялата щета. Ама... криза идвала... да не почне да става така - продал всички имоти на село, вкарал парите от тях, заедно с як ипотечен кредит за "топ-лукс и пр." :lol: апартамент в София, взел и две коли на лизинг (една за жена му), плазма, климатици плюс мобилни телефони (за жената, че и за децата), всеки един тел. за по 1000 лв. ... с кредитни карти и.... :? :?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 12 Окт 2008, 22:58

Аз си мисля, че по-скоро този пазар ще се затвори...(що се касае за жилищните имоти)

А за синдици и съдии-изпълнители, хъм въобще не се притеснявам-ще настъпят златни времена...
Ще си говорим :wink:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 12 Окт 2008, 23:22

Gudio написа: Аз се плаша от срив на имотите - ще ми затрудни бирничеството :wink:

:D
Хаха, е ти може да се плашиш, ама има достатъчно ............ като мен, дето стискат палци цените на имотите не да паднат, а направо да се сринат.
Щото след кратка равносметка, стигнах до извода, че с настоящите си доходи, мога да си позволя два кв. метра в центъра и да си сложа върху тях подвижна PVC будка тип "караулка". :D

Разбира се имам и колега, който вече не се притеснява за тренда на имотите. Момчето си взе апартамент, обаче сега стиска палци, инфлацията да превърне 60-те хил. лева заем в равностойността на чифт чорапи, примерно. Е.... ще поживеем и ще видим. :?
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 12 Окт 2008, 23:27

Според мен цялата финансова система е някакси взаимосвързана - настъпилият последните години у нас "бум" на недвижимите имоти се дължеше на две основани причини - желанието на "сивия" сектор да легализира парите си (т.нар. "пране на пари" :wink: ) - чрез инвестиции в хотели, бизнес сгради и т.н. по морето, Банско и т.н.; и желанието на обикновения българин да си има покрив над главата, отделно от мама и тати, мечта, останала още от патриархални времена, като мечтата на хората можеше да се осъществи благодарение на банките, с ипотечен кредит (то и техните рекламни клипове са с такава насоченост - "искате ли да не живеете вече на тясно - теглете ипотечен кредит"; "Данчо да се жени - да-да; Данчо и жилищен кредит - да-да" :lol: ). Стабилността на банковия сектор е свързана и със стабилност на имотния сектор и обратното. Банките освен от финансови инструменти печелят основно чрез кредити - потребителски, ипотечни и на корпоративни клиенти, като последните два вида са основните, защото са и по-големи по размер.
Такава е нагласата на българина - да си има свое жилище, българинът не е свикнал да живее цял живот под наем, едва последното десетилетие и отлиивът от малките градове към по-големите създадоха една особена и съвсем немалка група хора, живеещи трайно на квартира, така българинът според някакви там стандарти се оказа с изключително висок стандарт, тъй като цели 90% от хората имаха собствено жилище, докато за сравнение във Германия след падането на Берлинската стена бяха съотв. около 50% за ФРГ и около 20% за ГДР.
В резултат - сега в Банско и по морето има голям брой хотели, построени като един вид инвестиция, но които са практически непродаваеми. За Турция са ми разказвали, че също е имало един такъв период на масово пране на пари чрез строене на всякакви сгради и сега там има цели новопостроени градове без нито един обитател. В един момент започнали и дори да ги рушат, защото изискват поддръжка.
А обикновеният българин с ипотечните кредити в много от случаите е лекомислен - в момента, в който се вижда със заплата малко над 1000 лева и веднага - къщичка, ипотека. Да, но това означава цял живот да изплащаш този кредит, цял живот да си зависим от работодатели и т.н. Моите лични наблюдения са, че длъжниците не приемат насериозно закона и си мислят, че като просрочат 3-4 вноски и няма да им стане изискуем кредитът, че банката ще им се обади и ще ги помоли да си платят и ще се споразумеят "някакси"; че дори да се стигне до принудително изпълнение, ще хванат някой адвокат, който ще ги "спаси" от собственото им лекомислие; или просто ще се намери начин да се оправят някакси. Да, ама не - рано или късно идва "the payday". Има една врътка да забавиш нещата, като започнеш да се укриваш, а нали СРС е с противоречива практика ту да назанчават, ту да отказват назначаване на особен преставител, и все още има шанс да забавиш нещата; но това може да забави нещата месец, два, но не повече - а в това време лихвите и разноските си цъкат, ОЛП расте (инфлация), а цената на имотите при стагнация на пазара - не расте. И какво става - не само губиш имотчето, но и всички са на загуба - и кредитополучателят, и банката. Иди събирай 50 хиляди лв. остатък от кредита от човек без недвижими имоти.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 13 Окт 2008, 01:19

Калахан2008 написа:palimsest, мен ме притеснява т.нар. "теория на хлебарките":

Икономиксът е сбор от теориии...агломерат от зле координирани и частично съвпадащи си сфери на изследвания,които са обединени в онзи смисъл, който "има място в медицината",както казва Шумпетер ....и стига...слуховете да не надделеят над здравия разум...системата ще оцелеее
Изображение
тотален шок !
Изображение
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот gudio » 13 Окт 2008, 09:09

Inspector_MBP написа:Хаха, е ти може да се плашиш, ама има достатъчно ............ като мен, дето стискат палци цените на имотите не да паднат, а направо да се сринат.
Щото след кратка равносметка, стигнах до извода, че с настоящите си доходи, мога да си позволя два кв. метра в центъра и да си сложа върху тях подвижна PVC будка тип "караулка".

Разбира се имам и колега, който вече не се притеснява за тренда на имотите. Момчето си взе апартамент, обаче сега стиска палци, инфлацията да превърне 60-те хил. лева заем в равностойността на чифт чорапи, примерно. Е.... ще поживеем и ще видим.

:( Точно твоят колега едва ли ще стане "клиент" на kalahan2008 или на мен :oops:, защото с 60 000 лева (ако не е грешка валутата) не е бил безразсъден... Но и да не се надява на "инфлации" много-много. Банките тутакси ще си вдигнат лихвичките - способи много, независимо от клаузите на договора. Класическите погасителни планове и уговорки са елементарни (ама кой ли ги чете :!: :?: ) - взимаш 100 000 назаем, връщаш минимум 225 000 :!: . Моите страхове от срив за свързани не с имотите, а с хората, които са се набутали да ги купят при "пика на цените". 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 14 Окт 2008, 03:01

Изображение
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 14 Окт 2008, 03:04

Как се нарича банкер, който в неделя вечер си глади пет ризи за следващата седмица?

Оптимист.
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот ania » 14 Окт 2008, 13:16

Здравейте,
темата е супер! и разсъжденията също.
но аз все пак мисля, че ако посоката е обезценяване на пари /инфлация/, банките няма да се оправят с вдигане на лихвен %.
Инфлацията расте с над 10 % годишно, представяте ли си ипотечна лихва да се вдига с такъв процент?
второ: забравихме нещо съществено за недв. имоти, а именно - наемът.
никой не говори за него, а трябва. един средно добре обзаведен апартамент - двустаен и то не в центъра на София е 350 евро.
ако тази сума стига за изплащане на ипотеката - май няма проблем :)
а идващите в столицата хора все трябва да живеят някъде......можете да си сметнете сами за какво става въпрос..
ania
Потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2008, 14:25

ania написа:забравихме нещо съществено за недв. имоти, а именно - наемът.
никой не говори за него, а трябва. един средно добре обзаведен апартамент - двустаен и то не в центъра на София е 350 евро.ако тази сума стига за изплащане на ипотеката - май няма проблем

:roll: Eдин не само необзаведен, но на "шпакловка и замазка" двустаен (ама истински, а не с чиста площ 32,98 кв.м, както ги продават строителите :evil: :!: ) и то не в центъра на София, гони 100-те хил. евро при налудния кредитно-имотен балон :wink: , изберете си банка и кредит по сайтовете им (повечето имат и "кредитни калкулатори") или сметнете тук: http://www.moitepari.bg/kalkulatori/Kre ... lator.aspx
:idea: В един друг форум прочетох следния лаф: "еди-кой си се е фокусирал върху следния "гениален" бизнес "отдаване под наем на имот, купен с ипотечен кредит, ама да видим докъде ще стигне" :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот satir » 14 Окт 2008, 14:31

ку се не лъжа маи иде дефлация.......
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 14 Окт 2008, 14:56

До къде ще стигне балонът?
Не съм икономист, но не е трудно да се видят нещата. При кредит в определен размер длъжникът си знае погасителния план и си е планирал доходите. Само че от известно време насам, и, особено при сегашната ситуация, банките си вдигат лихвения процент, като не може да се каже, че този ръст съвпада с ръста на доходите на длъжникът. Ако преди увеличаване на лихвения процент длъжникът е дължал сума в определен процент от доходите си, сега дължи друга сума, в много по- висок процент. Така постепенно свива потребителската кошница, но в един момент ще стигне прага и ... тогава е наред ЧСИ.
Наемите- ок, през последните два месеца станаха много високи. Обаче, първо- въпреки ръста им, те не могат да покрият евентуална вноска по кредит за покупка на същия имот /защото вноска по кредит за двустаен апартамент в който и да е квартал на София, е в по- висок размер от сегашния наем за същия апартамент, въпреки голямото увеличение/. И второ- кой наемател може да си позволи ежемесечен разход за наем в такъв висок размер- в един момент наемателят ще прекрати договора и собственикът, ако е разчитал единствено на наемната вноска за погасяване на кредита, ще стигне пак до... ЧСИ.
Изводът- всички пътища водят до ... ЧСИ.
Друг е въпросът кой ще купува и с какви пари /т. е. без да ползва кредит/ при публичните продани. Може би и там ще следва понижаване на цените- не знам, но ми се струва естествена последица.
Сигурно има и по- оптимистичен вариант, ама май това е реалистичния.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2008, 15:18

8) Купуват с т.нар "чист ипотечен" (а не "жилищен") кредит - залагат съществуващ собствен имот, за изтеглят готови пари да купят друг - ама не бих посъветвал никой да прави това с единственото си жилище, накрая може да стане като приказката със сядането на двата стола :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 14 Окт 2008, 15:35

А, вида на кредита няма значение.
Последиците са същите при всички случаи.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 14 Окт 2008, 16:47

Palimsest написа:Аз съм българче щастливо -
купих си апартамент!
Май стените са накриво,
но нали си е за мен!

Кредита е първа стъпка-
почваш с банката борба.
То си е голяма тръпка,
ако жив си след това.

Чакаш смело кота било.
с други думи - груб строеж.
И ти става много мило,
сякаш с болка ти растеш.

После идва дограмата -
пее твоето сърце.
Кондензира по стената,
но си имаш PVC.

Ето майсторите сръчно
ще шпакловат две стени.
Обясняват ти научно
всички нови кривини.

После плочки, гипс-картони,
майстор нов и нов късмет -
пренарежда без фасони
уж прекрасния паркет.

Иде шкаф, след него втори -
тук очукан, там сгрешен.
Но със майстор не се спори -
той е майстор, ти кретен.

И накрая, без съмнение,
си щастливец, ако ток,
след година закъснение,
има в новия ти блок...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 14 Окт 2008, 17:37

Мен малко не ми става ясно...

Имотен балон в БГ няма (подобно на дот.ком) по простата причина, че 80 % от сделките на пазара през последните 10 години са били насочени към собствено потребление, а не със спекулативни мотиви.
Честно да си призная, аз не очаквам, че повишението на лихвите по вече взети заеми ще бъде голям проблем за кредитополучателите, освен, ако се стигне до закриване на много предпреятия и съответно съкращения на същите, т.е. останат без никакви доходи.

А за наемите- при положение, че всяка година в София пристигат 30 000 души-явно е, че търсенето на жилищни имоти няма да спадне, при офис имотите и търговските площи в МОЛ-овете (особено с лоша локация-повечето) наемните нива ще са в ярко меча насока.
Тъй си мисля понякога...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 14 Окт 2008, 17:47

Аз гледам тази новинка и започвам да се чудя. На въпросия Хосе Луис Роберто, кой е основният източник на доходи?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2008, 18:53

:lol: Никой не е забогатял от "чист адвокатлък", така че явно основният източник на доход е другият. :lol:

По въпроса за "имотния балон" - такъв, според мен, има и го надуха нашите брокери, баламосвайки разните англичани и всякаква "ваканционно-жилищна" и "втори-дом" пасмина :lol: Така бастисаха първо курортите, а това повлече крак и в градовете - някой не знам защо реши, че в София ще дойдат да "инвестират" хиляди чужденци, че и да живеят ( :D тези трябва да са луди - на мен отдавна не ми се живее тук, ама няма къде да отида). А такива балъци-чужденци се намериха и купуваха именно със спекулативна цел и в София и къде ли не, не само в Банско, Сл.бряг и по селата.
Българинът пощуря покрай тая работа, защото реши, че ако сега не купи имот - за себе си, за децата и т.н. - ще изпусне последния шанс. Започна яко теглене на кредити, без мисъл как ще се изплащат - първите (като в "Пловдивската игра с талоните") спечелиха от продължаващото покачване... а последните :?: :? :cry:
Аватар
gudio
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии