начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Любими думички от " наше село"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Любими думички от " наше село"

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юли 2009, 11:29

ААА , не е.Много беше разпространено преди 10-на години , сега не знам! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 11:38

Сакън, доматито в Пловдив НЕ вирее! Същото вирее само в Габрово, Търново, Варна и Русе. В Бургас вирее дънкито.

Крумить - праз лук

Кромид иначе е Изображение, но всъщност на много места тази дума не се употребява.

А големшко (на Сатира) си е чисто и просто големичко и нищо повече. 8) И баба ми - горе-долу от същия край - казваше така.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 11:50

А чувал ли е някой за "нАгода"? Един колега от Смолян казваше, че по техния край се срещало сред бабите в смисъл "удобно" ("както ти е нагода").
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот system » 27 Юли 2009, 11:51

Точно, Портокал - това е кромид лук. Праз лук е онуй с дългите пера, дето зимъска са бучка у пясък у мазето да н' съхни и да н' мръзни :oops: . А на чесъна също викат лук - "чеснов лук".
system
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 11:57

Аха, луковете са три вида: праз лук, чеснов лук и кромид лук. 8) Но по някои места не употребяват думата "кромид", а наричат лук само него. 8) Другаде не знаят например "халище" (казват му "китеник"), а в Русенско казват "гугла" на качулката. Най-различно. макар че в нашия език регионалните разлики са почти изчезнали (за съжаление като че ли), все пак тук-таме се среща по някоя местна дума.

"...са бучка у пясък". А може и у песок (песокь). От които първото членувано е "песоко(т)", а второто е "песокьта"... ;-)

Сатире, а извън Сапарева Баня "укявецът" е кОмар, нали? 8) КомАр било само да играеш комар.

Май наистина никъде другаде освен в Пловдив не казват "ще ти пратя стреличка", а казват "ще ти кликна". 8) Но може и да греша.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2009, 12:13

portokal написа: В Бургас вирее дънкито.

Тц, в Бургас казваме джинс 8) , не джинси, не дънки, а джинс /в единствено число/. Даже тази форма беше възпята от поета в едно нет-произведение, много популярно, обясняващо характерните особености на всеки по-голям град :)
Характерно е почти колкото употребата на възклицанието " въйййййййййй", което у Пловдив /пъпа на света :lol: / би следвало да звучи като "олииииииии" или поне така съм го срещала :lol:

REVOLUTION, десет години съм живяла в Димитровград и не мога да не споделя със задоволство, че си уловил всички най-характерни особености на тамошните диалектни форми ... :lol: Отдавна не съм се смяла така ... Чак и носталгия ме обзе ..

п.п. По повод лука, да не забравяме и видът кабасуан /червен сладък лук, на моя милост ного любим/, който следва по деленето на portokal да е вид кромид лук
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 12:20

Характерно е почти колкото употребата на възклицанието " въйййййййййй", което у Пловдив /пъпа на света :lol: / би следвало да звучи като "олииииииии" или поне така съм го срещала :lol:

8) 8) Мда, като че ли е така. :D

С "пъпа на света" за мен и снимката на palimsest ли намекваш, или е просто съвпадение? :D :D

Червения сладък лук и аз го обичам. Потвърждавам, че си е чист кромид, даже не знаех думата "кабасуан". :)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2009, 12:32

portokal написа:С "пъпа на света" за мен и снимката на palimsest ли намекваш, или е просто съвпадение? :D :D

Червения сладък лук и аз го обичам. Потвърждавам, че си е чист кромид, даже не знаех думата "кабасуан". :)

Да, това намеквам, смях се снощи, но не ми се намесваше в този толкова задушевен разговор :lol:

А за лука - даже се замислих за произхода на думата кабасуан, вероятно е турски /каба е голям, ама останалата част :roll: /, цъкнах в гугъл, ама във викито нищо конкретно не пише за него /обаче разбрах, че има и сибирски лук :) /
Последна промяна ianeva на 27 Юли 2009, 13:22, променена общо 1 път
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 12:34

8) :D :lol: Кабасуана го разчетох едва от втори опит, но го поправих междувременно.

Не знам, "дънкито" може да не е чак толкова разпространено, но съм го чувала от бургазлии. Обяснението било следното: бургазлии като хора от модерен, отворен, пристанищен град са виждали всичко и дънките за тях са нещо обикновено, докато за хората от вътрешността на страната дънките са по-рядка, по-луксозна някак си дреха и те от уважение им говорят на "вие". :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юли 2009, 12:44

ianeva написа:REVOLUTION, десет години съм живяла в Димитровград и не мога да не споделя със задоволство, че си уловил всички най-характерни особености на тамошните диалектни форми ... :lol: Отдавна не съм се смяла така ... Чак и носталгия ме обзе ..

A така , а аз съм от Димитровград! :D :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2009, 13:06

REVOLUTION написа:
ianeva написа:REVOLUTION, десет години съм живяла в Димитровград и не мога да не споделя със задоволство, че си уловил всички най-характерни особености на тамошните диалектни форми ... :lol: Отдавна не съм се смяла така ... Чак и носталгия ме обзе ..

Баща ми е от там :D
Малък е света :lol:
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2009, 13:09

portokal написа:8) :D :lol: Кабасуана го разчетох едва от втори опит, но го поправих междувременно.

Не знам, "дънкито" може да не е чак толкова разпространено, но съм го чувала от бургазлии. Обяснението било следното: бургазлии като хора от модерен, отворен, пристанищен град са виждали всичко и дънките за тях са нещо обикновено, докато за хората от вътрешността на страната дънките са по-рядка, по-луксозна някак си дреха и те от уважение им говорят на "вие". :wink:

:lol: за първи път го чувам това обяснение, съвсем честно

Кабасуана ще го проверя, че ми стана интересно ... Видях, че го поправи, нали си мод? :P Ако искаш влез и редактирай моя куот
Спирам със спама, щото Сатира ще се сърди :P
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 13:16

Видях, че го поправи, нали си мод?

Не, не съм мод тук, мод съм само в "Съдебна власт". Тук за обществения ред следи и се разпорежда ;-) бай Г.
Просто моята поправка неволно изпревари пускането на твоето мнение (в което цитатът е бил в стария си вариант), затова и не се е отразила като поправка.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юли 2009, 13:26

ianeva написа:
REVOLUTION написа:

:)Така е , е поне Детройт се явява горе долу средно положение между Бургас и Пловдив(абе за мен е по-средно :lol: ) и можем да направим местоизпълнението на баса там! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот satir » 27 Юли 2009, 13:26

ianeva написа:
portokal написа:8) :D :lol: Кабасуана го разчетох едва от втори опит, но го поправих междувременно.

:lol: за първи път го чувам това обяснение, съвсем честно

Кабасуана ще го проверя, че ми стана интересно ... Видях, че го поправи, нали си мод? :P Ако искаш влез и редактирай моя куот
Спирам със спама, щото Сатира ще се сърди :P

:roll: дека го спамо тука :shock:
а сега по темата: капе даж- така у разлог викат на силен проливен дъжд.... дето може да те удави, ако ти е крива захапката случайно.
едит: не съм сигурен дали не е с ш: капе даш...
никога не съм го виждал изписано.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 27 Юли 2009, 13:33

REVOLUTION написа:
ianeva написа:
REVOLUTION написа:

:)Така е , е поне Детройт се явява горе долу средно положение между Бургас и Пловдив(абе за мен е по-средно :lol: ) и можем да направим местоизпълнението на баса там! :lol:

Много бързо се предаде :lol: имаш още време ... А може и в Хюстън, известен още като Хаскюу ..
REVOLUTION, за да съм по темата, ама не много, ще споделя, че в село Крепост, което е споменато в твоето изложение, съм яла най-вкусната пуска.
"пуска" - сурово месо, което се изсушава, обаче не е смляно, а е на парчета и ... стига толкова, че ми потекоха лигите ...
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот DEKAH » 27 Юли 2009, 14:12

Бургазлийити изобщу ни говорйят мьйеку.

Пък дънкитата ехееее... ут кога си ги знаят тиях.

п.п. Да не съм офф

М'че, м'че. Кина са руйкаш бу барчинка на со пътя са?

очаквам предположения за превод и регион, в който говорят така.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 14:15

"Момче, момче, какво се..." и нататък не знам. "Кина" е в Родопите, значи "какво". "Кина тросите?", например.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 27 Юли 2009, 14:21

Да не забравим и бургаското "мийка". :lol:
На забележката на една колежка, че се казвало мивка, колегата се защити така:"Ти миеш ли се или се мивкаш?
Аз си мислех, че в Бургас се говори меко, лъгала съм се. Тук направо се говори твърдо, в сравнение с района на Нова и Стара Загора.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2009, 16:57

На забележката на една колежка, че се казвало мивка, колегата се защити така:"Ти миеш ли се или се мивкаш?

Аха, и "ушо" - единствено число от "уши" - е правилно, защото казваш "ушни болести", а не "ухни". (Това съм го чувала като малка.) :D
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии