- Дата и час: 15 Дек 2024, 20:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли смисъл да ставаш адвокат?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
92 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Има ли смисъл да ставаш адвокат?
Благодаря! Имам вече някои идеи и през септември ще ги реализирам.
- verity63
- Младши потребител
Колежке, не мислиш ли че ако само си стоиш в къщи и си повтаряш , че всичко става с връзки доникъде няма да стигнеш.
Виж ако имаш сериозна авториография и умееш да внушаваш уважение в работодателите, то дори и да не си от СУ ще успееш. Казвам ти го от опит.
Под сериозно СV имам предвид да си бил активен като студент - да членуваш в студентски асоциации /като ЕLSА/ , но не само формално, но и да съдействаш активно за развитието на дейността й. Примерно ако имаш публикации в някакво престижно юрид. списание то това ти отваря врати - за ЕLSА печатният орган е списание "Право без граници". Но знай, че нищо не трябва да е преписано, а трябва да вложиш свое мислене и идеи. Защото списанието съвсем не е студентско, независимо , че е към ЕLSА. В него пишат и преподаватели и всякакви видни юристи.
Също така Студентският стаж към Парламента ти дава голямо предимство. Но за да те одобрят за там трябва да покажеш едно креативно законодателно мислене т.е. законотворческо мислене. Много въпроси ти задават преди да те одобрят за този стаж /като кои закони се нуждаят от промяна и в коя част/. Така че се поинтересувай от програмата студенти на стаж към Парламента и подай документи.
Знай че няма да ти е лесно - юридическата професия изисква жертви /т.е да приемеш един тежък и изтощителен режим на живот/. И колкото по-рано привикнеш на това толкова по-добре за теб и няма да страдаш. Аз вече съм го приела и се чувствам добре
Желая ти успех и не се предавай! Ще се реализираш един ден, като всички останали млади юристи .
Виж ако имаш сериозна авториография и умееш да внушаваш уважение в работодателите, то дори и да не си от СУ ще успееш. Казвам ти го от опит.
Под сериозно СV имам предвид да си бил активен като студент - да членуваш в студентски асоциации /като ЕLSА/ , но не само формално, но и да съдействаш активно за развитието на дейността й. Примерно ако имаш публикации в някакво престижно юрид. списание то това ти отваря врати - за ЕLSА печатният орган е списание "Право без граници". Но знай, че нищо не трябва да е преписано, а трябва да вложиш свое мислене и идеи. Защото списанието съвсем не е студентско, независимо , че е към ЕLSА. В него пишат и преподаватели и всякакви видни юристи.
Също така Студентският стаж към Парламента ти дава голямо предимство. Но за да те одобрят за там трябва да покажеш едно креативно законодателно мислене т.е. законотворческо мислене. Много въпроси ти задават преди да те одобрят за този стаж /като кои закони се нуждаят от промяна и в коя част/. Така че се поинтересувай от програмата студенти на стаж към Парламента и подай документи.
Знай че няма да ти е лесно - юридическата професия изисква жертви /т.е да приемеш един тежък и изтощителен режим на живот/. И колкото по-рано привикнеш на това толкова по-добре за теб и няма да страдаш. Аз вече съм го приела и се чувствам добре
Желая ти успех и не се предавай! Ще се реализираш един ден, като всички останали млади юристи .
- Tess
Скъпа Борислава,
Работя в голяма частна фирма от една година, взеха ме без никакъв опит и след три тура конкурси, които си ги спечелих честно - оказа се, че конкуренцията не е чак толкова върла и не е невъзможно да стане. А по въпроса за отличната диплома (вкл. и от СУ), двата езика и компютрите - каквото и да работиш, ще ти ги искат. А и тези неща, ще ме прощаваш, си зависят изцяло от теб- докато си била студентка, си имала достатъчно време да се усъвършенстваш.
Работя в голяма частна фирма от една година, взеха ме без никакъв опит и след три тура конкурси, които си ги спечелих честно - оказа се, че конкуренцията не е чак толкова върла и не е невъзможно да стане. А по въпроса за отличната диплома (вкл. и от СУ), двата езика и компютрите - каквото и да работиш, ще ти ги искат. А и тези неща, ще ме прощаваш, си зависят изцяло от теб- докато си била студентка, си имала достатъчно време да се усъвършенстваш.
- Inka2
Браво на колегата за ентусиазма, само че й препоръчвам по- малко да чете Кастанеда и повече неща, които наистина ще й вършат работа:))))
- Inka2
Re: Ина ки смисъл да ставаш адвокат?
Борислава, значи...поради проблеми със софтуера не успях да се включа. Но сега като чета становищата на уважаемите колеги към някой от тях изразявам сериозни резерви. Те Ви съветват да пробвате, иначе въобще нямало да се реализирате. Що за простотия. Та тя тая адвокатската работа изисква няколко неща. Първо - да си готова да направиш всичко за пари. Второ - за пари да си готова да не правиш нищо. И трето - за пари да умееш да правиш и двете. И четвърто Борислава - за пари да умееш да правиш първите три едновременно. Какво да ти пиша повече - то е ясно. А какво ще ставаш ти си прецени. Желая успехи. Аз между впрочем съм бивш адвокат.
- plprodanov
- Младши потребител
Доста цинично, колега!
Това може и да важи за някои адвокати, но в кое ли стадо няма мърша!.....
Това може и да важи за някои адвокати, но в кое ли стадо няма мърша!.....
- protekta
- Потребител
Аз съм длъжен да им кажа колега. И то истината. Иначе няма да спя спокойно тази вечер. Сори - въпрос на чест!!!
- plprodanov
- Младши потребител
Чак пък "всичко да правиш за пари"?! Моите Уважения колега, но аз съм понастоящем адвокат и не ми се е налагало да правя всичко за пари. Защото адвокатската професия не е само пари. Но щом вече сте бивш адвокат може би не сте го разбрал.
- shveda
- Потребител
Re: Румен Гарчев: Започва бавен отлив от адвокатурата
Румен Гарчев в интервю за в-к "Дневник казва: "Ние винаги сме били на пазарен принцип. И при социализма бяхме на сергията - табелата ти е на улицата и който иска, идва. Или както се организираш - с роднини, познати, всички сме започнали така. Та при нас винаги е имало пазарен механизъм."
После г-н Гарчев продължава: "Бълват се хиляди студенти. Затова адвокатурата трябваше да бъде отворена - имаше регистрационен режим, за да може безпрепятствено куцо и сакато да се вписва с пет листа документи. Няма значение след това дали има или няма доходи, адвокатът е задължен към бюджета на НОИ и дължи осигуровки всеки месец."
Така, че скъпа Борислава, ако нямаш "роднини, познати и не можеш да се организираш", по-добре не започвай. Моето лично впечетление е, че е гладничко в адвокатурата.
Все пак ми е интересно да попитам като "винаги сте били на пазарен принцип", г-н Гарчев, защо не разрешите рекламата на адвокатските услуги.
После г-н Гарчев продължава: "Бълват се хиляди студенти. Затова адвокатурата трябваше да бъде отворена - имаше регистрационен режим, за да може безпрепятствено куцо и сакато да се вписва с пет листа документи. Няма значение след това дали има или няма доходи, адвокатът е задължен към бюджета на НОИ и дължи осигуровки всеки месец."
Така, че скъпа Борислава, ако нямаш "роднини, познати и не можеш да се организираш", по-добре не започвай. Моето лично впечетление е, че е гладничко в адвокатурата.
Все пак ми е интересно да попитам като "винаги сте били на пазарен принцип", г-н Гарчев, защо не разрешите рекламата на адвокатските услуги.
- "
Борислава, това мнение на лицето обозначило се с две запетайки ми хареса. Че и се аргументирал човека. Сега ще ти кажа нещо. Пример ще дам. С моя си лична аргументация. На конкурса за следователи през 2003 който имах удоволствието да спечеля, кандидатите бяхме над 600 човека. Може би към 640 - някъде там. Нормално е, няма проблем. Но като видях какви са кандидатите се удивих. Не казвам че са били мнозинство, но огромна част от кандидатстващите бяха действащи адвокати. Включително и аз. Някой от тях - мои лични познати, които винаги съм имал за печелещи добри пари. Там изглеждаха като "повяхнали мушката". Безлични - от общата маса кандидати. Даже усещах гузни погледи - нещо като - извинявай Пламка, че сме тук. Така изглеждаше, повярвай ми. Имах чувството, че съвестта на някой е гузна, че участват в тоя конкурс. Та - така. Това е положението. Усещането е кофти. Защото пред комисията от НСС адвокатски "постановки" не минават. Който може го може - който не - game over. Но въпроса беше в адвокатите. Не си струва разбираш ли. Нямаш позиции никъде. Нито в наказателното съдопроизводство, там терена отдавна е "раздаден" за ползване. В гражданското пък - огромна конкуренция. А ще ти трябват пари. И разходите са много по - големи от тия, които си описала. Защото трябва да бъдеш "на висота". Достойна конкуренция. Иначе - път без изход. Ако тия адвокати които лично аз видях всичко им е наред - какъв го търсеха там??? Същия въпрос може да се отправи и към мен, но е излишно - аз никога не съм крил истинското положение на нещата - смърт и ужас в адвокатурата......
- plprodanov
- Младши потребител
Re: Към plprodanov
Колега, толкова ли са ужасни нещата? Аз сам на същия кръстопът като Борислава.
В момента работя в държ.администрация. Нямам нужните пари, нито пък връзки, така че -сега накъде? В ОССлужба открито си ми казаха, че ми трябва гръб, а аз нямам такъв. В съда и прокуратурата не е по-различно. Смея да твърдя, че съм отговорен човек с огромно желание за работа и изява, но...
В момента работя в държ.администрация. Нямам нужните пари, нито пък връзки, така че -сега накъде? В ОССлужба открито си ми казаха, че ми трябва гръб, а аз нямам такъв. В съда и прокуратурата не е по-различно. Смея да твърдя, че съм отговорен човек с огромно желание за работа и изява, но...
- Skarlet_89
Не съм казвал, че са ужасни за всички. За някой са просто супер. Даже повече от супер. Зависи. От това дали си продажно ............., или не. На мене адвокатската роля не ми пасваше. Беден слуга - на богати господари.
- plprodanov
- Младши потребител
Koleg
dosta preuveli4vate.
2 ezika nikade ne iskat - edin (anglijski), no na visoko nivo, estestveno, zaedno s dobra diploma mislia e dosta dostata4no.
dosta preuveli4vate.
2 ezika nikade ne iskat - edin (anglijski), no na visoko nivo, estestveno, zaedno s dobra diploma mislia e dosta dostata4no.
- enika
Мен ако питаш - стой си в държавната администрация и се учи:))) Адвокатлъка няма да ти избяга!
- bateto
Колега, при целият ми респект към такъв .... относно "продажното ............." ... нали знаете, че всеки съди за другите при сравнение със собствените си качества, демек от собствения си двор. Това, че Вие сте видели само този път за успех може да говори само за Вас и подобните Ви, но не и да се слага като печат на всички юристи на свободна професия.
Със здраве.
Със здраве.
- enigma
600 лв. най-ниската заплата в София за висшист?????? Колега Вие нещо здраво сте се объркал! Толкова, че направо възприемам изказването Ви като някакъв майтап или думи на абсолютно /думата няма да я казвам/ човек. Та служителите по служебно правоотношение в държавната администрация са всичките висшисти и за сума от 600 лв. /която е приблизително двойно повече от средната за държавния служител в страната/ могат само да мечтаят. Такива заплати взимат само директорите на дирекции и то в министерствата. Говорим за остатъка след облагането на брутната заплата. Предтавете си пък да сте някой юрисконсулт. ще работите за 320-330 лв. пряко сили и това е.
Я слезте не земята.
Я слезте не земята.
- 4о4о
Ооооооооо, твоето нищо не е. Аз започнах в една доста силна кантора иза две години събрах пари и си купих 220 кв. апартамент в "Докторската градина", Mercedes S 500 AMG и сега ще взимам една вила в Арбанаси. Стига да работиш по усърдно с подходящите хора, то за две три годинки си милионер!?
- Pavkata
92 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|