начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

ГОЛЕМИЯТ БРАТ ВИ НАБЛЮДАВА *

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот kostadin.iordanov » 26 Юли 2008, 13:38

diaida написа:... Всички се бунтуваме и изразяваме несъгласието си в устна и писмена форма (обикновено из форуми, седянки и беседки), но това съвсем не е достатъчно и няма да промени нищо! ...

Само по себе си може да не е достатъчно, но това не значи че не променя нищо. Представете си само какво щеше бъде ако дори и това не се случваше.
kostadin.iordanov
Потребител

Re: ГОЛЕМИЯТ БРАТ ВИ НАБЛЮДАВА *

Мнениеот kostadin.iordanov » 02 Окт 2008, 10:58

Зам.-директорът на ДАНС Иван Драшков:

... Вижте, най-малкото по телефона никога не споделям класифицирана информация. ...

1 октомври 2008
http://www.vsekiden.com/?p=39139
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот taina1111 » 02 Окт 2008, 12:22

Ето това вече е доста интересно:

http://dnes.dir.bg/2008/10/02/news3432060.html
taina1111
Младши потребител

Мнениеот nezret » 02 Окт 2008, 18:12

:D Виждам че много се правят линкове към други интернет издания.
Е моята визия за усъвършенстване на системата и за предотвратяване на престъпленията е в http://www.citybuild.bg/news/sluzhiteli ... motni/6391 - 57k
Изненадан съм че това интервю е преповторено в още поне регионални 5 сайта.
Да определено моите възгледи на се "свободистични и арахистични".
Както се казва във един виц "Жена , не бъркай демокрацията с шамарите."
nezret
Потребител

Мнениеот kuzmanin » 07 Окт 2008, 09:24

Според мен подслушването, наблюдаването .... са напълно нормални явления. Всяко едно развито общество търси методи за контрол. Контрола принципно вдига качеството.
kuzmanin
Младши потребител

Мнениеот satir » 07 Окт 2008, 11:18

карате ме да се повтарям! прочетете "1984" и тогава коментирайте :!:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 07 Окт 2008, 12:21

kuzmanin написа:Според мен подслушването, наблюдаването .... са напълно нормални явления. ... Контрола принципно вдига качеството.

Според моите наблюдения, такъв масов контрол води до обезценяване на недвижимите имоти в съответна държава и в крайна сметка води до криза. Недвижимото имущество е толкова по-скъпо, колкото повече с в о б о д а има в съответната държава и струва направо жълти стотинки в страните, където има един или друг режим.
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 09 Окт 2008, 22:12

Протест срещу подслушването и наблюдението под надслов "Свобода, а не страх"

На 11 октомври 2008 г. (събота) от 11 часа ще се проведе протест под наслов "Свобода, а не страх“. Той е част от общоевропейския ден за протест против масовото наблюдение, подслушване, събиране на данни от всякакъв произход за всеки гражданин на Европа, който ще се проведе в повечето европейски столици на същата дата, както и в още 6 страни извън нашия континент.

В България протеста се организира от "Електронна граница“ и ще бъде шествие започващо от Парламента и стигащо до сградата на Европейската комисия на ул. "Московка", съобщиха от "Електронна граница".

Организаторите канят всички, които искат да защитят свободата на словото, правото на лична свобода и на съществуване.

Тук може да прочетете декларацията и исканията на „Електронна граница“ .

11 окт 2008
http://www.econ.bg/news/article149259.html
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 23 Окт 2008, 11:19

ГЛОБАЛНИЯТ ПОХОД СРЕЩУ СВОБОДАТА В ИНТЕРНЕТ ЗАПОЧНА

Под предлог защита на авторските права и превенцията срещу тероризъм глобалните компании и правителствата обединяват усилията си за следене на гражданите, и то в реално време

...
Глобалните организации като IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), която е представител на 1400 звукозаписни компании в 73 държави, успешно лобира за изгодни за нея промени в законодателствата на отделните държави. ...

Но атаката далеч не е само срещу интернет пиратството. Всъщност под обстрел са основни човешки права - за личен живот и неприкосновеност на кореспонденцията. ...

И в България нещата не изглеждат розови. От март догодина МВР ще има право да събира информация за всеки потребител в интернет - на кого е писал, с кого комуникира, с какви средства, кога ги е използвал и т.н. ... В този списък попада следенето на електронните пощи и трафика им...

21.10.2008 г.
http://www.segabg.com/online...001402

Какво да кажем и за видео-наблюдението, което напоследък взе да се рои така обилно из цяла България?

Чл. 32. ...
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

Може би е необходимо да се види кои точно са доставчиците, вносителите и производителите на тази техника?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот DrazniteL » 24 Окт 2008, 09:37

Ето и развитието на темата:

http://www.dnes.bg/article.php?id=59516
DrazniteL
Потребител

Мнениеот nezret » 24 Окт 2008, 13:21

Крайно време е системата ЕШАЛОН, да задейства по американски образец. ЩЕ трябва и още по мощни сървъри, и специализиран софтуер. Крайно време е и да се осъвремени и ЕСГРАОН, с добавяне на антропологични белези на гражданите.
Това е добра крачка към въстановяване на държавността. Но за да бъде пълен мониторинга на престъпността, ще трябва още ресурс и законодателни промени, включително и устройствени.
Не може да вземате решения без да имате точна диагноза. Всякакви други сказски за приказки от 1001 нощ.
Времето на хората с приказки отива в историята, идва времето на хората на действията.
От СВЕТЛИНАТА се плашат основателно само демоните, защото не издържат на светлина и ИЗГАРЯТ. Да това е метафора но е точно на мястото си. Почтените граждани няма от какво да се притесняват.
Макар и под външен натиск, в България се възстановява държавността. Не защото държавата е добро, напротив държавата и властта са необходимо зло, с нея лошо без нея още по лошо(като жената, с нея лошо без нея още по лошо :twisted: )
nezret
Потребител

Re: ГОЛЕМИЯТ БРАТ ВИ НАБЛЮДАВА*

Мнениеот tino76 » 24 Окт 2008, 13:44

...
Вии сте против всичко ... Какво като ви наблюдават, ми добре че има някой да ви наблюдава. Лошото е че за сега държавата не може да предприема мерки. Аз защо не се притеснявам - нека ми следят трафика, нека ме подслушват и записват с камери, какво от това? Нямам какво да крия, а вие?
Не е ли по-добре да те следят, няма ли така ако се случи нещо да те открият по-бързо,а? Все са ви нарушени правата, все някой ви ощетил. ....
И на съседа, чийто куче ме ухапа, също са му нарушени правата, защото се оплаках в полицията от кучето му, и на перничанина от долния апартамен, който слуша чалга и блъска карти до четири сутринта са му нарушени правата нали?
Що всички с нарушени права не си хванете пътя и не се върнете в гората, от където сте се появили или не отидете в велика Америка да работите за негрите, стига сте ни тормозили държавата, вън....
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот diaida » 24 Окт 2008, 15:58

Едно особено чувство ме обзема като чета във форумите как народа си дере страстите на дрипи и парцали по някои болезнени въпроси и проблеми на обществото в страната. Коментира, спори, тревожи се, има позиция ... ще рече някой отстрани, че сме с такава силна и непоклатима гражданска позиция, че нямаме равни!
Излезеш ли навън, обаче нещата са съвсем лежерни ... виждаш едни покорни хорица, дето се тътрят по улиците и трамваите, гонят стрелката на часовника и по нищо не им личи, че са част от някакво гражданско общество.
Да се чуди човек кой всъщност пише в тези форуми, дето четем ?!
Нещата се решават с протести - писмени, явни, демонстративни и т.н. А на тях, обикновено има шепа хора с по няколко плаката. Синдромът на щрауса придоби някаква нова форма, вече като си завре главата в пясъка, отдолу изскача един монитор, комп и клавиатура. Заравя и крачка и започва да щрака ... пише ли пише, ама с писане и главата в пясъка не ставаааа.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 24 Окт 2008, 16:44

tino76, като искаш да те набюдават, иди в Биг Брадър.
nezret, по принцип сте абсолютно прав, само че има малък проблем. Нещо не вярвам във вътрешната светлина на тия, които ще разполагат с моите данни...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот enter » 24 Окт 2008, 17:00

И по сегашното законодателство е допустим контрол на личното пространство- запис на телефонни разговори, контрол на интернет трафика и тн. Но това става, когато е образувано конкретно досъдебно производство, с разрешение на съдия, не може да бъде единствено доказателство итн.
Проблемът е, че въпросът, за който се дискутира във форума по тази тема, не е уреден в закон, а в наредба, което е недопустимо. Питам авторът на темата- дали знае докъде е стигнало оспорването на тази наредба пред ВАС?
А до този tino76- съмнявам се , че е юрист, доста му е инфантилно писанието. Писание на незряло пубуртетче, което по цял ден си седи в апартамент (без т накрая, както той пише)и се представя за "света вода ненапита", докато вечер "с кървясали очи" "рови" из въпросните сайтове, за които пише, че не е и чувал...

Още нещо- тоя пише, че е нормално съответните органи да имат достъп до личната сфера на гражданинът, добре но тогава и гражданинът трябва да има достъп до личната сфера на работещите в "съответните органи". Да има взаимен контрол- както ТЕ знаят дадено лице, какво прави в интернет, така и отделния гражданин да знае същия, които му следи интернет трафика в извънработно време какви сайтове посещава. Този, който ще следи чуждия интернет трафик, чуждата поща, телефонни разговори трябва да е пример за морално съвършенство :) и няма защо да се притеснява ако всеки да може да има достъп какво той и членовете на семейството му правят в интернет... Шегувам се- контролът ще е едностранен- службите ще контролират гражданите, насрещен граждански контрол трудно ще допуснат.

Даида начинът на противодеиствие срещу незаконна наредба не е да излезеш на улицата, а съдебния път..., а защо не и медиите- интернет форумите са медия все пак
enter
Потребител

Мнениеот satir » 24 Окт 2008, 17:00

НЕ ИСКАМ, НИКОЙ ДА МЕ НАБЛЮДАВА, НИТО ДА МИ СЛЕДИ ТРАФИКА, НИТО ДА СЛУХТИ ОКОЛО ТЕЛЕФОНА МИ.
ПОНЕ ДОКЪТ НЕ СТАНА "ОПЕРАТИВНО ИНТЕРЕСНА ЛИЧНОСТ"!!!
"НЕ СТЕ НАРОД, НЕ СТЕ НАРОД А МЪРША! С ТОВА ЗАПОЧНАХ, С ТОВА ЩЕ СВЪРША!"
Слави, извинявай!
трафик
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 24 Окт 2008, 20:17

satir написа:НЕ ИСКАМ, НИКОЙ ДА МЕ НАБЛЮДАВА, НИТО ДА МИ СЛЕДИ ТРАФИКА, НИТО ДА СЛУХТИ ОКОЛО ТЕЛЕФОНА МИ.
ПОНЕ ДОКЪТ НЕ СТАНА "ОПЕРАТИВНО ИНТЕРЕСНА ЛИЧНОСТ"!!!
"НЕ СТЕ НАРОД, НЕ СТЕ НАРОД А МЪРША! С ТОВА ЗАПОЧНАХ, С ТОВА ЩЕ СВЪРША!"
Слави, извинявай!

Странно, обаче точно тази, същата мисъл ми се върти цял ден в главата...
НЕ СМЕ НАРОД

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

1875
Петко Славейков
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Re: "... добра крачка към въстановяване на държавността. ..."

Мнениеот kostadin.iordanov » 24 Окт 2008, 20:29

nezret написа:... Почтените граждани няма от какво да се притесняват. ...

Това не е вярно. Възможностите за злоупотреби, които отваря този вече тотален информационен контрол застрашават именно почтените граждани и техния бизнес. То дори не е достатъчно ефективно за целите, чрез които се опитват да го оправдават. Просто терористите или престъпниците от този калибър обикновено са добре запознати и подготвени -- непрекъснато ще си правят нови мейл акаунти за всяко ново съобщение, ще се свързват от различни ip-адреси, ще си купуват нови телефонни карти за всеки нов разговор и пр. -- така че в крайна сметка всичко се оказва насочено именно срещу обикновените граждани, срещу техните изконни права на лична свобода и неприкосновеност на собствения им живот. Впрочем, нали и съвсем наскоро това за пореден път беше доказано от дейността на Агенцията за национална сигурност? Драшков лично отрече да е разпореждал или да е контролирал разработката срещу издатели и журналисти "Галерия", но Вие чухте ли Сертов да отрича? И ако Сертов отрече, тогава кой лъже?

Що се касае до държавността, както вече (струва ми се) съм Ви обяснявал, правосъдието, а не тайните служби са в основата на държавата. Разбира се, в действащата Конституция не пише кой осъществява правосъдие, и когато осъществяването на съдебната власт се подменя с функции на тайни служби, то вече става въпрос за форма на диктатура, което също е един вид държава. Но разликата се състои в това по чия инициатива се създава авторитета (на властта), защото докато авторитета при специалните служби се добива по тяхна собствена инициатива (напр. силово или конспиративно), то съдиите и съдебните заседатели са власт без инициатива и техния авторитет следователно може да им бъде само предоставен (, доколкото с дейността си отговарят на обществените очаквания), или лицата престават да се съдят и търсят други начини за разрешаване на конфликтите помежду им. Естествено, съдиите и съдебните заседатели не могат да създават собствен, автономен институционален авторитет, докато са длъжни да се п о д ч и н я в а т на чужда инициатива, каквато е легислативата на политическите представители.
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот nezret » 12 Ное 2008, 18:39

Ами добре ,защо тогава не направите нещо сериозно. Като например инициатива, между НПО-та, ново НПО, декларация , иск, обжалване на решения, наредба, постановления, жалба до ЕК и нещо по ВЪПРОСА.
Или поне пресконференция(макар че не знам кой журналист ще дойде?!? :roll: особено ако организаторите не са публични личностти. Да не говоря за по сериозно мероприятие.
Тук имаше персонални нападки към моята личност. Е аз няма да слизам на нивото и езика на общуване с което някои колеги(или се представята за такива) говорят-. Свобода на словото, за мен това е форум за обмяна на идеи между колеги а не поле за изява :twisted: Има много по сериозни форуми за изява, като съд, пресконференции, участия в кръгли маси, предавания интервюта за пресата и електронните медии.
Срещу аргументация се вади контрааргументация и доказателства, а не папагалски фрази без покритие.
Коментара за моя произход , го подминавам.
И все пак ако ще правите нещо направете го като мъже с дойстойнство , като войни с доблест. Достатъчна подкрепа е че в тази ваша "Война", аз ще пазя неутралитет. Защото с общи прикаски няма шанс в реален сблъсък при това при враждебна медийна среда. А аз съм попадал не веднъж.
Желая ви успех и е моля модераторите да не допускат лични нападки, или с бан или с премахване на съобщението.
nezret
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 13 Ное 2008, 11:24

nezret написа:Ами добре ,защо тогава не направите нещо сериозно. Като например инициатива, между НПО-та, ново НПО ...

Да, запитайте се какво правят съществуващите НПО-та, които са ангажирани с материята. Ето, например, от създаването си през пролетта на 1991 г. Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията на г-н Шентов активно подпомагала осъществяването на съдебната реформа в България, като изготвяли концепции в сферата на правната и съдебната реформа - http://www.csd.bg/index.php?id=256. И след като в Конституцията на България все още не пише кой осъществява съдебната власт, според Вас, възможно ли е техните юристи да не си дават сметка, че правораздаването не значи да осъществяваш съдебна справедливост? Да сте чул или да сте прочел някъде от тях поне да повдигнат този въпрос през всичките тези вече 18 години?

Дори действащ Министър-председател заяви публично, че демокрацията в България е фасадна. След това, в началото на 2003-а, председателите на парламентарно представените политически сили декларират своето съгласие за основните цели в съдебната реформа ... и (забележете) реално разделение на властите, с което фактически се признава, че разделението на властите в България не е реално! И сега, по време на откритата дискусия за ролята на Народното събрание на 15 октомври, Робърт Гелбард е подчертал значението на принципа за разделение на властитe. ... Но наблюдавате ли какво точно прави Центъра за изследване на демокрацията на г-н Шентов - http://www.csd.bg/index.php?id=169&y=2008? Какво чака?

Ами Центъра за либерални стратегии на г-н Кръстев - следите ли внимателно в каква посока е насочена и тяхната дейност - http://www.cls-sofia.org...lang=2?

Впрочем, основните сайтове на тези организации в Интернет - www.csd.bg и www.cls-sofia.org - първоначално дори не се отварят на български език. И е логично човек най-малкото да се запита, за кого всъщност работят тези НПО-та? Какво в действителност се влага у техните наименования?
kostadin.iordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии