Здравейте.
Покрай тези избори се създават адски много дебати. Та един от тях е следният. Давам конкретен пример, за да е по-ясен въпроса.
Ако утре гласуват 40% от хората в държавата и от тях 20% са за партия А, 30% за партия Б и 50% за партия В, то останалите 60% процента, които не са отишли до урните ще бъдат преразпределени в съотношение резултатите, които изписах по-горе.
Та въпроса ми е вярно ли е това? Тъй като разпитвах много, но има две мнения и разбира се едното е "Да", а другото "Не". Обяснявали са ми тезата, че за 240 депутата са нужни 100% от гласовете на хората. Гласовете, които са невалиди, демек със задраскана, скъсана, маркирана или неотбелязана бюлетина се броят като невалидни, а онези, които не са се подписали биват преразпределени.
Аз лично вярвам в тезата, че се преразпределят, тъй като тя звучи доста по-адекватно ви моля ако някой знае със сигурност как е да драсне ако има време и ако е възможно (което ми е най-важно) да ми каже като писан текст къде мога да го намеря...
Ако въпроса не е за тук ви моля да ме извините.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 01:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Преразпределяне на негласувалите в закона за изборите ???
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Преразпределяне на негласувалите в закона за изборите ???
Ако един човек се е явил на изборите и е гласувал за партия А, то партия А печели 240 места в праламента. Пък ти си прави сметка къде отиват невалидните, негласувалте и т. н. Ако някой друг твърди друго, то да си направи справка - кога парламента е бил сэс 120 или 150 депутати, след като редовно броят на глсувалтие е около 50 процента от имащите право на глас.
- Star_doznatel
- Потребител
И въпреки всичко, аз подължавам да не мога да разбера кое е истина и кое не.
Няма ли някъде из всичките ни закони поне еидн ред, написан по този повод? Интересува ме фактологически как стоят нещата...
Няма ли някъде из всичките ни закони поне еидн ред, написан по този повод? Интересува ме фактологически как стоят нещата...
- goetschl
- Младши потребител
Незнам бате, аз като чета форумите и блоговете разбрах, че който не гласува, гласува за Партията или за Доган... , ама така ли е, наистина незнам
- prnedev
- Активен потребител
Верно ли някой сериозно твърди, че негласуването на част от избирателите води до незаети места в парламента?
Стар дознател е отговорил за негласувалите. Нищо такова няма и за невалидните гласове. Разбира се, че гласовете се "преразпределят", или по-точно казано, броят се само подадените действителни гласове.
Има го някъде из законите, да.
Стар дознател е отговорил за негласувалите. Нищо такова няма и за невалидните гласове. Разбира се, че гласовете се "преразпределят", или по-точно казано, броят се само подадените действителни гласове.
Има го някъде из законите, да.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Значи не съм се изразила правилно. Не става дума за това да има по-малко хора в парламента и това е ясно. Просто дадох хипотетичен пример. Ако има 5 партии и утре гласува само един човек за една от тях какво става?
А иначе. Въпросът ми беше следният.
Ако имаме 50% избирателна активност, а останалите 50% не идат до урните изобщо, тоест не се подпишат в дебелите книги, гласовете им преразпределят ли се пропорционално спрямо действително подадените гласове?
Мен ми е ясно, че се борят само действителните подадени. В по-горният пример, 50% гласували, от тях 20% за партия А, 30% за партия Б и 50% за партия С. Интересува ме останалите 50%, които не са се подписали къде отиват - остават неактивни и не се зачитат или се преразпределят пропорционално на база гластувалите 50%, а именно 20%, 30% и 50%? Също така питам ако човек е пуснал невалидна бюлетина, т.е. задраскана, неотбелязана, маркирана или скъсана, какво става с гласа му.
И ме интересува къде мога да прочета по законите какво се случва, независимо от отговорите.
А иначе. Въпросът ми беше следният.
Ако имаме 50% избирателна активност, а останалите 50% не идат до урните изобщо, тоест не се подпишат в дебелите книги, гласовете им преразпределят ли се пропорционално спрямо действително подадените гласове?
Мен ми е ясно, че се борят само действителните подадени. В по-горният пример, 50% гласували, от тях 20% за партия А, 30% за партия Б и 50% за партия С. Интересува ме останалите 50%, които не са се подписали къде отиват - остават неактивни и не се зачитат или се преразпределят пропорционално на база гластувалите 50%, а именно 20%, 30% и 50%? Също така питам ако човек е пуснал невалидна бюлетина, т.е. задраскана, неотбелязана, маркирана или скъсана, какво става с гласа му.
И ме интересува къде мога да прочета по законите какво се случва, независимо от отговорите.
- goetschl
- Младши потребител
Интересува ме останалите 50%, които не са се подписали къде отиват - остават неактивни и не се зачитат или се преразпределят пропорционално на база гластувалите 50%, а именно 20%, 30% и 50%?
То е едно и също, госпожо. Дали ще броите "изначално" само подадените гласове, или ще "преразпределите" в същото съотношение неподадените - резултатът няма как да е различен, а именно: местата в парламента се разпределят в съотношението на подадените гласове. Все пак на въпроса Ви - първото.
Също така питам ако човек е пуснал невалидна бюлетина, т.е. задраскана, неотбелязана, маркирана или скъсана, какво става с гласа му.
Става същото, което би станало, ако човекът не беше гласувал. Недействителните бюлетини не "участват" в броенето на гласовете.
Последна промяна portokal на 05 Юни 2009, 14:56, променена общо 1 път
-
демек-трябва да се гласува!
при избирателна активност 27%, на първо място е доган....
и на мен ми писнА от гласуване и от последващи безумия... , ама, ще се ходи...., няма начин!
при избирателна активност 27%, на първо място е доган....
и на мен ми писнА от гласуване и от последващи безумия... , ама, ще се ходи...., няма начин!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
...требе се гласува, не само заради плашилото доган, просто така ще имаш моралното право после да си недоволен ...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
аман от морални права....
-
Вие ще ми кажете пък какви "морални права" имам и какво трябва да правя.
Ето още нещо по темата. Палимсест, ти специално можеш, ако искаш, да се присъединиш към каузата за купения циганин.
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=politics&Number=1950126385&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1
Не се подигравам, лигавя се.
Ето още нещо по темата. Палимсест, ти специално можеш, ако искаш, да се присъединиш към каузата за купения циганин.
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=politics&Number=1950126385&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1
Не се подигравам, лигавя се.
-
хайде, хайде...чиста подигравка си е това
/не подстрекавам, петъчно ми е /
/не подстрекавам, петъчно ми е /
-
правото на избор е право. негласуването е избор и не отменя правото на недоволство.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
Римляните са достойни , те не си продават гласа.
- REVOLUTION
- Активен потребител
На мен никой не може да ми попречи да си упражнявам правото на недоволство.
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|