начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Преразпределяне на негласувалите в закона за изборите ???

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преразпределяне на негласувалите в закона за изборите ???

Мнениеот goetschl » 04 Юни 2009, 19:11

Здравейте.

Покрай тези избори се създават адски много дебати. Та един от тях е следният. Давам конкретен пример, за да е по-ясен въпроса.
Ако утре гласуват 40% от хората в държавата и от тях 20% са за партия А, 30% за партия Б и 50% за партия В, то останалите 60% процента, които не са отишли до урните ще бъдат преразпределени в съотношение резултатите, които изписах по-горе.

Та въпроса ми е вярно ли е това? Тъй като разпитвах много, но има две мнения и разбира се едното е "Да", а другото "Не". Обяснявали са ми тезата, че за 240 депутата са нужни 100% от гласовете на хората. Гласовете, които са невалиди, демек със задраскана, скъсана, маркирана или неотбелязана бюлетина се броят като невалидни, а онези, които не са се подписали биват преразпределени.

Аз лично вярвам в тезата, че се преразпределят, тъй като тя звучи доста по-адекватно ви моля ако някой знае със сигурност как е да драсне ако има време и ако е възможно (което ми е най-важно) да ми каже като писан текст къде мога да го намеря...

Ако въпроса не е за тук ви моля да ме извините.
goetschl
Младши потребител

Re: Преразпределяне на негласувалите в закона за изборите ???

Мнениеот Star_doznatel » 05 Юни 2009, 13:20

Ако един човек се е явил на изборите и е гласувал за партия А, то партия А печели 240 места в праламента. Пък ти си прави сметка къде отиват невалидните, негласувалте и т. н. Ако някой друг твърди друго, то да си направи справка - кога парламента е бил сэс 120 или 150 депутати, след като редовно броят на глсувалтие е около 50 процента от имащите право на глас.
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот goetschl » 05 Юни 2009, 14:08

И въпреки всичко, аз подължавам да не мога да разбера кое е истина и кое не.
Няма ли някъде из всичките ни закони поне еидн ред, написан по този повод? Интересува ме фактологически как стоят нещата...
goetschl
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 05 Юни 2009, 14:15

Незнам бате, аз като чета форумите и блоговете разбрах, че който не гласува, гласува за Партията или за Доган... :? :? :? :? , ама така ли е, наистина незнам :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 05 Юни 2009, 14:27

Верно ли някой сериозно твърди, че негласуването на част от избирателите води до незаети места в парламента? :shock: :shock:
Стар дознател е отговорил за негласувалите. Нищо такова няма и за невалидните гласове. Разбира се, че гласовете се "преразпределят", или по-точно казано, броят се само подадените действителни гласове.
Има го някъде из законите, да.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот goetschl » 05 Юни 2009, 14:43

Значи не съм се изразила правилно. Не става дума за това да има по-малко хора в парламента и това е ясно. Просто дадох хипотетичен пример. Ако има 5 партии и утре гласува само един човек за една от тях какво става?

А иначе. Въпросът ми беше следният.

Ако имаме 50% избирателна активност, а останалите 50% не идат до урните изобщо, тоест не се подпишат в дебелите книги, гласовете им преразпределят ли се пропорционално спрямо действително подадените гласове?

Мен ми е ясно, че се борят само действителните подадени. В по-горният пример, 50% гласували, от тях 20% за партия А, 30% за партия Б и 50% за партия С. Интересува ме останалите 50%, които не са се подписали къде отиват - остават неактивни и не се зачитат или се преразпределят пропорционално на база гластувалите 50%, а именно 20%, 30% и 50%? Също така питам ако човек е пуснал невалидна бюлетина, т.е. задраскана, неотбелязана, маркирана или скъсана, какво става с гласа му.

И ме интересува къде мога да прочета по законите какво се случва, независимо от отговорите.
goetschl
Младши потребител

Мнениеот portokal » 05 Юни 2009, 14:51

Интересува ме останалите 50%, които не са се подписали къде отиват - остават неактивни и не се зачитат или се преразпределят пропорционално на база гластувалите 50%, а именно 20%, 30% и 50%?

То е едно и също, госпожо. Дали ще броите "изначално" само подадените гласове, или ще "преразпределите" в същото съотношение неподадените - резултатът няма как да е различен, а именно: местата в парламента се разпределят в съотношението на подадените гласове. Все пак на въпроса Ви - първото.

Също така питам ако човек е пуснал невалидна бюлетина, т.е. задраскана, неотбелязана, маркирана или скъсана, какво става с гласа му.

Става същото, което би станало, ако човекът не беше гласувал. Недействителните бюлетини не "участват" в броенето на гласовете.
Последна промяна portokal на 05 Юни 2009, 14:56, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 05 Юни 2009, 14:56

демек-трябва да се гласува!
при избирателна активност 27%, на първо място е доган....

и на мен ми писнА от гласуване и от последващи безумия... :wink: , ама, ще се ходи...., няма начин!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 05 Юни 2009, 14:58

...требе се гласува, не само заради плашилото доган, просто така ще имаш моралното право после да си недоволен ...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 05 Юни 2009, 15:00

:P аман от морални права.... :mrgreen:
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот portokal » 05 Юни 2009, 15:01

Вие ще ми кажете пък какви "морални права" имам и какво трябва да правя. :D :D :D

Ето още нещо по темата. :D :D Палимсест, ти специално можеш, ако искаш, да се присъединиш към каузата за купения циганин. ;-)

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=politics&Number=1950126385&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1

Не се подигравам, лигавя се. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 05 Юни 2009, 15:06

хайде, хайде...чиста подигравка си е това :lol: :lol: :lol:

/не подстрекавам, петъчно ми е :wink: :oops: /
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот satir » 05 Юни 2009, 15:07

правото на избор е право. негласуването е избор и не отменя правото на недоволство.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Юни 2009, 15:08

Римляните са достойни , те не си продават гласа. :lol: :D :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 05 Юни 2009, 15:09

На мен никой не може да ми попречи да си упражнявам правото на недоволство. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Общи дискусии