начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Апел

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Апел

Мнениеот ianeva » 14 Дек 2009, 17:31

Антибългарска група сбира фенове във Фейсбук

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/12/1 ... sbuk.82477

В социалната мрежа Facebook e създадена турска група, която носи името "FUCK BULGARIA".

На снимката на групата е изобразено задраскано българското знаме с надписа "FUCK YOU BULGARIA", а описанието й е на турски език:

"Група, отворена срещу неоснователните клевети, които българите отправят към страната ни (Турция) и към Ататюрк".

Апелирам към всички членове на Лекс, които имат профил и във фейсбук, и които считат, че е погазено националното ни достойнство, да докладват тази група на администраторите на фейсбук. Не съм шовинист, нито краен националист, не искам също тази тема да стане повод за спорове от такъв характер, но не мога да приема, че нормален начин да изразиш мнението си е да използваш слоган с цинизъм върху трибагреника на Родината ни.
palimsest, благодаря ти, че насочи вниманието ми.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Re: Апел

Мнениеот nezret » 15 Дек 2009, 13:11

:twisted: Това е провокация и ако питате мене е режисирана. Както казва Шекспир Светът е сцена. И всички са актьори( но има и сериозни режисьори, зад кулисите).
Фактът и че се излага и в публичното пространство също не е случаен.
Много се дразня когато аматьори вместо да излагат визия за решения на проблемите в обществен план а те са от правен и икономически характер продължават да спекулират и да играят с "изтрити козове" новата игра.
Жалкото е че част от масите се връзва на такива аматьори популисти, които имат не повече от 5 грама мозък, точно на такива провокации.
Целта на тази провокация е да предизвика ответна реакция,каквато провокаторите(по точно режисьорите, а не преките изпълнители които според мен са нищожества и лумпени които за 5 лева биха продали и майка си.)
Според мен най доброто оръжие срещу такива провокации е Високомерното пренебрежение, което трябва да се сервира студено.
Кой има интерес от това(под интерес винаги трябва да се разбира материален по възможност в 7 или най добре в 9 цифрени суми)? Когато отговорим на този въпрос ще сме наясно ,как да се реагира. Като контраударът трябва да съдържа "земни" познати материални изражения и обвинения, измами,корупция, кражби, дрога и каквото се сетите, всевъзможни закононарушения . При подобен контраудар номерът с правата на човека и дискриминация няма да върже дикиш :twisted:
Лумпените не знаят че Мустафа паша е обичал България и че България му е помагала с оръжие и храни по време на войната срещу Англия и Гърция. Както и деликатната подробност че голямата му любов е софиянка(по времето когато е военен аташе в София). Но за съжаление баща и(генерал) както и цар Фердинанд отказват да дадът благословията си за граждански брак. Въпреки че генералската щерка го е обичала истински както и той нея.
Да предразсъдъците надделяха над любовта. Което е грешка, според мен.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот voltron » 15 Дек 2009, 13:48

Апелирам към всички членове на Лекс, които имат профил и във фейсбук, и които считат, че е погазено националното ни достойнство, да докладват тази група на администраторите на фейсбук.

Направо в прокуратурата :lol: .
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот Magnollia » 15 Дек 2009, 17:53

nezret написа::twisted:

Да предразсъдъците надделяха над любовта. Което е грешка, според мен.

Предразсъдъците винаги надделяват.

И да правилно е, че това са провокации.
Аз лично нямам нищо против Мустафа Кемал Ататюрк - интересен и мъдър политик и масон от масонската ложа в Италия - “Macedonia Resorta et veritas”.

Това са излишни наостряния. Въпреки това аз, като българка не мога да подмина просто така едно такова оскърбление към България.
И да, на прокуратурата :D
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот Гост » 15 Дек 2009, 19:25

Игнорацията е единственото средство срещу провокацията. Всяко действие срещу нея означава да й се поддадеш, да паднеш по хлъзгавите й пътеки. Защото единствената цел на провокатора е реакция, а най - погрешното решение е да му я дадеш.
Гост

Мнениеот REVOLUTION » 15 Дек 2009, 21:02

Съгласен съм с колегите само ако разбират , че отговор на провокацията , е да отправим обиди към турската държава , нация и специално техния голям държавник Кемал Ататюрк.Ако това е реакцията съм съгласен , че е безмозъчна , безмислена и проява на абсолютна комплексарщина.Аз лично не бих си позволил да направя подобно нещо....Но не мога и да замълча пред една декларация , която засяга държавата ми , националното ми достойнство и чест.Считам че тази група противоречи на общите условия на файсбук и затова съм сигнализирал на администраторите да бъде заличена.Нито повече , нито по-малко!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bg_prava » 15 Дек 2009, 23:27

Единствената разлика между турския и немския расизъм е, че немците поне се извиниха неколкократно за зверствата на техните предци. А хора, които омаловажават турския геноцид срещу българите, нямат право да се наричат нито българи, нито юристи. Това „омаловажаване” е просто мълчалива легитимация на турския расизъм.
bg_prava
Младши потребител

Мнениеот Гост » 16 Дек 2009, 00:19

bg_prava написа:А хора, които омаловажават турския геноцид срещу българите, нямат право да се наричат нито българи, нито юристи. Това „омаловажаване” е просто мълчалива легитимация на турския расизъм.

Турският генцид срещу българите слава Богу е само история.Това си е словесна пропаганда, която върлува навсякъде - от драсканиците по сгради до пленарната зала. Фейсбук е просто актуалната трибуна, на която можеш да изразиш всичко и да не понесеш отговорност, защото оставаш анонимен - това е големият "кураж" да поставиш мнение без да се подишеш под него.Да бъде свалена страницата наистина е правилната мярка - адекватната, премерената, разумната, точно както предлага REVOLUTION.
Гост

Мнениеот diaida » 16 Дек 2009, 00:44

bg_prava написа:Единствената разлика между турския и немския расизъм е, че немците поне се извиниха неколкократно за зверствата на техните предци. А хора, които омаловажават турския геноцид срещу българите, нямат право да се наричат нито българи, нито юристи. Това „омаловажаване” е просто мълчалива легитимация на турския расизъм.

Изображение

Изображение

Изображение

Та, поне са се извинили, казвате - немците ?! :mrgreen:
Е, простено да им е! Щом са се извинили ...
Тези снимчици по-горе са архивни, но ето тези са съвсем, съвсем "свежи"!

Изображение

Изображение

А, тази е още по-нова и е у нас, в БГ ...
Изображение

За какво сравнение става дума изобщо?! Вземете се в ръце ... юрист сте!
И ние ли да си обръснем главите, това ли предлагате или как по-точно да "се легитимираме срещу турския расизъм" и кой турски расизъм? По същата логика да се спретнем и с/у македонския расизъм
Изображение

От кои да почнеме, а г-жа "bg_prava" ? И ... "дека ке ги копаме? "
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 16 Дек 2009, 02:08

Смятам, че с достойнство може да не се обърне чак такова огромно внимание на подобни предизвикателства. За нашего брата, останал в епохата на Шишман и Баязид, който не може цял живот да се отърве от прангата е разбираемо, но в 21 век да я има "Вековната злоба на роба" е параноично.
Вместо да се вайкаме и да копи-пействаме националистични "Апели", по-добре беше от години, още преди време да се замислим как да интегрираме въпросните групи, как да направим така, че да се чувстват уютно в България и комфортно сред българите. Това е работа на социалните и всички административни органи и служби. В тях трябваше още от поне преди 20 години да работят роми, които да адаптират други роми, етнически турци които да адаптират свои и т.н., а не да дойде европееца и да ни плати, за да го сторим. "Волът рита, но на гърба си го хвърля" - наша, народна поговорка!
50 години никой не се загрижи за нашите си, български етнически групи по света - Македония, Албания, Украйна, Молдова и т.н., та камо ли да се загрижим за чуждия етнос, носещ по конституция и паспорт националността българин и живеещ на една пряка от дома ни! Сега се сетихме да "се мерим" кой е по-българин и да си търсим "пиленцата", пръснали се по света!
Тази Родина вече се превърна в мащеха за нас самите, та камо ли за онези етноси, разположени между чукът и наковалнята - между нашата омраза и невъзможността и нежеланието за интегрирането им! Ако някоя организация не грабне милионите дотации от ЕС да ги "интегрира", няма и грам надежда за тях. Идете в едно забучено в гори тилилейски село и обяснете на 20 годишната Рабие, че ако "учи ще сполучи". Няма да разбере. Но, ако съседката Фатма е завършила, работи в бюрото по труда ще си похортуват посвоему и ще я убеди, че има смисъл, щом тя самата е успяла. Това Diaida няма как да го свърши, защото не е от тази група.
Когато един ром или етнически турчин влезе в една община и намери друг от своята "махала", който да го убеди, че е необходимо да е грамотен, да работи и да се осигурява е друго. Друго е обаче, ако намери една лъскава административна служителка, дето каквото и да му обяснява, той ще си мисли: "Лесно й е на тая кикимора! Какво знае тя за нашия живот! Лъжат ме нещо...какви ти курсове за ограмотяване и квалификация?!". Ако обаче разговаря със съседа си и събратим, който е служител в подобни администрации и социални служби, ще има "общ език", общи допирни точки и ще епо-лесно и за него, а и за всички нас, защото волът пак ще рие, ама поне няма да му пада на гърба.
От малките добрини, у българина остана едното гостоприемството и добронамереността му спрямо различните раси и етноси, остава и това да съсипем и ... нищо не остава!
От омраза не се е родило нищо здраво! От любов, търпимост и компромис се раждат хубавите, позитивните неща и това не е утопия, а самата истина! Пример са децата ни, всички за заченати и родени с обич, от злоба, нито се зачева, нито нещо добро се ражда !

Сполай ви! :)
Музика: Горан Брегович, роден е в Сараево. Майка му е сръбкиня, баща му – хърватин. Жени се в най-размирните времена в Сърбия. Съпругата му е босненка. Ето как се раждат хубавите неща ... С компромис и обич!
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 16 Дек 2009, 03:03

Весела Коледа на всички !

Етнически турци

Роми

Евреи

Арменци

и за всички нас - българите!

Грами! Ето с това ни познава света! Накривете "калпачЕто" в правилната посока!

Васил Левски пише в "Нареда на работниците за освобождението на българския народ": "Българи, турци, евреи и др. ще бъдат равноправни във всяко отношение:
било във вяра, било в народност, било в каквото и да било..."
“Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.”

Конституция на Република България, чл. 6, ал. 1
“Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”

Конституция на Република България, чл. 6, ал. 2
В Република България всяко лице, принадлежащо към етническо, религиозно или езиково малцинство, има правото да избере дали да бъде третирано като принадлежащо към дадено малцинство или не, без от това да произтичат каквито и да било неблагоприятни последици. Това право намира своята реализация при преброяванията на населението, при които всеки доброволно посочва своята етническа принадлежност, майчин език и вероизповедание, а ако желае – може и да не направи това.

Според преброяването на населението от 2001 г. като българи са се определили 6 655 210 души при общо население 7 928 901 души. Българите съставляват 84 на сто от населението на България. От тях 6 315 938 души са източноправославни християни, католици са 37 811, протестанти – 14 591, мюсюлмани – 131 531 души.
За 6 622 850 души майчин език е българският.

Жалко за някои, дето не са имали моят късмет - да живеят както мен в бащината си къща деляща с една ограда турци - съседи, с еврейн който ме е открил по негов си начин на 6 год. възраст за киното - вечна му памет - Хаим Оливер, да е живял по време на следването си в арменска къща и да са го спасявали от инцидент цигани, веднъж при катастрофа(точно цигани ни вадят от горящата кола, тя избухва, 1 циганин умира - ние сме живи! Така че никой не знае кой е Ангелът му в този живот, та по-полека с крайностите!
Нямам причина да мразя! Имам причини да обичам!

Весела Коледа на всички!
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 16 Дек 2009, 12:12

REVOLUTION написа: ... Но не мога и да замълча пред една декларация , която засяга държавата ми , националното ми достойнство и чест.Считам че тази група противоречи на общите условия на файсбук и затова съм сигнализирал на администраторите да бъде заличена. Нито повече, нито по-малко!

REVOLUTION, за пореден път, с изключително задоволство установявам, че си човек с много трезв ум. Благодаря ти, че отрази така ясно и недвусмислено идеята!
Тази тема, както съм отбелязала в самото начало, нямаше и никога не е имала за цел "да стане повод за спорове от такъв характер" /под "такъв" да се разбира любимата ми вербална дъвка с етническата толерантност/. Темата изразява мнението ми относно това какъв е нормалният начин за комуникация, според личностните ми разбирания, както и моята принадлежност към род в най-широк смисъл - Родина, семейство, приятели и т.н., като не предписва рецепти, няма за цел да размахва пръст, нито претенция да нравоучителства. В този смисъл дали споменатата, в първия ми пост, група от фейсбук е съставена от турци, арменци, франзуци, американци, руснаци или тонганци няма абсолютно никакво значение.
Изненадана бях, че изобщо има мнения в нея, още повече, че е послужила за трибуна на нечия словесна логорея, с което, признавам си, очакванията ми бяха надхвърлени, но форум свободен, всеки има право да изрази мнението си, чрез него и себе си.
Тъй като темата изпълни целта си, ясно схваната от голяма част от потребителите тук и във фейсбук, ще помоля модераторите да я заключат! Благодаря предварително!
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Назад към Общи дискусии