начало

Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров

Неплащане на издръжки

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплащане на издръжки

Мнениеот egessihora » 20 Апр 2006, 16:45

По решение на съда за две деца бившият ми съпруг дължи издръжки които не е плащал повече от година.След задействане на изпълнителен лист получих отговор ,че е отказал да плати. С отговора от съдия изпълнител подадох молба в районан прокуратура за завеждане на наказателно дело заради неплатени издръжки и отказ да бъдат платени.Като в случая това се явява трето такова , същият има две присъди пак поради неплащане на издръжки. Но този път бях неприятно изненадана от отговора който получих от прокурора. Цитирам :
От изложените обстоятелства е видно, че в случая се установяват данни по престъпление чл. 183 ал.1 от НК.Съгласно особенната разпоредба на чл.193а от НК се извършва по молба на пострадалия. В случая пострадали са дъжерите , а молбата с която е сизирана районан прокуратура е подадена от майката и поради тази причина отказвам да предявя производство.
Въпроса ми е следния. След като децата са малолетни и майката е законния им настойник, от чие име трябва да е подадена молбата . Поне досега никога не ми се случвало подобно нещо винаги адвоката е писал молбата от мое име като законен настойник на децата.
Моля ако някой може да ми даде съвет ще съм много благодарна.
egessihora
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 20 Апр 2006, 17:09

Щерките на колко години са?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот egessihora » 21 Апр 2006, 09:54

голямата е на 16 навършени родена е ноември 1989г.
а малката е на 14 навършени родена декември 1991 г.
egessihora
Нов потребител

Re: Неплащане на издръжки

Мнениеот donna » 21 Апр 2006, 09:57

egessihora написа:По решение на съда за две деца бившият ми съпруг дължи издръжки които не е плащал повече от година.След задействане на изпълнителен лист получих отговор ,че е отказал да плати. С отговора от съдия изпълнител подадох молба в районан прокуратура за завеждане на наказателно дело заради неплатени издръжки и отказ да бъдат платени.Като в случая това се явява трето такова , същият има две присъди пак поради неплащане на издръжки. Но този път бях неприятно изненадана от отговора който получих от прокурора. Цитирам :
От изложените обстоятелства е видно, че в случая се установяват данни по престъпление чл. 183 ал.1 от НК.Съгласно особенната разпоредба на чл.193а от НК се извършва по молба на пострадалия. В случая пострадали са дъжерите , а молбата с която е сизирана районан прокуратура е подадена от майката и поради тази причина отказвам да предявя производство.
Въпроса ми е следния. След като децата са малолетни и майката е законния им настойник, от чие име трябва да е подадена молбата . Поне досега никога не ми се случвало подобно нещо винаги адвоката е писал молбата от мое име като законен настойник на децата.
Моля ако някой може да ми даде съвет ще съм много благодарна.

А тази тъжба кой ви я написа , дъщерите ви са непълнолетни -тъжбата от тяхно име с ваше съгласие
donna
Старши потребител

За издръжките

Мнениеот ninany » 24 Апр 2006, 09:54

Разведена съм от 1990г.Дъщеря ми е родена през 1988г.Бившият ми съпруг няколко пъти през всичките тези години е осъждан за неплащане на издръжки.Последната присъдена му издръжка е 10 000лв,/през 1997г./т.e. 10лв. От 1998 г или 1999г.отново не съм получавала никакви суми от него.Той живее в друго населено място,не поддържаме контакт,не се е интересувал и не е искал да виджа дъщеря ни.Преди доста време–2000 година или 2001,не мога вече да се сетя,бях подала жалба и след това бях призована на "разпит"/ беше използвана тази дума от дознателя/.След това ходих два пъти да проверя какъв е резултата,но казаха,че ще ми се обадят.През м.август 2005г. ми се обадиха от РДВР да ме попитат дали нещата са се променили имам ли някаква информация или данни за бившия ми съпруг и с какво мога да помогна и нещата отново спряха до там. Да се опитвам ли да правя нещо по въпроса или е безсмислено? От къде мога да получа парите за минало време и към кого да се обърна?Благодаря предварително.
ninany
Нов потребител

Re: Неплащане на издръжки

Мнениеот ceconb » 24 Апр 2006, 10:49

Ще напишете тъжбата от името на двете си дъщери, като отдолу под подписите им ще ги приподпишете с Дал съгласието родител:........
/подпис/
ceconb
Младши потребител

Мнениеот todorova » 09 Май 2006, 11:08

Уважаема Госпожо има вариант издръжката да се изплаща от общината,като пишете молба и прилагате изпълнителния лист до съдия-изпълнителя.В този случай на Вас Ви плаща общината,а тя си търси парите от бившия Ви съпруг.Обърнете се към адвокат и му обяснете това което Ви казвам ,той знае какво да направи.
todorova
Младши потребител

Назад към Семейни казуси